Bokrecension: Handbok för ett begagnat hjärta av Tamsyn Murray

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Titel: Handbok för ett begagnat hjärta
Författare: Tamsyn Murray
Sidor: 281  

Utgivning: 2017

Jonny har ett allvarligt hjärtfel och är uppkopplad mot en maskin, hans liv hänger på en skör tråd tills en donator räddar hans liv. Det är Niamhs bror Leo som dog under en tragisk olycka som har räddat honom och gett en ny chans till livet.

Den enes död blir den andras liv och Jonny får ett begär av att få reda på vem donatorn är. Till slut får han reda om Niamh via sociala medier och träffar henne, utan att berätta orsaken.

Mitt omdöme

Då skriver man sin första bokrecension! Vilken tur att boken var bra, hade varit lite halvjobbigt att börja sin bokblogg med en dålig bok. Nåväl, åh vad fin den här boken är! Det handlar om två ungdomar, Jonny och Niamh vars livsöden vävs samman på grund av Leo, Niamhs döde bror som är donatorn som räddar livet på Jonny.

Den här boken är väldigt sorgsen men åh så fin, det är kärleksfullt men ändå många känslor som dyker upp på ytan. Man känner sorg, medkänsla, ängslan, ilska, glädje, ja alla möjliga sorter av känslor! Man får följa Jonny och Niamh i varannat kapitel och författaren är extremt skicklig som beskriver karaktärerna och deras situation på ett realistiskt sätt.

Hur Jonny och hans vän cancersjuka vän Emily har det på sjukhuset, hur det är att ha en hjärtsjukdom, hur vanligt det är att faktiskt känna sig vilsen trots man har fått en ny chans till livet med ett nytt hjärta, hoppet och glädjen man får att äntligen sudda bort titeln som “det sjuka barnet”.

Det är realitiskt hur författaren beskriver en familjs sorg över någons död, hur alla hanterar det olika. Ibland kunde jag bli irriterad på hur Niamh hanterade sorgen, att hon var så bitter och motstridig, men jag insåg senare att det är precis normalt att man beter sig så.

Precis lika normalt hur hennes mamma eller pappa reagerar olika över sin sons död. Jonny säger i boken “Alla reagerar olika på sorg och hur man hanterar det” och det är vad Tamsyn lyckas med att fånga in olika människors tankar och sätt att hantera sorg.

Ibland tyckte jag att det gick för fort med handlingen, jag förstod inte riktigt att helt plötsligt hade det gått 4 månader sen Niamh’s bror hade dött, när det kändes som att det hade bara gått några veckor. Ibland hade jag önskat mer djup, även om allting beskrivs så realitiskt och man verkligen känner med hur karaktärerna känner och tänker.

Men det kändes som för stora hopp emellan kapitlerna, jag kan inte riktigt sätta fingret på det. Slutet kändes väldigt hastigt, som att författaren hade bråttom att avsluta boken utan att få för mycket detaljer, men jag ville ha mer!

Kanske för att boken och språket var så bra att man inte ville det skulle ta slut!

Annars är det en fantastisk bok som får dig att inte kunna sluta läsa! Det är en feel-good bok trots att den är väldigt sorglig, det är tankar och känslor som får dig att känna igen dig och man får en varm känsla inombords.

Rekommenderar den starkt om du vill läsa en ungdomsbok som väver samman sorg och glädje samt ung kärlek på ett realistiskt sätt.

Inlägg senast uppdaterat: 3 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇