Bokrecension: Det av Stephen King

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: Det
Författare: Stephen King
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0017-468-2
Original titel: It
Antal sidor: 1340

Första meningen

“SkrĂ€cken som inte skulle upphöra förrĂ€n tjugoĂ„tta Ă„r senare – om den nu nĂ„gonsin upphörde – började, sĂ„vitt jag vet och kan berĂ€tta, med en bĂ„t gjord av en tidningssida som seglade fram i en rĂ€nnsten som nĂ€stan svĂ€mmade över efter allt regnande.”

Handling

Den lilla staden Derry i Maine ser ut som den typiska amerikanska smÄstaden trygg och sömnig med sina villaomrÄden, snabbmatsstÀllen och affÀrer. Men det Àr bara pÄ ytan. I kloakerna under staden finns nÄgot som ligger pÄ lur och iakttar. DÀr finns ondskan. DÀr finns Det. 

En gÄng pÄ femtiotalet samlade ett kompisgÀng sina krafter och trotsade Det. Förenade av kÀnslan av att vara misslyckade och utstötta, lyckades de driva ondskan och skrÀcken tillbaka till de mörka djupt dÀr den hör hemma. De lovar sedan varandra att samlas igen om Det nÄgon gÄng skulle kolla tillbaka. 

MÄnga Är senare, nÀr en serie ohyggliga mord och gÄtfulla försvinnande pÄ nytt skakar Derry, lyfter sÄ Mike Hanlon telefonluren och kallar pÄ sina barndomskamrater. Alla lÀmnar sina hem och familjer, sina vardagsbestyr och karriÀrer, för att Ànnu en gÄng trots skrÀcken och möta Det. 

Mitt omdöme

Jag Àr egentligen inte en person som gillar att lÀsa skrÀck eller njuter av skrÀck, jag Àr pÄ tok för lÀttskrÀmd, njuter inte alls av denna genre.

Jag sĂ„g originalfilmen: “Det” nĂ€r jag var pĂ„ tok för liten, sedan dess sitter min skrĂ€ck i för clowner, jag Ă€r fullkomligt livrĂ€dd för dem. Finns inget mysigt med överhuvudtaget.

Varför jag dÄ skulle lÀsa boken Àr en bra frÄga. Men nu Àr den iallafall lÀst. Jag mÄste sÀga att jag Àr nog lite besviken.

För mig som Àr lÀttskrÀmd sÄ skrÀmmer den mig inte sÄ vÀrst mycket. Visst innehÄller den en del otÀcka inslag, och clowner skrÀmmer fortfarande livet ur mig men den var inte sÄ lÀskig som jag hade förvÀntat mig.

Jag har lÀst ca 5 Stephen King böcker tidigare, som jag upplever det tar det ofta lÄng tid innan nÄgot börjar hÀnda i hans böcker.

Jag har inget emot tegelstenar men denna hade gott kunnat vara ca 400-500 sidor kortare, hade inte behövt vara en bok pÄ 1340 sidor.

Det blir liksom för lÄngrandigt och segt i vissa partier, boken hade vunnit pÄ att dragit ner en del av berÀttelsen.

Det blir för lÄngdraget med alla oÀndliga detaljer av miljö, familjeförhÄllande,  karaktÀrer, mardrömmar etc.
Jag kÀnner liksom bara kom till saken nÄgongÄng.

Jag uppskattar dock hans förmÄga att skriva om utsatta barn. Jag saknar dock att veta vad som hÀnde med de överlevande.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇