Bokrecension: SKÄRVOR AV ETT LIV AV HÉDI FRIED

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

“Skärvor av ett liv” av Hédi Fried, utgiven av Natur & Kultur, 2016, 5/5 stjärnor.

Jag läste Hédi Frieds nya bok “Frågor jag fått om förintelsen” i februari och uppskattade den så mycket att jag ville läsa mer av det hon skrivit. Skärvor av ett liv är Hédis ögonvittnesskildring av det hon och hennes familj gick igenom under andra världskriget, hur det var att vara jude då. Denna boken är inte bara en personlig dokumentation utan ett oerhört viktigt dokument för att vi aldrig ska glömma vad som skedde för över 70 år sedan.

Boken börjar med att berätta om hur Hédi växte upp i Sighet i Transylvanien, Rumänien och hur hon precis som alla andra gick i skolan och ville fånga pojkarnas uppmärksamhet osv. Hédi och hennes familj klarade sig väldigt länge undan arbetslägren och koncentrationslägren, det var inte förrän 1944 som de förflyttades från gettot i sin hemstad till Auschwitz. Det är en gripande berättelse som visar på hur man hela tiden greppar efter de små halmstråna, om att man ändå på något vis har lite hopp kvar om att man ska bli fri.

Hédi flyttades runt till olika arbetsläger och hamnade tillslut i Bergen-Belsen tillsammans med sin syster och ett par vänner från hemstaden, där var de fram till att de blev befriade av brittiska soldater den femtonde april 1945. Hédis sätt att skriva på och berätta om vad som hände och hur hon kände det under denna tiden berör en ända in i själen och man blir frustrerad och arg för att det idag sker liknande saker, hat mot de som inte är som vi. Men varför ska det vara vi och dem? Vi är alla samma ras, vi är alla gjorda av kött och ben. Ja vi kommer från olika kulturer, men kulturer är inte samma sak som att vissa människor skulle vara mindre värda.

Skärvor av ett liv är en bok jag rekommenderar er att läsa om ni är intresserade av denna typ av bok, den berör och man förstår desperationen dessa människor kände. Hédi har en speciell berättarröst och hon berättar på sitt sätt utan att det någonsin blir för jobbigt eller för obehagligt, hon går aldrig in i grova detaljer. Visst att det är en jobbig bok att läsa, men den är inte så jobbig som många andra böcker kan vara, man förstår ändå hur obehagligt det var för dessa människor.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇