Bokrecension: Ellis Island av Georges Perec

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Egentligen är Ellis Island inte en bok i den vanliga bemärkelsen eftersom den på något sätt är en sammanfattning av de texter, intervjuer och bilder som uppkom under arbetet med en film om Ellis Island – den ö utanför New York som utgjorde det sista hindret av många innan de europeiska emigranterna skulle kunna ta sig in i Amerika.

Georges Perecs Ellis Island är en bok som är ett koncentrat av, eller utvecklar, de tankar som uppstått i ett egentligen helt annat sammanhang: skapandet av en film, det är en reflekterande bok, poetisk och saklig, den är fiktion och verklighet på en och samma gång: poesi och fakta.

På Ellis Island, mellan åren 1892 och 1924, passerade 16 miljoner människor de byggnader som ännu står där, blev granskade, undersökta – efter den långa resan var det ännu inte säkert att de skulle få komma in. Men om eller när de fick ta sig den sista korta sträckan in till New York förändrades deras liv alldeles bestämt.

Egentligen vet jag inte vem eller varför någon ska läsa den, Ellis Island, men samtidigt tycker jag att den är både läsvärd och intressant. För det är lätt att tro att det är en bok för dem som har en anknytning till Ellis Island men så enkelt är det inte.

För det går att se ytterligare en riktning i texten: den om tillvarons brytpunkter och hur en plats är eller kan vara avgörande för det framtida livet och hur förändringen ständigt påverkar människan.

Texten böljar på ett förförande sätt vilket lätt låter läsaren följa med i tankebanorna, att se de sammanhang Perec vill lyfta fram. Korta poetiska stycken, inte poesi, utan poetiskt, orden och formen i samklang. Insprängt är något som kan liknas vid fakta: antal miljoner människor från respektive länder, de frågor emigranterna fick svara på.

Men där finns även det sorgliga och vackra: att lämna något bakom sig, en förlust, för att ersätta det med något nytt. Inte bara fysiskt passerar emigranterna en byggnad och kommer ut på andra sidan som en helt ny människa, utan de får ofta ett nytt namn, som för enkelheten har amerikaniserats, de blir någon helt annat än den person som lämnade Europa.

Du förlorar en del, men vinner en annan.

Formen är avgörande – innehållet föränderligt och Georges Perec har med Ellis Island skrivit en kort och intensiv bok om mänskliga öden utan att vara specifik. Ämnet är allmängiltigt; för vi är inte oberoende av det Amerika som växte fram. Inte heller är vi fria från våra egna öden. Lämna något/någon, frivilligt eller ofrivilligt, och oundvikligen förändras du.

Du blir någon annan i all förändring, och det är lite som att Perec har beskrivit denna förvandling, den process som varje människa genomgår, flera gånger under ett liv och det är genom vad han upplever, tar reda på under vistelsen på Ellis Island som han kan definiera en sådan förändring, han ser den hos sig själv, han ser den hos så många andra.

Inlägg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇