Bokrecensioner: Cinder av Marissa Meyer

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Titel: Cinder
Originalets titel: Cinder
Författare: Marissa Meyer
Antal sidor: 326
Serie: The Lunar Chronicles #1
Förlag: Modernista
Du kan lÀsa mer om boken / köpa den hÀr: Adlibris, Bokus eller CDON

”NĂ„Ă„ja vad Ă€r en bal pĂ„ slottet
 Den kan ju var frukansvĂ€rt lĂ„ngtrĂ„kig och dötrist. Och trĂ„kig och
 Alldeles
 Alldeles underbar.”
(Citatet Àr taget ur den tecknade filmen Askungen, och inte boken Cinder)

Handling: I denna framtida variation av askungen fÄr vi ta del av en elaka styvmamma, en charmig prins, och inte minst en bal pÄ slottet. Men den hÀr berÀttelsen innehÄller mycket mer Àn sÄ. Vi har Cinder, den begÄvade mekanikern som Àr cyborg, nÄgot som i mÄngas ögon gör henne mindre vÀrd, och varje dag Àr en kamp. Inte bara gentemot hennes styvmamma som verkar hata henne och beskyller henne för sin makes död, utan ocksÄ samhÀllet i stort.
Men i Nya Bejing dĂ€r Cinder lever finns det betydligt vĂ€rre saker att oroa sig för. Pesten hĂ€rjar i landet och snart insjuknar ocksĂ„ Cinders syster Peony. Dessutom finns dĂ€r hotet frĂ„n Luna, mĂ„nfolket som planerar att starta krig mot Jorden – en konflikt som Cinder snart befinner sig i mitten av. Och sen dyker ju Kai upp, den otroligt charmiga prinsen


Vad tycker jag: Jag kanske ska börja med att sÀga att det hÀr var andra gÄngen jag lÀste Cinder. Första gÄngen jag lÀste den minns jag att jag var helt tagen av hela berÀttelsen. Den var annorlunda, hade högt tempo, var spÀnnande och gick bara inte att lÀgga ifrÄn sig.
Jag tycker fortfarande att Cinder Àr en bra bok och en vÀldigt bra berÀttelse, Àven om den sjÀlvklart inte var lika spÀnnande andra gÄngen. Nu visste jag ju allt som skulle hÀnga, och det var lite det som var skönheten med boken första gÄngen. Hur man inte riktigt hade en aning vart historien skulle ta en, hur man bara blev bortförd av den och verkligen kunde njuta av de ovÀntade vÀndningarna den tog (eller okej, ovÀntade för mig i alla fall).
Jag Àlskar fortfarande konceptet. Det hÀr Àr en fairytale retelling av Askungen och jag gillar verkligen hur Marissa Meyer fÄr in orginahistorien utan att göra den förutsÀgbar, och hur hon samtidigt vÀldigt smidigt vÀver in allt annat. Pesten, Nya Bejing, Lunar drottningen, det annalkande kriget och prinsessan Selen. Alla pusselbitar passar liksom.
Sen kanske den hĂ€r boken inte perfekt. Jag har lĂ€st om en del som tycker att Marissa Meyers sprĂ„k kanske inte Ă€r det bĂ€sta, vilket Ă€r förstĂ„ligt. Boken svamlar inte direkt över med beskrivningar, mĂ„lande sprĂ„k och poetiska liknelser. Inte direkt sĂ„ att sprĂ„ket Ă€r avskalat heller, men det skulle absolut kunna vara bĂ€ttre. ÄndĂ„ gör det inte mig sĂ„ mycket, och första gĂ„ngen jag lĂ€ste Cinder var det inte ens nĂ„got jag tĂ€nkte pĂ„. SjĂ€lva historien Ă€r vad som Ă€r viktig och den tar över. Den Ă€r nĂ€stan spĂ€nnande nog i sig för att vĂ€cka liv i boken. Och det gör den, vĂ€cker liv alltsĂ„.
Sen kan jag vÀl ibland tycka att sjÀlva berÀttelsen ocksÄ kÀnns lite vÀl otrolig, det finns mÄnga sammantrÀffanden (okej, jag försöker alltid att inte skriva nÄgra spoilers, meeen jag kommer göra det nu, sÄ har ni lÀst boken fÄr ni markera för att lÀsa (jag menar det, lÀs inte om ni inte vill veta hur boken slutar. SÀg inte att jag inte varnade er): Jag kan tycka att: Cinder (vanlig mekaniker) + Kai (som nu rÄkar förÀlska sig i en vanlig mekaniker) = slutar med att Cinder Àr den försvunna prinsessan, kÀnns lite vÀl mycket som ett sammantrÀffande. Men av nÄgon anledning Àlskar jag det ÀndÄ. Men okej, lite överdrivet Àr det. Slut pÄ spoiler.) Men jag gillar den ÀndÄ, trotts att den Àr lite cheesy och ibland inte riktigt trovÀrdig.
NÄgot annat att anmÀrka pÄ Àr att vi fÄr ju faktiskt inte veta jÀttemycket om vÀrlden Cinder lever i, hur den fungerar, hela grejen med Androider och Cyborg och liknande. Men kanske Àr det nÄgot som tas upp mer i de andra böckerna?
Allt som allt Àr Cinder en historia som kÀnns vÀldigt nyskapande, Àr intressant, spÀnnande och ett nöje att lÀsa! Jag kommer definitivt plocka upp resten av serien (faktum med att jag redan lÀst Scarlet fÄr nÄgot / nÄgra Är sedan, men kommer inte ihÄg mycket och dÀrför kommer det troligtvis ske en omlÀsning innan jag plockar upp Cress som kom ut för inte sÄ lÀnge sedan)

“Hon kunde inte lĂ„ta bli. Hon tittade pĂ„ honom. Hennes försvarsmurar vittrade sönder lite nĂ€r hon mötte den öppna blicken i de bruna ögonen.”

Betyg: 7 av 10

Vad tycker ni om The Lunar Chronicles? Dela gÀrna mer er i kommentarerna!
Kram
Kimberly

InlÀgg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇