Bokrecension: Frost av Maggie Stiefvater

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

NĂ€r Grace var liten blev hon anfallen av vargar. Men en av dem var annorlunda – den med de gula ögonen. Den som rĂ€ddade hennes liv den dĂ€r gĂ„ngen.

I sex Är har hon följt samma varg, iakttagit honom dÀr han stÄr halvt dold i hennes trÀdgÄrd, till hÀlften gömd av skogen. Han Àr hennes varg. Vacker och smidig med genomtrÀngande gul blick.

Hon vet det inte, men egentligen heter vargen Sam. Under sommaren, under nÄgra fÄ dyrbara mÄnader, fÄr han lov att vara mÀnniska. Sedan slÄr vintern till och kylan förÀndrar honom Äterigen till ett djur och han mÄste stÄ utanför. Han betraktar Grace precis som hon betraktar honom. Hennes varg, hans sommarflicka.

Efter att ödet spelat dem nyckfullt i hÀnderna under en höst kan de Àntligen trÀffa varandra som mÀnniskor. KÀrleken blommar upp naturligare och intensivare Àn nÄgot som de tidigare upplevt.

De upptÀcker varandra, och faktumet att de inte kommer kunna slÀppa taget nÀr det oundvikliga avskedet nÀrmar sig. Tiden rinner ut. Vintern kommer nÀrmare och Sams kamp för att förbli mÀnskig blir Graces kamp.

Nu, sex Är efter att Sam rÀddat hennes liv, mÄste hon försöka rÀdda hans.

Jag Àr intresserad av varulvar. Det Àr jag. Jag skriver om varulvar och letar stÀndigt efter nya böcker; vilket Àr anledningen till att jag blev intresserad av den hÀr boken frÄn början.

Trots det kĂ€ndes Frost som nĂ„gon slags rip-off pĂ„ Twilight nĂ€r jag först lĂ€ste om den – Ă€nnu en tjej i High School som blir förĂ€lskad i en övernaturlig varelse.

Nu har jag sett bĂ„de vampyrer, fallna Ă€nglar och varulvar – man kan ju undra vad som kommer hĂ€rnĂ€st. En tonĂ„rig tjej som blir ihop med Frankensteins monster?

Hur som helst tÀnkte jag att jag inte skulle ha för höga förvÀntningar; att boken skulle vara den dÀr kopian i Twilights fotspÄr och att jag inte skulle vÀnta mig mer av den. Töntig romantisk tonÄrsbok.

Jag sÀger det enklast sÄ hÀr; jag hade fel.

Frost kan till handlingen verka lik Twilight eller Hush, Hush, men Àr skriven med en mildhet och en kÀnsla som kÀnns otroligt Àkta. Det finns ett vemod över hela berÀttelsen frÄn början till slut som jag aldrig upplevde hos Bella och Edward, en stÀndigt nÀrvarande sorg som gör att stÀmningen i boken kÀnns ömtÄlig och brÀcklig.

Den vÀxlar mellan Grace och Sams perspektiv och sÀrskilt i Sams kapitel finns det en slags poetisk uppgivenhet som blir vÀldigt vacker i anslutning till Graces praktiska lÀggning och realistiska sÀtt. De Àr dömda frÄn första början och kan ÀndÄ inte lÄta bli; ett klassiskt upplÀgg dÀr ocksÄ, men Stiefvater fÄr det att fungera vÀldigt vÀl utan att det kÀnns för smörigt.

Dessutom njuter jag lite av att det i Frost för en gÄng skull inte Àr killen som springer runt och rÀddar tjejen, utan tvÀrtom. Sam Àr den som behöver hjÀlp i den hÀr boken, och Grace blir riddaren pÄ den vita hÀsten, Àven om det förstÄs inte kÀnns lika schablonartat i lÀsningen.

Hon Àr en hÀrlig huvudperson i mitt tycke; hon blir en kontrast till Sam och samtidigt ett komplement till honom.

Jag Àr glad att jag gav Frost en chans. Det var den verkligen vÀrd. Den Àr enkelt men gripande skriven och jag strÀcklÀste den pÄ nÄgra fÄ timmar. Det finns ocksÄ en uppföljare pÄ vÀg, men för att vara helt Àrlig kÀnner jag att Frost Àr en av de dÀr böckerna som jag helst vill se som ett fristÄende verk, en bok dÀr jag kÀnner mig nöjd med slutet och inte riktigt önskar lÀsa en fortsÀttning. Men vi fÄr se.

”Shiver”, 2009

InlÀgg senast uppdaterat: 21 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇