Bokrecension: Excel helt enkelt av David Stavegård

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Den som någon gång använt sig av programmet Excel under en längre period vet om hur fasligt tråkigt det kan vara. Ingenting går lätt, och det blir ständiga google-sökningar även för de simplaste av koncept.

Det blir inte heller bättre av att alla resurser kring Excel – böcker, bloggar och tutorials – är riktigt sega. Måste det verkligen vara så jäkla tråkigt? Inte enligt David Stavegård, som författat boken Excel helt enkelt. Här får man en enkel bok som, likt titeln antyder, hjälper en att få ett grepp om programmet Microsoft Excel.

Stavegård själv beskriver boken som: ”Inte en skittråkig bok om Excel”. Det här är alltså inte någon teknisk, formell och tråkig bok likt många andra böcker om programmet.

Fokuset här ligger istället på praktisk information som du kan ha användning av i ditt arbete. Med hjälp av informationen i denna bok ska du kunna jobba smartare och skapa snyggare dokument. 

Men hur blir det verkligen? Lyckas boken erbjuda allt den utlovar? Här får man en närmare titt på Excel helt enkelt, för att se om boken faktiskt kan komma till användning.

Vem är författaren?

David Stavegård

David Stavegård är en konsult inom Business Intelligence med lång erfarenhet inom industrin. Han har arbetat inom branschen sedan år 2003, och har i sitt arbete som konsult regelbundet fått använda program såsom T-SQL, Power BI, SSAS och – förstås – Microsoft Excel.

Stavegård är alltså en expert vad gäller programvara från Microsoft, och den erfarenheten är något han vill dela med sig av till omvärlden. Han är idag ensam i Sverige om att föreläsa och predika om användbarheten och användarvänligheten av Excel.

För Stavegård började allt med en dröm om att ge ut en gratis bok om Excel. Men för att få folk att faktiskt ladda ner boken behövdes en del marknadsföring.

Han började därför lägga upp videor på LinkedIn, med användbara tips för Excelanvändare.

Videorna blev snabbt populära, och har idag över två miljoner visningar! Boken kom inte förrän ett par år senare, år 2021.

Vad går boken ut på?

Till skillnad från liknande böcker på marknaden fokuserar Excel helt enkelt på det allra viktigaste. Informationen man får här är alltså den kunskap som man´kommer använda sig av regelbundet, snarare än avancerade funktioner som endast är lämpliga för väldigt nischade situationer.

Stavegård har med denna bok försökt visa folk hur de kan lösa sina vardagsproblem med Excel. Det kan handla om sådant som att sätta upp en budget eller hålla koll på investeringar.

Som resultat är boken inte tung och trist, utan den är väldigt lättläst och en källa till inspiration. Med Stavegårds vägledning kan man öppna upp ögonen till hur mycket som faktiskt är möjligt med Microsoft Excel, och hur programmet kan underlätta det trista i livet.

Boken är den perfekta resursen för den som ofta jobbar med Excel, men aldrig tagit sig tiden att faktiskt lära sig programmet ordentligt. För en sådan läsare kan Excel helt enkelt leda till ordentliga besparingar vad gäller tid, och tid är förstås pengar!

Man får lära sig allt med hjälp av konkreta exempel som stöd, vilket gör det hela otroligt mycket enklare. Stavegård går igenom hur man borde tänka kring diagram, enkäter och mycket mer. I Excel helt enkelt får man tips och tricks som endast någon med flera års erfarenhet av Excel kan dela med sig av.

Följer man riktlinjerna i boken kommer Excel-filen vara begriplig även ett halvår senare, istället för att man måste starta upp ett helt nytt dokument.

Vilken är målgruppen?

Den som läst kurser i Excel eller håller på med programmet i sitt professionella liv är inte riktigt målgruppen för denna bok. Om man är intresserad av det allra senaste inom funktioner och dylikt behöver man nog vända sig till en vanlig bok om Excel, som förmodligen blir rätt trist och tråkig.

Målgruppen här är istället de som inte är vana vid Excel, eller som är vana vid Excel men känner på sig att de inte kan allt de borde kunna för att arbeta med programmet på ett effektivt sätt.

Man kan med hjälp av boken ta sig från att vara en vanlig användare, till att bli ett riktigt Excel-proffs. Att klämma in allt som finns att lära sig om Excel i en enda bok är inte möjligt, men här får man all den information man behöver för alldagligt bruk.

Boken är ett exempel på hur det som ter sig vara tråkig information kan, med rätt presentation, bli riktigt intressant.

En bok som genomsyras av passion

Det är inte särskilt många människor i denna värld som kan säga sig vara passionerade vad gäller Microsoft Excel, men Stavegård är ett undantag! Passionen går att se såväl i författarens videor som i boken. Den som beställer en bok direkt från Stavegårds sida kan dessutom få en signerad kopia direkt i brevlådan.

Passionen är något som man känner av när man läser boken, och något som gör upplevelsen ännu bättre. Det blir svårt att själv bli motiverad till att lära sig om Excel om den som lär en inte bryr sig om materialet. Det är ett problem man inte får med denna bok!

Vart kan man köpa boken?

Boken köps antingen direkt av David på hans egna webbplats (stavegard.se) eller hos Bokus där priset just nu är 138 kr. Ett riktigt kap om ni frågar gänget på 1MiljonBoktips.se!

Summering

Excel helt enkelt av David Stavegård är en riktigt härlig bok som erbjuder en hel del kunskap i ett kompakt format. Boken är skriven av en expert inom ämnet, för alla de människor som behöver använda sig av Excel men tycker att det hela känns alldeles för krångligt. 

Till skillnad från många andra böcker kring samma ämne är detta inte en bok som går igenom en massa avancerade koncept som gemene användare aldrig kommer använda sig av.

Fokuset här ligger istället på det praktiska. Det innebär att en vanlig användare, efter att ha läst boken, bekymmerslöst kan sätta upp ett budgetdokument i Excel eller kompilera data för favorithobbyn.

Boken rekommenderas både till de som har tidigare erfarenhet av Excel och de som är nybörjare. Excel helt enkelt rekommenderas dock inte till den som vill åt avancerade funktioner och dylikt i Excel. För det krävs en något mer avancerad bok.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇