Bokrecension: Vildsint – Skymningslandet

Beräknad lästid: 6 minuter ⏳

Titel: Vildsint – Skymningslandet
Författare: En novellsamling med noveller av 44 författare
Förlag: Papertalk

Inlägg skrivet av Hanif

Det här är en uppföljare till en annan novellsamling som heter Vildsint. Båda Vildsintböckerna är ett projekt av olika författare som mötts på en webbplats som heter www.kapitel1.se. De flesta har aldrig träffats IRL utan de har peppat varandra och stött och blött sina noveller digitalt och sedan gått ihop om att få dem publicerade. Båda böckerna har finansierats genom mycket gratisarbete och alla deltagare som kommer med i boken har köpt minst 20 exemplar av boken själv. Just den här boken har dessutom fått lite hjälp av en sponsor.

Boken innehåller hela 44 noveller, men bäva inte, en del är väldigt korta, bara några sidor. Att ha ”Skymningslandet” som tema är ju ett väldigt vitt begrepp och berättelserna gränsar till alla möjliga genrer, men mest fantasy och skräck. Det är väldigt varierande kvalitet på novellerna, en del är helt fantastiska medan andra är, inte dåliga, men man kan förutse vad som händer och en del historier känns som att man har hört dem förut. Mest förtjust blev jag i SF-novellerna och novellen ”Tid och rum” av Bruno Netzell som var helt otroligt bra, överlägset bäst … Huvudkaraktären får ärva en sak utav sin farbror, som härstammade från Mayaindianerna. En sak som han får instruktioner att vara mycket rädd om.

I denna bok kan man läsa om allt möjligt, om folk som är instängda fysiskt eller mentalt och flera av dem drabbas av kyla och köld. Den behandlar en hel del svåra ämnen såsom mobbing, självmord, mord, sjukdom och död. En del människor går igen och spökena är ibland så elaka att de vill lura de levandes mot deras död.

Döden är central i många noveller – om folk som inte lämnar efter sig något eller någon, om folk som vill dö och folk som inte vill det och om människor som förlorar anhöriga. Flera berättelser avhandlar folks sista tid i livet. Ja, vad tänker man på om man vet att man snart ska dö? Här får vi följa olika karaktärer dagarna, timmarna, minuterna och ibland sekunderna innan de dör.

Noveller som stack ut var en om en varg som blev en människans bäste vän, han som fann sig själv i naturen (av Leif R Lundin) och en annan handlade om en man inlåst i en grotta som fann ett hål där han kunde känna en annan människas hand (av Jonas O Larsson). En tredje handlade om en kvinna som sitter på ett tåg och inte minns vem hon är (av Lisa Viktorsson) och en om en ung olycklig kvinna som ser parallella liv i en spegel (av Ronnie G Lundin).

De jag gillade bäst var (förutom Tid och rum) ”Fallande termometer” av Ahrvid Engholm som hade en vetenskaplig touch (som påminde om novellerna i hans bok ”Mord på månen”) och ”Själens väntrum” av Anneli Scott, om en kvinnas själ som vandrar runt i sjukhuset och bekantar sig med andra själar medan hennes kropp ligger i koma. En småputtrig favorit var också en kvinna som på sitt café har en återkommande tystlåten gäst (av Miss F) och novellen ”Urvärk” om hur man med datorers hjälp kan se hur mycket utmätt tid olika människor har här på jorden (av Andreas Persson).

Det är två författare i novellsamlingen som bloggar här på 1MiljonBoktips. Liselotte Hasselskog har skrivit en otäck skräcknovell om en kvinna som möter en liten flicka vid en sjö mitt i natten. har skrivit om den unga magikerkvinnan som får se en liten by ödeläggas av soldater och förväntas bidra till förödelsen. Jag ska läsa hans första bok snart som heter ”Skuggan över Dianor” – första delen i en serie som heter ”Det magiska förbundet”. Den kan du ladda ner gratis som e-bok här: http://johanlindback.wordpress.com/bocker/

Det är jättesvårt att sätta ett betyg på en sådan här samling med berättelser och egentligen skulle jag ju vilja sätta 44 betyg här. Och sedan sätter jag ju inte betyg på de texter där jag känner personen som skrivit den ifråga. Men ett samlat betyg för alla som jag aldrig träffat är ändå en femma. Flera noveller var mycket bra, men några drog ner tempot ganska rejält. Det blev också lite tungt efter ett tag att så många berättelser handlade om döden, den egna eller andras. Flera av dem var bra, men antalet utgjorde till slut ett lite deppat helhetsintryck av boken.

Det ryktas om att det kommer att bli en Vildsint III också som kommer att heta Vildsint – Gryning och ha en lite gladare framtoning. Ett ”kändisnamn” som kommer att medverka är redan bokat och om du vill skriva ett tävlingsbidrag (på max 15 000 tecken) kan du hålla utkik på www.kapitel1.se eller http://www.vildsint.n.nu/

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇