Bokrecension: Udda verklighet av Nene Ormes

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Titel: Udda verklighet
Författare: Nene Ormes
Förlag: Styxx Fantasy

Inlägg skrivet av Hanif

Det här är Nene Ormes debutroman, som även finns recenserad av kakan Lisa här. Så denna bok hamnar såklart också under Bokduellen – där alla böcker som läses av mer än en person på 1MiljonBoktips finns. Fortsättningen har redan kommit och heter Särskild och finns också recenserad av Lisa här.

Jag har varit på två evenemang där Nene har pratat, det första var på Eurocon 2011 där hon bland annat hade en programpunkt där hon intervjuade den amerikanska författaren Elizabeth Bear som finns inspelat av Ur play. Då köpte jag boken och fick den signerad! Sedan var jag på PunktMedis (Medborgarplatsens bibliotek) och lyssnade när hon pratade om sina böcker. Det var jätteintressant, hon berättade att hon gått Författarskolan på Lunds universitet. (Där har också Kristina Hård gått som har skrivit SF-boken Alba, recenserad här). Nene berättade också att hon blivit fått inspirationen till boken genom rollspel. Hon har skrivit på boken om denna karaktär Udda i olika versioner, både för barn och för vuxna innan den tog sin slutgiltiga form. Språket är lättläst, särskilt i första halvan av boken så jag tänker först att boken är riktad till en yngre publik, men ju mer jag läste ju mer insåg jag att det är en vuxenbok och en rätt otäck sådan.

Udda drömmer mardrömmar om konstiga människor som kan byta skepnad till fågelhamn, om orakel och om en annan värld i Malmö, där hon bor. Drömmarna är så påtvingande att hon har mycket svårt att sova om nätterna och svårt att sköta sitt arbete. När en kvinna dör i en dröm ihjälsliten av ylande skuggor, fyrbenta varelser som sliter upp hennes hals med vassa tänder i första kapitlet bestämmer sig Uddas bästa vän Daniel för att kontrollera vad som verkligen händer. När han undersöker brunnslocket kvinnan försökte fly ner igenom i Uddas dröm går han helt enkelt ner i underjorden och försvinner. Udda får panik och en stor del av boken går åt att leta efter Daniel. Ju mer hon letar ju mer förstår hon att hennes drömmar är sanna, att hon på riktigt befinner sig i andra personer när hon sover, i andra sära människor med olika kunskaper och förmågor och hon blir introducerat för ett annat Malmö. Hon får hjälp av sitt sökande av en karaktär som heter Hemming som hon också är väldigt attraherad av och genom sanndrömmarna får hon viktig information om vad som händer och väldigt intim information om de sära hon träffar.

Men alla sära tycker inte om hennes förmåga, Rådet tycker att hennes drömmande är så farligt att de i århundraden försökt utrota drömmare som de nu tills Udda ger sig tillkänna trott varit utdöda. Det är på hela taget en mycket spännande bok så den får sju kakor av tio och jag kommer också som Lisa att läsa fortsättningen.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇