Bokrecension: Haunted av Kelley Armstrong

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Eve Levine har varit död i tre Är, och hennes liv efter detta Àr helt och hÄllet koncentrerat pÄ en enda sak: att hÄlla ett öga pÄ sin dotter, Savannah. Men hon kan inte skydda henne, hur mycket hon Àn skulle önska.

Hon Àr bara ett spöke som Savannah varken kan se, höra eller kÀnna av, och ingenting som Eve gör kan förÀndra det faktum att om nÄgot skulle hÀnda, sÄ skulle hon bara kunna stÄ maktlös bredvid. I livet efter detta, i spökvÀrldens version av jorden, kan hon fÄ allt hon vill och ÀndÄ Àr hon inte nöjd.

Det enda hon vill ha Àr kontakt med sin dotter, att kunna skydda henne frÄn alla faror, och det Àr det enda hon inte kan.

Kristof Nast, Savannahs far som Eve aldrig pÄ allvar slutat Àlska, envisas med att sÀga Ät henne att slÀppa taget. Savannah mÄste fÄ ha sitt eget liv, utan att Eve kÀnner sig tvungen att vara dÀr hela tiden. Eve vet att han har rÀtt. Och hon vill ha Kris tillbaka, men enda sÀttet att fÄ det Àr att sÀtta ner bÄda fötterna i spökvÀrlden, och det Àr hon inte redo för Àn.

SÄ kallar the Fates till sig Eve igen. Eve, som tror att hon brutit mot Ànnu en regel, blir förvÄnad över att höra att hon ska betala tillbaka tjÀnsten som the Fates gjorde henne för tvÄ Är sedan, dÄ hon rÀddade Paige och Lucas frÄn att stanna i spökvÀrlden. Det Àr dags att betala tillbaka skulden.

Eve mĂ„ ha brutit alla regler, men hon har aldrig brutit ett löfte, och hon tĂ€nker inte göra det nu heller. Hennes uppgift blir att hĂ€mta tillbaka en av de andar som brutit sig fri frĂ„n en helvetesversion av spökvĂ€rlden. Men det Ă€r inte vilken ande som helst – det hĂ€r Ă€r en Nix.

En Nix Àr en varelse som lever pÄ kaos, och den hÀr sÀrskilda individen har hittat ett sÀtt att ta sig in i sina offers kroppar. Fast egentligen Àr de inte offer. Det Àr mördare, alla kvinnor med starkt hat mot nÄgon de vill se död. De saknar bara modet att ta det sista steget.

Det Ă€r vad Nixen kan erbjuda – uppmuntran, planeringen, det sista lilla som krĂ€vs för att mördaren ska ta beslutet och faktiskt döda. Sedan sviker hon sina partners och ser dem gĂ„ under – ju mer kaos och död, desto bĂ€ttre.

Detta Àr varelsen som Eve mÄste ge sig ut och hitta och föra tillbaka till spökvÀrlden.

Till sin hjÀlp har hon Trsiel, en Àkta fullblodsÀngel som the Fates utsett. Och sÄ har hon förstÄs Kristof, som aldrig lÀmnar hennes sida. Men hur ska Eve kunna lyckas dÀr Ànglar tidigare misslyckats?

Är det hĂ€r verkligen vad Kristof sĂ€ger – ett syfte för henne i spökvĂ€rlden, nĂ„got som ska fĂ„ henne att inse att hon mĂ„ste lĂ„ta Savannah gĂ„?

Och hur Ă€r det med de rykten som Trsiel Ă€r sĂ„ sĂ€ker pĂ„ – att den hĂ€r jakten pĂ„ Nixen egentligen Ă€r ett test för att se om hon kan bli en Ă€ngel?

Men sedan börjar jakten bli alltmer personlig – nĂ€r Nixen tar sikte pĂ„ Savannah, mĂ„ste Eve hitta en lösning. Snabbt.

Jag har förÀlskat mig i Women of the Otherworld, magin, de övernaturliga varelserna, monstren. Men i den hÀr, femte boken, blir saker lite för flummiga för min smak. En av anledningarna till att jag Àlskat de föregÄende böckerna sÄ mycket, Àr att det Àr vÄr vÀrld, men med övernaturlighet som gör det hela mer intressant.

HÀr, i Haunted, tillbringar man sÄ mycket tid i andra dimensioner att jag inte riktigt fastnar för det. Att hoppa mellan vÀrldar och alternativa dimensioner Àr inte riktigt min grej, sÀrskilt inte nÀr det tillkommer visioner och hopp i tidsÄldrar. Det hela blir helt enkelt för mycket för mig att kunna hÄlla reda pÄ ordentligt. Kanske Àr det ocksÄ sÄ att jag inte riktigt fastnar för Eve som karaktÀr, som jag gjort för de föregÄende berÀttarna Elena och Paige.

Visserligen Àr Eve rolig och har en stark personlighet som kryddar berÀttelsen med sarkastisk humor, men jag tycker ÀndÄ aldrig om henne pÄ samma sÀtt. Och jag gillade aldrig Kristof Nast, och Àven om hans karaktÀr i Haunted borde göra att jag tycker bÀttre om honom, sÄ kan jag inte riktigt slÀppa den syn pÄ honom som jag har sedan innan.

Vad jag tycker om med boken Àr att den Äterkommer till mÄnga av mina favoriter frÄn de förra böckerna.

Vi har inte bara Paige, Lucas och Savannah, utan ocksÄ Jaime, nekromantikern som jag fastnat ordentligt för.

Jag ser fram emot att se mer av henne senare, för hon Àr verkligen en intressant och rolig karaktÀr som livar upp saker ordentligt.

Till dess att vi Äterser Jaime, kommer nÀsta bok att Äterförena oss med ingen mindre Àn Elena. Och henne vill vÀl ingen missa? Boken dÀr hon Äterkommer har titeln Broken.

”Haunted”, 2005

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇