Bokrecension: Fyren mellan haven av M.L. Stedman

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Anledningen till att jag ville lĂ€sa Fyren mellan haven Ă€r alla de kunder (och personalen för den delen) i bokhandeln dĂ€r jag jobbar som sagt att den Ă€r sĂ„ bra. Jag tyckte premissen lĂ€t intressant och till och med filmtrailern tilltalade mig, sĂ„ nĂ€r jag hittade boken billigt pĂ„ loppis tyckte jag att jag kunde ge den en chans.

Ärrad av sina erfarenheter frĂ„n första vĂ€rldskriget flyttar krigsveteranen Tom ut till Janus Rock, en liten ö utanför Australiens kust, för att arbeta som fyrvaktare. Det Ă€r ett ensamt och slitsamt liv, men han trivs med dess enkelhet och fĂ„r sĂ„ smĂ„ningom sĂ€llskap av Isabel, som blir hans fru.

NÀr en liten bÄt en dag flyter i land pÄ den lilla ogÀstvÀnliga ön hittar Tom och Isabel en död man i den, men ocksÄ ett fullt friskt, levande spÀdbarn. Isabel, som genomlidit tre missfall, ser det ilandflutna barnet som ett mirakel.

De bestÀmmer sig för att behÄlla den lilla flickan som sin egen och pÄbörjar det familjeliv de alltid velat ha. Det Àr först senare, nÀr de ÄtervÀnder till fastlandet, som det visar sig att nÄgon annan betalar ett högt pris för deras lycka.

PÄ grund av allt bra jag hört hade jag ganska höga förhoppningar pÄ Fyren mellan haven, som tyvÀrr inte riktigt infriades. Jag drogs till det etiska dilemmat som bildar bokens kÀrna; rÀtten att behÄlla ett barn utan att veta om det saknas av nÄgon, och hur grÀnserna mellan rÀtt och fel suddas ut pÄ den isolerade ön. Men jag tycker aldrig riktigt att den hÀr romanen brÀnner till.

Jag tycker att den Àr lÄngdragen och förutsÀgbar, och extremt sentimental.

Det gör att jag aldrig knyter an till karaktĂ€rerna eller berĂ€ttelsen riktigt – Tom Ă€r överdrivet godhjĂ€rtad, Isabel nĂ„got intressantare i sin sjĂ€lviskhet men trots det fortfarande urtrĂ„kigt förutsĂ€gbar i sina handlingar.

Jag kommer pĂ„ mig med att tĂ€nka pĂ„ romanen mycket som tantlitteratur – en fin berĂ€ttelse, men en som aldrig riktigt tar ut svĂ€ngarna ordentligt. IstĂ€llet Ă€r det en rĂ€tt tam historia om nĂ„got som hade kunnat bli betydligt intressantare.

SprĂ„ket i boken matchar handlingen – det Ă€r ganska lĂ„ngsamt, detaljerat och finstĂ€mt, men ocksĂ„ det gĂ„r över till ren sentimentalitet dĂ„ och dĂ„. Formuleringar som “hon var hans andra hĂ€lft av himlen” fĂ„r mig att himla med ögonen och det Ă€r med nöd och nĂ€ppe som jag kan lĂ„ta bli att göra krĂ€kljud över sĂ„dana meningar.

Ibland tror jag att det Àr översÀttningens fel, att vissa formuleringar kÀnns sÄ otroligt lama och utan kraft, sÄ stela och förutsÀgbara. Ibland tror jag bara att det Àr sÄ boken Àr skriven. Sentimentalt, romantiskt.

Även om berĂ€ttelsen i sig och sjĂ€lva konflikten engagerar mig i teorin sĂ„ Ă€r sĂ€ttet boken Ă€r skriven pĂ„ sĂ„ trist att jag nĂ„gonstans slutar bry mig och istĂ€llet bara lĂ€ser för att fĂ„ veta hur det ska sluta.

Det hela hjÀlps inte av att mycket av handlingen kÀnns som bakgrundsinformation och att mÄnga av incidenterna som berÀttas utdraget och i detalj inte har sÀrskilt stor inverkan pÄ handlingen i stort. Det Àr en roman som kunde varit betydligt kortare och nog tjÀnat pÄ det.

Med det sagt Àr det inte sÄ att Fyren mellan haven Àr en dÄlig bok. Det Àr nog snarare sÄ att det inte alls Àr min typ av bok.

Jag Ă€r inte mycket för kĂ€rlekshistorier eller sentimentala skildringar kring krig eller familjeliv. Gillar man dĂ€remot den typen av berĂ€ttelser och den hĂ€r typen av sprĂ„kbruk – milt, utan risker, utan nĂ„gon större experimentanda – sĂ„ gillar man nog den hĂ€r romanen.

Den har trots allt rÀtt stabila karaktÀrer, om Àn lite trÀiga, och en solid berÀttelse som nog engagerar mÄnga. För mig blir boken dock mest en slags generisk bukfylla, i brist pÄ bÀttre ord.

“The Light Between Oceans”, 2012

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇