Bokrecension:Recension: The Thing Around Your Neckav Chimamanda Ngozi Adichie

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Chimamanda Ngozi Adichie fick inte bara avsluta mitt 2013 utan Ă€ven inleda mitt 2014. I The Thing Around Your Neck gör hon, i tolv noveller, en ingĂ„ende analys av Nigeria och dess invĂ„nare. Oavsett om de bor i landet i eller befinner sig i förskingringen. Varje novell rör sig kring ett eget tema, det kan vara relationerna mellan olika etniska och religiösa grupper i Nigeria, förnekandet av sin nigerianska identitet för att passa in i ett nytt hemland eller helt enkelt en diskussion om vad ”afrikanskhet” och vem som har tolkningsföretrĂ€ddet.
Den mest drabbande novellen Ă€r ”The American Embassy” som till stor del utspelar sig i visumkön till den amerikanska ambassaden i Lagos. Huvudpersonen Ă€r en kvinna som tĂ€nker söka asyl sedan hennes, en dissident, har försvunnit och militĂ€ren har mördat hennes son. Trots att hon med största sannolikhet skulle kunna fĂ„ asyl sĂ„ hon lĂ€mnar hon ambassaden i oförrĂ€ttat Ă€rende nĂ€r hon inte klarar av att beskriva mordet pĂ„ sin son. En djupt tragisk berĂ€ttelse om förtryck, sorg och kĂ€nslomĂ€ssig oförmĂ„ga.
I ”The Arrangers of Marriage” möter vi en ung kvinna som precis har ingĂ„tt ett arrangerat Ă€ktenskap med en ung nigeriansk lĂ€kare som lever i USA. NĂ€r hon vĂ€l kommer dit mĂ€rker hon att han knappt vill kĂ€nnas vid det faktum att han Ă€r uppvuxen i Nigeria och förvĂ€ntar sig att hon ska lĂ„ta sig assimileras pĂ„ samma sĂ€tt och kasta bort hela den kultur hon vĂ€xt upp i. En mycket intressant betraktelse över förakt för den egna kulturella identiteten och vad som hĂ€nder nĂ€r detta stĂ€llningstagande ifrĂ„gasĂ€tts i grunden.
Slutligen förtjĂ€nar novellen ”A Private Experience” att omnĂ€mnas. En finstĂ€md och lĂ„gmĂ€ld historia om tvĂ„ kvinnor, en kristen och en muslimsk, som gömmer sig i en övergiven butik för att undkomma ett upplopp, med efterföljande blodbad. BĂ„da vet att de borde hata varandra för att de tillhör olika religioner och etniska grupper. Men istĂ€llet tyr de sig till och hjĂ€lper varandra genom det dygn de tillbringar tillsammans i butiken.

Med The Thing Around Your Neck bevisar Chimamanda Ngozi Adichie att hon Ă€r en enastĂ„ende berĂ€ttare och skildrare av det mĂ€nskliga tillstĂ„ndet. För trots att hennes karaktĂ€rer Ă€r starkt bundna till ett land och en kultur Ă€r hennes noveller allmĂ€ngiltiga. Och framförallt otroligt bra lĂ€sning som det gĂ„r att förlora en hel dag i.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇