Bokrecension: Giovannis rum av James Baldwin

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Ni som lÀst den hÀr bloggen ett tag minns kanske alla de böcker med homosexualitet som tema som jag lÀst de senaste Ären. Inte för nÄgot egentligt syfte, utan snarare för att jag tycker det Àr vÀldigt intressant med alla de olika sÀtt man kan vÀlja att skriva om Àmnet, beroende pÄ vilken Äldersgrupp man skriver för, under vilken tidsperiod boken kom ut, och sÄ vidare.

Men pĂ„ nĂ„got vis har jag lyckats missa Giovannis rum, som jag blev tipsad om pĂ„ en bokcirkel – och jag förstod direkt att detta var en bok jag mĂ„ste lĂ€sa. Den handlar om David, en ung amerikansk man som bosatt sig i Paris. Han har bett sin flickvĂ€n att gifta sig med honom, och hon har rest till Spanien för att tĂ€nka över sitt svar.

Medan hon Àr borta stiftar David bekantskap med den unge, vackre italienaren Giovanni. De tvÄ inleder en desperat och lidelsefull kÀrleksrelation och David flyttar in i det lilla rum dÀr Giovanni bor. Men nÀr Davids fÀstmö sÄ smÄningom ÄtervÀnder till Paris med sitt svar stÀlls allting pÄ sin spets.

Det man mÄste minnas med den hÀr boken Àr att den gavs ut redan 1956 och dÄ var vÀldigt kontroversiell och frisprÄkig. Den rÀknas som en vÀldigt viktig bok inom HBTQ-kretsar för sitt sÀtt att beskriva homosexuella eller bisexuella relationer pÄ ett komplext och mÄngfacetterat vis.

Det förstÄr jag verkligen nÀr jag lÀser, Àven om man kanske ibland kan uppfatta boken som nÄgot tillbakahÄllen med dagens mÄtt mÀtt. Men det Àr ÀndÄ en kontroversiell och historiskt viktig roman, och detta bör man ha i bakhuvudet nÀr man lÀser den.

Inte för att det Ă€r en dĂ„lig roman utan sin historiska kontext – faktum Ă€r att jag finner sprĂ„ket i den enormt tilldragande och intressant. Det finns ett driv och en intensitet i sĂ€ttet den Ă€r skriven pĂ„ som gör att sprĂ„ket flyter fram snabbt och obehindrat.

Det finns ocksÄ en oerhörd bitterhet och ett mörker som genomlyser romanen men som samtidigt ger den en vÀldigt speciell och unik ton. MÄnga gÄnger fastnar jag vid snygga formuleringar och skickligt skrivna stycken. Dock finns det en hel del franska fraser som jag kan bli lite lÀtt irriterad över, eftersom jag inte kan franska. Att förstÄ dem Àr inte helt nödvÀndigt, men jag kÀnner ÀndÄ att det Àr lite frustrerande.

SjÀlva handlingen i boken Àr stark i sig sjÀlv, men jag kan inte lÄta bli att tycka att den pÄ sina stÀllen Àr lite klumpigt utförd. EmellanÄt drunknar berÀttelsen i alla de allvarliga teman som den vill vara en del av, för det rÀcker inte bara med de homosexuella relationerna.

Boken vill ocksÄ utforska den amerikanska drömmen, den amerikanska identiteten och dess begrÀnsningar utomlands, kulturskillnader och skuldkÀnslors pÄverkan. Det bidrar naturligtvis till den komplexitet som Àr viktig för romanen, men jag kan ibland inte lÄta bli att kÀnna att boken blir lite rörig och ofokuserad, sÀrskilt eftersom den berÀttas i ett ganska högt tempo. Jag hade hellre sett att den var tÀtare uppbyggd kring sina karaktÀrer.

PÄ tal om karaktÀrer; jag har genom hela boken ganska svÄrt att fÄ grepp om dem, trots att de Àr relativt fÄ och trots att boken Àr skriven i jagform. OcksÄ de drunknar lite i alla teman och de lÄnga, ganska tveksamma monologer de ibland hÀver ur sig, samt i all den bitterhet, cynism och ilskna förvirring som liksom vÀller ut över sidorna.

Det Àr som om de finns dolda bakom texten, halvt otillgÀngliga och svÄrflirtade. Det Àr synd, för jag har liksom hela tiden kÀnslan av att jag skulle tycka de var intressanta om jag bara fick mer tid pÄ mig att lÀra kÀnna dem.

PÄ grund av detta upplever jag aldrig riktigt nÄgon sympati för nÄgon av dem, och det kÀnns alltid som om det finns en stor distans mellan mig och personerna det Àr meningen att jag ska bry mig om.

Men trots det Àr det en bok som jag tog mig igenom betydligt fortare Àn jag förvÀntat mig, som fÄngade mig med sin enkla, tragiska handling, sitt rÀttframma och flytande sprÄk och framför allt alla de mÀsterligt formulerade meningarna som jag fastnar för.

Den kÀnns trots sin Älder fortfarande som en viktig och angelÀgen roman som gÄr utmÀrkt att lÀsa bÄde för den som Àr intresserad av homosexualitet ur ett historiskt och litterÀrt perspektiv, som för den som bara tycker att sjÀlva handlingen lÄter spÀnnande.

“Giovanni’s Room”, 1956

InlÀgg senast uppdaterat: 24 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇