Bokrecension: En annan Alice av Liane Moriarty

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Titel: En annan Alice
Författare: Liane Moriarty
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0017-412-5
Original titel: What Alice forgot
SprÄk: Svenska
Antal sidor: 485

Handling

Alice Lowe vaknar upp pÄ golvet pÄ gymmet och förstÄr inte vad hon gör dÀr- Hon avskyr ju att trÀna!

Hon fÄr veta att hon slagit i huvudet och tuppat av, och blir hjÀlpt till sjukhuset. Alice som nyligen fÄtt veta att hon Àr gravid med sitt första barn ber oroligt lÀkaren se efter att allt Àr som det ska. Hon möts av förvÄning.

Alice Àr inte alls gravid, pÄstÄr lÀkaren. DÀremot mÄste hon ha fÄtt barn tidigare, hon har tydligen Àrr efter kejsarsnitt pÄ magen. LÄngsamt inser Alice att nÄgot Àr fel. LÄngsamt inser hon att smÀllen mot huvudet har fÄtt henne att glömma ett helt Ärtionde.

“En annan Alice” Ă€r en roman om chansen att fĂ„ göra om och göra rĂ€tt. NĂ€r Alice vaknar upp pĂ„ gymmet Ă€r hon 39 Ă„r, inte 29 Ă„r. Hon tror att hon Ă€r nygift, störtförĂ€lskad i sin man och gravid med sitt första barn, men egentligen Ă€r hon trebarnsmamma och mitt i en uppslitande skilsmĂ€ssa.

Tio Är har fullkomligt raderats frÄn hennes minne, ett Ärtionde dÄ hon uppenbarligen fÄtt för sig att bli trÀningsfanatiker, dÄ hon glidit ifrÄn sin Àlskade man Nick, dÄ hon förlorat nÀrheten till sin syster och pÄ nÄgot sÀtt tappat bort sig sjÀlv. Alice mÄste hitta tillbaka till sina minnen, och till den hustru, dotter, vÀn och syster hon en gÄng var. 

Kommentarer

Jag har tidigare lĂ€st “Öppnas i hĂ€ndelse av min död” av Liane Moriarty. Tyckte det var en helt ok bok. Ville Ă€ndĂ„ lĂ€sa mer av denna författare sĂ„ det var vĂ€ldigt trevligt nĂ€r jag fick med mig den hĂ€r boken frĂ„n ett event hos Albert Bonniers Förlag.

Det hÀr Àr en annorlunda historia och jag kan inte minnas att jag har lÀst denna typ av historia tidigare. Historien om hur Alice tappar minnet och förlorar 10 Är av sitt liv Àr riktigt tankevÀckande och en intressant berÀttelse. Jag förfasas över tanken att förlora sÄ mÄnga Är av mitt liv och inte komma ihÄg de senaste 10 Ären.

I “En annan Alice” fĂ„r vi lĂ€sa tvĂ„ parallella berĂ€ttelser, den om Alice som har glömt de sneaste 10 Ă„ren av sitt liv och den andra om hennes syster som skriver nĂ„gon form av dagbok till sin psykolog, hon beskriver sina svĂ„righeter med att fĂ„ barn, IFV behandlingar och infertilitet. Och sĂ„ fĂ„r vi Ă€ven lĂ€sa om deras mormor som driver en blogg och skriver om familjen.

Det Àr en spÀnnande historia med starka personportrÀtt. Författaren Àr skicklig pÄ att skildra karaktÀrerna och man kan nÀstan som lÀsare uppleva det de upplever. Den vÀcker mycket tankar, om bla frÄgor om hur man gör för att börja om, m vad som Àr viktigt i livet. Dock hade jag lite problem med det lÄngsamma tempot. Det tar bokstavligen hundratals sidor innan nÄgot hÀnder. Den hade inte behövt vara sÄ lÄng.

InlÀgg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇