Bokrecension: Starcross

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

För nÄgon som slÄtt ner flera gigantiska vita spindlar utan större obehagligheter, borde vÀl nÄgra hattar inte vara nÄgot problem. Eller?
(kort recension)

Av Philip Reeve
Titel: Starcross
Original titel: Starcross
Serie: Har inget speciellt namn
Del: 2
Utgiven: 2007
Sidor: 362
SprÄk: Svenska
Förlag: Bantam Books
Första Meningen: Det stora hotellet pÄ Starcross sover lugnt i natten under en himmel översÄllad med stjÀrnor.

Varning för spoilers för de som inte lÀst del ett, Larklight!!

Efter att Art Mumbey med familj och med hjÀlp av Jack Havocks besÀttning lyckades fÄ de vita gigantiska spindlarna ur vÀgen, sÄ borde de verkligen förtjÀna semester. Jack Àr ute pÄ rymdhaven och pÄ farliga uppdrag Ànda sen han bestÀmde sig för att lÀmna pirateriet och övergÄ till att bli agent i brittiska underÀttelsetjÀnsten. Stackars Myrtle Àr helt förtvivlad pÄ grund av att Jack inte svarat pÄ hennes brev, inte en enda, och alltsÄ antagligen blivit förÀlskad i en annan tjej, vilket inte skulle förvÄna Art, som sjÀlv inte kan fatta varför nÄgon skulle bli kÀr i hans gnÀlliga storasyster.
SÄ nÀr deras mamma fÄr ett brev frÄn nÄgon som kallar sig Mr Titfer som erbjuder dem att komma till hans hotell Starcross, nÄgonstans vid asteroidbÀltet vid Mars, eller nÄt, Àr de inte sena med att tacka nej. Dessutom stÄr det att Starcross erbjuder ett uppfriskande havsbad, hur nu det Àr möjligt i rymden.
SÄ nÀr Art, Myrtle och deras mamma kommer till Starcross förvÀntar de sig en hÀrlig semester. TÀnk sÄ fel man kan ha.
NĂ€r de kommer dit Ă€r allt frid och fröjd, de andra gĂ€sterna verkar minst sagt excentriska. Tillexempel den vackra fröken Delphine Beauregard, som sitter i rullstol, eller Professor Ferny, en framstĂ„ende professor som ser ut som en svamp.
Starcross Ă€r vĂ€ldigt stĂ„tligt, men det Ă€r nĂ„got som inte stĂ€mmer. Det verkar som om nĂ„gon försöker sabotera hela vistelsen, Kvarför finn det tillexempel tvĂ„ förvandlingstrĂ€d, som nyss blivit förvandlade, pĂ„ Starcross? Och vad Ă€r det för nĂ„got som Ă€r litet, svart, och sĂ€ger “Moob” mitt i natten? (det Ă€r ingen gĂ„ta) Och vad sjutton har alla hattar med det hĂ€r att göra?
_____________________________________________________________________
Philip Reeve har gjort det igen! Hurraa! Ännu en superbok av Philip, yey!
Efter första boken brukar ju det bara bli sÀmre (eller inte sÀmre, men första boken Àr för det mesta den bÀsta), men den hÀr gÄngen mÄste jag faktiskt erkÀnna att den hÀr boken nog Àr bÀttre Àn den första. Jag Àlskar verkligen idén med alla hattar (jag Àr lite av en hattoman, tyvÀrr, jag Àlskar hattar, speciellt höga svarta som de hade pÄ 1800 talet), och med mooberna. De pÄminer mig om de smÄ svarta varelserna i den dÀr serien av Tamora Pierce, men jaja, det Àr inte det jag vill sÀga.

Alla roliga karaktÀrer frÄn första boken kommer med i den hÀr, plus massor med andra, nya karaktÀrer! Tillexempel threlerna och Mrs Spinnaker, som faktiskt verkar riktigt festlig (hur kan man inte gilla nÄgon som sjunger Àven fast man hÄller pÄ att dö? Det tycker iallafall jag Àr festligt)

SprĂ„ket Ă€r precis som i förra boken jĂ€tteroligt, den brittiskt patriotiska andan hĂ„lls kvar Ă€nda in i denna bok. NĂ€r de tjatar om det brittiska imperiet och om hur fantastiska britterna Ă€r nĂ€r de lyckades bo i rymden, osv. En perfekt bok om man vill skratta mycket, passar perfekt om man kĂ€nner sig deppig. För övrigt, till sprĂ„ket, miljön och skrivsĂ€ttet, Ă€r den likadan som larklight, sĂ„ för lite mer ingĂ„ende detaljer kan ni lĂ€sa min recension av Larklight, om ni vill 😉

Boken rekommenderas varmt!

FavoritkaraktĂ€r: Jack, kanske?
Citat: Jag minns att jag var mycket bekymrad över att behöva komma med samma dĂ„liga nyhet under vĂ„ra tidigare Ă€ventyr, nĂ€r jag trodde Myrtle hade blivit uppĂ€ten av vita spindlar. NĂ„gon gĂ„ng nĂ€r jag har gott om tid mĂ„ste jag hitta pĂ„ ett passande sĂ€tt att uttrycka det och sedan skriva ner det pĂ„ en lapp och alltid ha i fickan pĂ„ min Norfolk-jacka sĂ„ att jag Ă„tminstone har ett orosmoment mindre nĂ€r vi befinner oss i dödlig fara. Jag kan tĂ€nka mig nĂ„got som detta skulle passa: KĂ€raste mamma/pappa (stryk det som inte Ă€r lĂ€mpligt), jag Ă€r fruktansvĂ€rt ledsen att berĂ€tta för er att Myrtle har blivit uppĂ€ten/sprĂ€ngts i luften/försvunnit i det svarta tomrummet mellan planeterna/annat. Men sörj inte, för hon behövde inte lida/förtjĂ€nade det/har gĂ„tt vidare till en BĂ€ttre StĂ€lle etc etc.
Övrigt: Del tre heter Mothstorm. Illustratören har bland annat illustrerat böcker till J.R.R. Tolkien, Ursula le Guin, etc.

InlÀgg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇