Bokrecension: Duma Key av Stephen King

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Edgar Freemantle har det mesta en man kan önska sig. Han har en fru, tvÄ döttrar och ett eget byggföretag som gjort honom rik. Men hans liv krossas i smÄbitar i den olycka som inte bara kostar honom högra armen, utan ocksÄ en för evigt dÄlig höft och en hjÀrna som inte riktigt vill minnas.

Edgar Àr en spillra av sitt forna jag och nÀr hans fru dessutom begÀr skilsmÀssa bestÀmmer han sig för att flytta. LÄngt bort.
Hans val faller pÄ ön Duma Key utanför Floridas kust. DÀr börjar han ett nytt liv, i det stora rosa huset som han genast förÀlskar sig i.

Han fÄr nya vÀnner i sin unge assistent Jack, och i Wireman, en medelÄlders man som ser efter den gamla damen Elizabeth Eastlake som Àger hela norra delen av ön.

Och han lyder ocksĂ„ sin psykologs uppmaning; att börja rita igen, som han gjorde nĂ€r han var ung. Men Edgar gör mer Ă€n sĂ„. Han börjar med att rita med enkla fĂ€rgpennor
 och gĂ„r snabbt vidare till oljefĂ€rger. Hans talang Ă€r nĂ€rmast skrĂ€mmande bra, i varje fall för en man som inte ritat nĂ„got mer Ă€n krumelurer pĂ„ flera Ă„r.

MĂ„landet blir Edgars vĂ€g tillbaka till verkligheten och rationaliteten. Men han upptĂ€cker ocksĂ„ snart att nĂ„got inte stĂ„r helt rĂ€tt till med de tavlor han mĂ„lar – sĂ€rskilt inte de som han mĂ„lar i en slags skrĂ€mmande trance.

Vad betyder mÄlningarna han gör av smÄ flickor i roddbÄtar, och den han gjorde av sin dotters pojkvÀn lÄngt innan hon berÀttade att hon ens hade en pojkvÀn?

Och vad döljer egentligen Wireman, hans kanske bÀste vÀn nÄgonsin? Vem var egentligen Elizabeth Eastlake innan hennes Alzheimer slog till, och vad hÀnde med hennes fem systrar pÄ ön dÀr Edgar nu bor?

FrÄgorna Àr mÄnga, och svaren döljer nÄgot mörkare Àn vad Edgar nÄgonsin kunnat drömma om.

Om jag skulle sammanfatta Duma Key med ett ord, sÄ skulle det ordet vara olycksbÄdande. Redan i början fÄr man klart för sig att nÄgot hemskt ska hÀnda, och den kÀnslan hÄller sig kvar genom hela romanen, Àven i de ljusaste scenerna. Och det blir bara vÀrre.

I början tycker jag att historien Àr rörig, och pÄ vissa stÀllen kÀnns den inte övertygande och ganska flummig. Det Àr lite överraskande, för vanligtvis har King en förmÄga att fÄ mig att tro pÄ precis vad som helst. Som andra av Stephen Kings senaste romaner kÀnns Duma Key som ett hopkok av gammalt och nytt. Det Àr trÄkigt, eftersom man har en kÀnsla av att ha lÀst delar av boken förut.

Den innehÄller delar som fÄr mig att tÀnka pÄ bland annat Rasande Rose, Liseys berÀttelse, Den gröna milen, JurtjyrkogÄrden och nÄgra noveller, kanske sÀrskilt Den förskrÀckliga apan.

Som vanligt Àr karaktÀrerna Kings allra starkaste kort.

Den enarmade Edgar Àr en stark huvudkaraktÀr och man lider verkligen med honom. Samtidigt mÀrks det tydligt att han Àr en version av King sjÀlv, kanske mer lik honom Àn mÄnga av huvudpersonerna i de Àldre böckerna. Wireman med sin tragiska men roliga och smarta humor trÀffar precis rÀtt.

De sista sidorna har den bitterljuva ton som jag lÀrt mig Àlska, och Àven om jag inte höjer den hÀr boken till skyarna Àr den ÀndÄ lÄngt bÀttre Àn vad andra författare nÄgonsin kommer kunna Ästadkomma.

”Duma Key”, 2008

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇