Bokrecension: Eight Months on Ghazzah Street av Hilary Mantel

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

NÀr Frances make Andrew tar ett jobb i Saudiarabien följer hon motvilligt med.

Hennes makes företag inhyser paret i en lÀgenhet pÄ Ghazzah Street i Jeddah. France, som Àr van att ta plats och har en egen karriÀr som kartograf, mÄste plötsligt anpassa sig till ett liv i undangömd isolering.

Hilary Mantel har baserat roman Eight Months on Ghazzah Street pÄ sina egna erfarenheter som vÀsterlÀndsk kvinna i Saudiarabien. Mantel ska ha sagt att den dag hon och hennes man lÀmnade Saudiarabien var den lyckligaste i hennes liv.

I centrum för hela romanen stÄr den oundvikliga kulturkrocken mellan öst och vÀst, mellan sekulÀra och religiösa vÀrderingar, mellan islamistisk konservatism och vÀsterlÀndsk liberalism. Hilary Mantel faller dock inte fÀllan att framhÄlla ena sidan som mer högtstÄende och överlÀgsen den andra.

IstÀllet hittar hon en balans i skildringen, som visserligen skiner ett obekvÀmt ljus över bÄda sidors kulturella tillkortakommanden.

SprÄkmÀssigt Àr det klassiskt Mantelskt med ett otroligt driv och en intim nÀrvaro trots valet att skildra Frances tid i Saudiarabien ur tredje person singularis.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇