Bokrecension: Gryningsstjärna av Charlotte Cederlund

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Titel: Gryningsstjärna
Författare: Charlotte Cederlund
Serie: Idijärvi #2
Sidor: 272
Recex: Ja

Spoilervarning! Boken ingår i en serie, spoilers från tidigare böcker förekommer. 

Mörkret har lagt sig över Idijärvi sameby och det dröjer veckor innan solen återvänder. Borri noaidis attack har rivit upp djupa sår inom Áili, sår som blir än mer smärtsamma när en tragisk olycka gör henne ensam igen.

Samtidigt har Nåjdernas råd kommit till byn. De söker efter Urseiten, det mytomspunna föremål som kan förgöra dem alla om det hamnar i fel händer. Áili litar inte på rådsmedlemmarna och när deras sökande inte ger resultat försöker hon utveckla sina krafter på egen hand. Hon gör allt för att hålla byn säker. Inget pris är för högt för att skydda de hon älskar. 

Jag läste Middagsmörker i början av februari och blev glatt överraskad när den kom att bli en favorit hos mig. Givetvis stod även Gryningsstjärna högt upp på att läsa listan, och nu måste jag bara säga att jag tyckte ännu mer om den.

Det är något med den här världen jag finner så fascinerande. Jag är helt fast i Charlottes samekultur, och jag tror att del av min fängslan ligger hos att det är så nära, men något man (jag) aldrig har haft någon större koll på. Handlingen var dessutom vansinnigt spännande, och jag bläddrade febrilt samtdigt som jag egentligen inte ville att den skulle ta slut.

Áili är en väldigt härlig karaktär, som det går fort att fastna för. Även om hon gjorde ett fåtal saker här som kanske inte jag skulle ha gjort, så kan jag samtidigt inte låta bli att hålla på henne. Dessutom är hon oerhört stark. Jag gillar även bästisen Olivia mycket, och jag tror att den största anledningen till att jag tycker snäppet bättre om Gryningsstjärna är att huvudrelationen är vänskapen mellan Áili & Olivia.

Gryningsstjärna hamnar definitivt bland mina favoriter, och det enda som grämer mig är att jag kommer att få vänta runt i kring ett år på nästa bok. Rekommenderas varmt. 

8,5 / 10 👍

Inlägg senast uppdaterat: 27 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇