Bokrecensioner: Scarlet av Marissa Meyer

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Titel: Scarlet
Originalets titel: Scarlet
Författare: Marissa Meyer
Antal sidor: 374
Serie: The Lunar Chronicles #2
Förlag: Modernista
Du kan lÀsa mer om boken / köpa den hÀr: Adlibris, Bokus eller CDON

Ett lĂ€tt leende spred sig över Thornes ansikte. ”Det hĂ€r Ă€r en fin stund, eller hur?”
”Om du med fin menar att jag för första gĂ„ngen sedan vi trĂ€ffades inte vill strypa dig, sĂ„ Ă€r det vĂ€l det.” Cinder sjönk ned pĂ„ golvet igen. ”Men jag kanske bara Ă€r för utmattad för att vilja strypa nĂ„gon.”
”Jag kan nöja mig med det” sa Thorne och strĂ€ckte ut sig pĂ„ golvet bredvid henne.

Handling (tagen frĂ„n förlagets hemsida): I Scarlet Ă„terser vi Cinder, som nu försöker fly frĂ„n det fĂ€ngelse dĂ€r vi sist lĂ€mnade henne – trots att det kommer att göra henne till den mest jagade personen i hela SamvĂ€ldet.
PĂ„ andra sidan jorden söker Scarlet Benoit – en tuff fransk tjej som inte drar sig för att bĂ€ra pistol – efter sin försvunna mormor. Och det visar sig att det Ă€r mycket hon inte kĂ€nt till om sin mormor eller den livsfara hon levt i under hela sitt liv. NĂ€r Scarlet trĂ€ffar Wolf, en streetsmart slagskĂ€mpe som tycks veta en del om hennes mormor, har hon svĂ„rt att lita pĂ„ honom. Samtidigt kĂ€nner hon sig oförklarligt dragen till honom – och han till henne.
Scarlet Àr en futuristisk version av sagan om Rödluvan. Ett oförglömligt Àventyr i en vÀrld befolkad av mÀnniskor, cyborger och androider.

Vad tycker jag: Scarlet var en omlĂ€sning och det Ă€r andra boken i The Lunar Chronicles – en serie som jag bara börjar uppskatta mer och mer, ju mer jag lĂ€ser! Jag Ă€lskade första boken Cinder bĂ„de första och andra gĂ„ngen jag lĂ€ste den, och precis likadant kĂ€nde jag med Scarlet. SjĂ€lvklart fanns inte samma spĂ€nning dĂ€r andra gĂ„ngen, men det gav mig Ă„ andra sidan bara mer tid att beundra hur vĂ€ldigt bra den hĂ€r serien Ă€r.
Som vissa pĂ„pekat innan, och som jag skrev i min recension om Cinder, hade det inte skadat med ett mer mĂ„lande sprĂ„k eller lite fler miljöbeskrivningar, men över lag Ă€r Scarlet en riktigt bra bok. Vad jag frĂ€mst faller för Ă€r karaktĂ€rerna och historien. Jag har sĂ€kert sagt det tidigare, och troligtvis kommer jag att sĂ€ga det igen, men: Marissa Meyer lyckas sĂ„ himla vĂ€l med att vĂ€va in gamla sagor i en dystopisk miljö och göra dem fullstĂ€ndigt till sina egna! Att vĂ€va in fler olika sagor i varandra Ă€r komplicerat bara det – att dessutom göra det i en framtida vĂ€rld Ă€r beundransvĂ€rt. Det skulle kunna bli rörigt, men istĂ€llet kĂ€nns kĂ€nns det enkelt. Och det kan jag inte uppskatta nog. Det Ă€r vad som gör den hĂ€r serien unik. Inte att det Ă€r en fairytale-retelling, eller att den Ă€r en dystopi eller handlar om kĂ€rlek och svek och krig. Nej, det Ă€r att den Ă€r en blandning av massor av klassiska sagor i ett helt nytt format, med en helt ny twist. De Ă€r inte kĂ€rnan av berĂ€ttelsen, de Ă€r ett sĂ€tt att berĂ€tta den och det Ă€r vad som Ă€r sĂ„ himla fantastiskt!
Förutom berÀttelsen i sig Àlskar jag verkligen karaktÀrerna. Den hÀr historien drivs vÀldigt mycket av sina karaktÀrer och det görs den pÄ ett strÄlande sÀtt. Jag tycker om att vi fÄr lÀsa frÄn flera olika perspektiv utan att det blir rörigt eller för mycket, utan att det istÀllet ger oss en mer intressant överblick över historien. De nya karaktÀrerna vi fÄr lÀra kÀnna Àr Àven de underhÄllande och bidrar vÀldigt vÀl till att utveckla historien.
Det finns inte sÄ mycket mer att sÀga, jag tycker om historien, jag tycker om karaktÀrerna och nu kan jag verkligen inte vÀnta tills jag kan plocka upp fortsÀttningen! Har du inte redan kastat dig över The Lunar Chronicles Àr det dags!

Vad Àr era tankar om Scarlet, och hur Àr uppföljaren Cress?
Kram
Kimberly

InlÀgg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇