Bokrecension: Eldvittnet av Lars Kepler

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Baksidestext:

”BirgittagĂ„rden Ă€r en anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende. Den ligger ensligt i skogen norr om IndalsĂ€lven. En mörk höstnatt mördas en av de intagna flickorna inne pĂ„ anstaltens isolering. Hon hittas pĂ„ britsen med bĂ„da hĂ€nderna för ansiktet. Ingen har sett nĂ„got.

Det finns inga vittnen, men bara nÄgon dag efter det vÄldsamma mordet börjar en kvinna i Stockholm ringa polisens tipstelefon och lÀmna felaktig information. Först begÀr hon pengar för sina upplysningar, men sedan ber hon dem bara att lyssna, allt mer desterat. Joona Linna reser till BirgittagÄrden och befinner sig snart mitt inne i den mÀrkligaste mordgÄta han nÄgonsin stött pÄ.

NĂ€r han börjar söka efter svar sĂ€tts förödande krafter i vĂ„ldsam rörelse. Sanningen Ă€r en Ă€lv som störtar ner i en sjö av eld.”

Mitt omdöme

Hypnotisören tyckte jag var ok, men övervĂ€rderad. NĂ€r det gĂ€ller Keplers andra bok, Paganinikontraktet, kan vi börja snacka snyggt uppbyggd spĂ€nning, Ă€ven om den inte höll hela vĂ€gen för min del. Men Eldvittnet, God damn, vilken klass.

Det var lÀnge sedan jag blev riktigt knockad av en roman, men det Àr skönt nÀr det hÀnder.

Till att börja med Àr det bara att konstatera att Kepler bjuder pÄ underhÄllning med kvalitet och med en viss tyngd i botten. Texten nÀrmar sig utanförskapet hos unga kvinnor pÄ samhÀllets skuggsida pÄ ett trovÀrdigt sÀtt.

Eftersom jag under mitt yrkesliv jobbat en del med trasiga tjejer, kan jag bara konstatera att dessa karaktÀrer skildras med just den mix av att vara provokativa och av att vara sköra som de ofta utstrÄlar i verkligheten.

Eldvittnet visar upp en vĂ€l genomarbetad och oklanderligt sammanfogad intrig. SpĂ€nningen Ă€r av det krypande, oroande slaget. Tempot Ă€r brutalt och sprĂ„ket Ă€r bĂ„de vackert, effektivt och lĂ€ttlĂ€st. HuvudkaraktĂ€ren Joona Linna Ă€r exakt sĂ„ cool som han ska vara och jag blir faktiskt lite kĂ€r i honom.

Dessutom ryms en liten dos psykologi, vilket lyfter storyn ytterligare. Alltsammans genererar hög strÀcklÀsningsfaktor, men lÀs den inte om du Àr ensam hemma, har knarrande golv och Àr mörkrÀdd.

Jag tror inte att Eldvittnet tillkommit för att nÄgon upplevt att just det hÀr Àr en historia som bara mÄste fÄ komma fram och berÀttas. Min kÀnsla Àr snarare att makarna bakom pseudonymen börjat romanbygget med att diskutera de ingredienser som funkar bÀst för att skapa spÀnning och sedan utgÄtt frÄn det. I vilket fall som helst Àr boken skriven med bÄde hjÀrta och skicklighet.

Hur jag Ă€n vĂ€nder och vrider pĂ„ det sĂ„ Ă€r det svĂ„rt att hitta minusposter. Den begynnande kĂ€rleksrelation som ingĂ„r, Ă€r i och för sig lika torrt och oinspirerat skildrad som de brukar vara i genren, men rĂ€cker inte för att dra ner betyget. SĂ„ jag bugar och rĂ€cker fram hela kakfatet: Eldvittnet fĂ„r 10 kakor i betyg.

InlÀgg senast uppdaterat: 20 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇