Bokrecension: Den vita glöden av Mats Berggren

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Böcker skrivna för yngre tonåringar tenderar att vara själv-censurerade i viss utsträckning. Detta eftersom man vill undvika att uppröra unga läsare.

Så måste det förstås inte vara; unga tonåringar vill ju också läsa spännande berättelser med intrig och djup. Mörkare teman är absolut inget problem för denna åldersgrupp, ifall de presenteras på rätt sätt.

Ett mörkare tema och en intressant handling är precis vad man får med Den Vita Glöden av Mats Berggren. Boken är centrerad kring huvudpersonen Daniel, som efter att ha dömts för dråp tvingats gå till ett ungdomshem. Nu har han avtjänat sitt straff, och är redo att återvända till Alsta.

Målet är en fräsch ny start, men allt går inte riktigt som han hade tänkt sig.

Saker och ting blir snabbt krångliga, och kompisen Abdi gör sitt allra bästa för att hjälpa. Men ibland måste man handskas med sina problem på egen hand. 

Detta är en något annorlunda ungdomsbok inom äventyrsgenren. Boken passar tonåringar av alla åldrar.

Den Vita Glöden utkom i mars 2021. Boken ingår i en serie som tillsammans sålt över 30,000 exemplar.

Det är alltså en riktigt het bok med mycket att erbjuda.

I denna artikel får man en närmare titt på boken och dess innehåll.

Om författaren

Mats Berggren är en svensk författare med lång erfarenhet inom industrin. Berggren gjorde sin författardebut 1987 med boken Orent ackord, och har sedan dess arbetat med skrivandet på heltid.

Han har alltså skrivit böcker i över tre årtionden! Berggren förstår sig därför väl på vad som krävs för en spännande och väl sammanhängande handling.

Tidigare jobbade han bland annat som metallarbetare på Scania. Han har alltså erfarenhet av mycket mer än endast litteraturvärlden. 

Berggren gick kulturvetarlinjen på Stockholms universitet; det var en utbildning som hjälpte honom komma igång med skrivandet och utvecklade den redan starka passionen för skönlitteratur.

Han har tidigare deltagit i juryn för Astrid Lindgrens litteraturpris ALMA. 

Den Vita Glöden är Berggrens senaste roman.

Mycket drama och en mörkare atmosfär

Den kortare längden i samband med ett högt tempo i handlingen leder till en riktigt action-packad bok som passar den som vill läsa något som får pulsen att gå i tak! 

Boken inleds med Daniels försök till en ny start på livet, efter att han just avtjänat sitt straff på två år för dråpet på Ville. Den Vita Glöden börjar alltså direkt med en något mörkare atmosfär som man inte ofta ser i böcker avsedda för unga tonåringar. 

Daniel börjar på byggprogrammet, med målet att få ordning och reda på sitt kaotiska liv. Han dras dock snabbt in i en oundviklig situation, men som tur nog finns kompisen Abdi vid hans sida.

Detta trots att Daniel håller distansen och försöker klara av allt på egen hand.

För Abdi har det gått mycket bättre på senare tid än det gjort för Daniel. Han har nämligen fått sitt stora genombrott i musikvärlden, till stor del tack vare rappen om Daniels liv.

Abdis kärlek Evin var tvungen att fly från både honom och hennes familj efter att familjen försökt mörda henne. Paret börjar sakta starta upp kontakten med varandra igen, men det är inte säkert att kärleken kan överleva tiden isär och alla de bekymmer som ligger hängandes över dem.

De dras tillsammans in i Daniels problematiska liv. Kan kärleken överleva detta? Det blir svårt att säga, men vägen dit blir i alla fall oerhört spännande. 

Perfekt för den nye läsaren

Den Vita Glöden är en perfekt start på läskarriären för yngre läsare. Detta eftersom det är en fartfylld bok med intressanta teman, samt att längden ligger på 125 sidor.

Det gör att boken känns som en mer hanterlig första bok för den oerfarne läsaren. För alla ivriga läsare började det med en enda bok, och Den Vita Glöden är en utmärkt bok att påbörja läsresan med!

Boken är dessutom en fristående roman. Man kan alltså läsa om ungdomarna i Alsta utan att behöva läsa någon annan bok innan man sätter igång.

Det känns därför som en något mer genomförbar utmaning för nybörjarläsaren, eller den som inte riktigt känner sig bekväm med tyngre litteratur. 

För den som är intresserad går det dock att läsa mer om de spännande karaktärerna i boken i Berggrens tidigare böcker Onsdag kväll strax före sju och Din syster måste dö

Mörkare teman

Det som särskiljer Den Vita Glöden från liknande ungdomsböcker är just de mörkare teman som går att hitta i boken. 

Daniel har avtjänat ett straff på två år för dråp, trots sina unga år. Han dras tillbaka in i dåliga situationer fastän fokuset nu ligger på studierna och en hållbar framtid.

Abdi har lyckats med rappkarriären, men känslorna för den tidigare flickvännen Evin är något som han fortfarande kämpar med. 

Evin själv var fast i en dysfunktionell familj som till slut försökte mörda henne för synden att vilja vara sin egen person.

Dessa karaktärer i gymnasieåldern har något mörkare bakgrund och motivation, vilket medför att boken känns mycket mer unik och spännande. 

Summering

Den Vita Glöden är en alldeles utmärkt bok för yngre läsare och läsare som inte vill ha en alltför tung och trög bok. Boken passar dock förstås alla läsare, oavsett ålder eller tidigare läserfarenhet!

Här tas man på en actionfylld resa med mycket drama och spännande karaktärer.

De mörkare teman i denna bok är något man inte ofta ser i böcker för yngre tonåringar. Det är en stor fördel, eftersom även yngre läsare vill kunna njuta av spännande handlingar.

Litteratur för unga behöver inte censureras!

Denna härliga bok utgör den perfekta presenten för barnets födelsedag.

Det är dessutom ett utmärkt alternativ för lärare som vill ha en het ny bok att rekommendera till sina elever! 

Det går att hitta Den Vita Glöden som e-bok, ljudbok och som vanlig paperback.

Man kan alltså njuta av boken helt på egna villkor!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇