Bokrecension: Du, bara av Anna Ahlund

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Titel: Du, bara
Originalets titel: Du, bara
Författare: Anna Ahlund
Antal sidor: 340
Serie: –
Förlag: Rabén&Sjögren
Du kan lÀsa mer om boken / köpa den hÀr: Adlibris, Bokus eller CDON

”Han tittar upp och ser pĂ„ mig.

Jag hÄller andan.

Hans ögon Ă€r elektriska. Svarta som ett natthav dĂ€r blixten slagit ner. Utan att slĂ€ppa mig med blicken reser han sig upp, ler, och strĂ€cker fram handen. Jag tar tvĂ„ steg fram och fĂ„ngar upp den. Hans handflata Ă€r sval. ’Hej John.’”

Handling (tagen frÄn Goodreads)

Du, bara Àr en romantisk och hjÀrteknipande historia om sextonÄriga John som blir kÀr i den tvÄ Är Àldre Frank. Frank Àr oturligt nog redan Àr tingad av Johns storasyster Caroline. Och Caroline Àr van att fÄ som hon vill. John Àr van att backa, men det tÀnker han inte göra nu.

Dessutom har Frank en egen vilja. Och ett krossat hjÀrta i bagaget, vilket krÄnglar till saker.

Det handlar ocksÄ om en bÀstis, ett bÄthus, en pappershandel, ett hustak med utsikt över hela Uppsala, Nick Drake, RÀddaren i nöden, tusen papperstranor och trÀdgÄrdsrosor frÄn SvartbÀcken. Och sÄ en hel del sex.

Mitt omdöme

Jag gillade den hÀr boken. Det gjorde jag. Det tog mig bara ett par kapitel att fatta det, och sedan flög sidorna förbi.

Om det finns ett ord jag skulle anvĂ€nda för att beskriva Du, bara sĂ„ skulle det vara Ă€kta. NĂ„got med sprĂ„ket och karaktĂ€rerna fĂ„r det hela att kĂ€nnas sĂ„ himla trovĂ€rdigt. Inte som att det inte finns klyschor, men boken kĂ€nns inte överdriven heller – snarare jordnĂ€ra.

Det finns liksom sÄ mycket den hÀr boken gör rÀtt. Som fÄr mig att vilja att mer litteratur ska vara sÄhÀr: sjÀlvklar, Àkta och nutida.
Grejen Ă€r vĂ€ll denna: handlingen i sig Ă€r inte spektakulĂ€r. Den handlar om en trasig relation som sĂ„ mĂ„nga andra böcker gör – vad som gör

Du, bara annorlunda Àr hur den Àr skriven, hur Anna Ahlund har skapat sÄ verkliga men ÀndÄ unika karaktÀrer och byggt upp relationerna mellan dem.

Hur hon har smyckat ut hela den hÀr berÀttelsen men en pappershandel, svamp-pÄ-pizza-skÀmt, Nick Drake, en sliten upplaga av RÀddaren i nöden och sex. Det gör kanske inte boken unik, men det gör den bra, och vacker, och vÀldigt hÀrlig att lÀsa.

Jag vet inte om det nÄgonstans ute i vÀrlden finns en verkligen John. Jag hoppas nÀstan det.

Tanken gör mig varm i hjĂ€rtat – att nĂ„gonstans finns en John och en Frank som inleder ett stormigt och trevande förhĂ„llande, och att denne John grĂ€lar med syster utav kĂ€rlek och har grillkvĂ€llar pĂ„ taket med sin bĂ€sta vĂ€n.

Det kÀnns som om vÀrlden faktiskt skulle vara bÀttre om de alla fanns dÀr ute nÄgonstans.

Sen mÄste jag bara nÀmna de tvÄ saker som gör att Du, bara sticker ut bland mycket annan ungdomslitteratur idag:

1) att det faktiskt finns sex i boken. Att fysisk attraktion fÄr sin plats, precis som den troligtvis finns nÀrvarande i sÄ mÄnga unga relationer. Inte pÄ ett överdrivet Fifthy-Shades-sÀtt, men pÄ ett realistiskt sÀtt (eller ja, realistisk förutom att jag ibland kunde tycka att John verkar vara lite för ung och lite för oskuld för att vara sÄ bekvÀm med sex som han Àr i boken).

2) Att Frank och John fĂ„r vara kĂ€ra i varandra utan att det ska vara massa prat om sexuella lĂ€ggningar osv. De Ă€r tvĂ„ killar som Ă€r kĂ€ra i varandra – eller kanske snarare, de Ă€r tvĂ„ personer som blir kĂ€ra i varandra. Det rĂ€cker sĂ„. Det Ă€r inte en större grej, och det kĂ€nns vĂ€ldigt rĂ€tt och nytĂ€nkande av Anna Ahlund att ha lagt upp det sĂ„, och jag Ă€lskar det.

För att enkelt sammanfatta detta Àr Du, bara en vÀldigt hÀrlig och lÀttlÀst bok med Àkta och underhÄllande karaktÀrer. Anna Ahlund har skrivit en nutida bok som kÀnns rÀtt och som definitivt Àr mer Àn lÀsvÀrd.

InlÀgg senast uppdaterat: 22 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇