Bokrecension: Goda grannar av Mattias Edvardsson

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: Goda grannar
Författare: Mattias Edvardsson
Förlag: Bokförlaget Forum
ISBN: 978-91-3715-486-2
Antal sidor: 357

Handling

Micke och Bianca flyttar till ett fridfullt villakvarter som verkar perfekt för dem och deras tvÄ barn.
Men allt eftersom de lÀr kÀnna sina nya grannar kommer obehaget krypande. 

PÄ samma gata bor Jacqueline, en  före detta fotomodell som har svÄrt att styra rÀtt i tillvaron, och hennes son Fabian som inte riktigt Àr som andra barn. I omrÄdet bor Àven Ola.

Han kĂ€mpar med sitt mĂ„ende efter ett överfallsrĂ„n och blir allt mer besatt av att bevara tryggheten i villaidyllen. Och sĂ„ pensionĂ€rerna Gun-Britt och Åke som övervakar vartenda steg som grannarna tar. 

NÀr Bianca blir pÄkörd utanför sitt hus verkar det först röra som om en tragisk olycka. Men medan hon kÀmpar för sitt liv pÄ sjukhuset vÀxer tvivlet hos polisen och bland de boende i kvarteret. Micke har alltid trott pÄ rÀttvisan. Men tÀnk om det krÀvs vÄld för att den ska segra.

Mitt omdöme

Man Ă€r ju alltid lite nervös nĂ€r man ska lĂ€sa en författares nya bok nĂ€r man tokĂ€lskade förra boken, ni vet man bygger upp sĂ„ höga förvĂ€ntningar. Men i det hĂ€r fallet kunde jag andas ut och det kan ni ocksĂ„ göra som Ă€lskade “En helt vanlig familj” och författarens andra böcker.

Det hÀr Àr spÀnnande och intressant pÄ en gÄng, jag fastnar pÄ en gÄng och kunde i stort sett inte lÀgga ifrÄn mig boken.

Endast nÄgra sidor in i boken kryper det av obehag och olust i mig, inte bara pga den hemska olycka utan hur nÀra och klaustrofobiskt det kÀnns av grannsamhÀllet dÀr verkligen alla har kolla pÄ varandras minsta lilla rörelse.

Jag gillar hur man i varje kapitel fÄr följa Micke, Jaquline och Fabian innan och efter olyckan, det blir aldrig rörigt utan vÀldigt passande för handlingen och berÀttelsen. Jag gillar det lite lÄngsamma berÀttande dÀr det Àr mer fokus pÄ personbeskrivningar och stÀmningar.

Precis som i “En helt vanlig familj” tycker jag mycket om att det inte handlar om sjĂ€lva sannolika brott utan hur mĂ€nniskor faktiskt agerar i stressade och pressande situationer, speciellt nĂ€r det kommer till ens nĂ€ra och kĂ€ra.

Jag tror mig flera gÄnger under tiden jag lÀser förstÄ vem som gjort vad, vem man kan lita pÄ, vem som talar sanning, vem som ljuger, men ja jag hade fel flera gÄnger om. Helt enkelt en fantastisk bok som jag rekommenderar varmt!

InlÀgg senast uppdaterat: 2 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇