Bokrecension:Matchad av Ally Condie

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: Matchad
Författare: Ally Condie
Genre: Framtiden, Àventyr
Antal sidor: 350
Utgiven: 2010
Förlag: Rabén & Sjögren (tack för recensionsexemplaret!)

Jag har för tillfÀllet en liten crush pÄ dystopi-böcker. Matchad lÀt vÀldigt bra nÀr jag hörde om den, men tyvÀrr var den en besvikelse.

Huvudpersonen heter Cassia och Ă€r 17 Ă„r. Hon lever i ett samhĂ€lle nĂ„gonstans i vĂ€rlden, nĂ„gon gĂ„ng i framtiden. Året Ă€r oklart. SamhĂ€llet styrs av en slags regim som heter “Samfundet”. De styr allt. De bestĂ€mmer vad du ska Ă€ta, vad du ska jobba med, nĂ€r du ska dö. Och de bestĂ€mmer vem du ska Ă€lska.
Som titeln sĂ€ger sĂ„ matchas man ihop med en mĂ€nniska av motsatt kön som ens personuppgifterna stĂ€mmer överens med. Detta för att man ska bli sĂ„ “lycklig” som möjligt.
Det speciella med Cassia Àr att hon matchas med sin bÀsta vÀn Xander. Allt ser ut att bli perfekt, tills hon lÀr kÀnna den mystiske Ky och faller handlös för hans förbjudna dikter. Kort sagt: hon blir kÀr i nÄgon hon inte fÄr bli kÀr i. Tillsammans bryter de mot alla regler som kan brytas, och Cassia börjar tvivla pÄ Samfundet.

Jag tycker inte att Matchad Ă€r sĂ„ vĂ€lskriven
 Jag fĂ„r en kĂ€nsla av att Ă€mnet Ă€r för svĂ„rt för författaren, hon kan inte riktigt hantera och vĂ€lja vilka problemen som passar in, och vilka man borde strunta i. NĂ€r man beskriver pĂ„hittade samhĂ€llen ska man akta sig för onödiga detaljer, det blir bara svĂ„rt för lĂ€saren att sĂ€tta sig in i.
Vissa saker beskriver hon alltför mycket, och dessutom pĂ„ ett fult sĂ€tt. Tex. sĂ„ försöker hon “vĂ€va in” beskrivningar i dialoger, vilket bara blir fĂ„nigt. Om du pratar om nĂ„got alldagligt med din mamma sĂ„ försöker du inte samtidigt beskriva för henne hur samhĂ€llet ser ut, för det vet hon redan.
Och ibland utelÀmnas viktiga saker. Jag förstod tex. aldrig riktigt vad ett lufttÄg var.
MEN, Àven om sprÄket ibland kÀnns klumpigt och oerfaret, sÄ Àr boken ganska vackert skriven.

KaraktĂ€rerna ger inte sken om att vara sĂ„ genomarbetade. De Ă€r ganska perfekta allihopa. Snygga, accepterande, modiga
 SĂ€rskilt Cassias förĂ€ldrar. Usch, vad jobbiga de Ă€r!

Men, jag ska inte sÄga allt. Handlingen Àr trots allt vÀldigt spÀnnande, och Àven om boken var rÀtt hÀndelselös i början sÄ artar den sig mot slutet. Dessutom var texten luftig, jag lÀste den för övrigt mellantjocka boken vÀldigt snabbt.

Dumt var att jag inte förrÀn idag förstod att det finns en andra bok i serien, Korsad. TÀnker ge den en chans, Àven om den hÀr inte var nÄgon höjdare.
Om man inte vet att det finns en fortsÀttning kÀnns slutet av Matchad lite som ett magplask. Jag hade vÀntat mig nÄgot totalt samhÀllsrevolutionerande, men icke.

Omslagsbild: Korsad

Betyg: 2/5

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇