Bokrecension: Rivers of London av Ben Aaronovitch

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Möt Peter Grant, en nybakad konstapel inom Metropolitan Police i London. Han dras in i ett mystiskt mord vid Royal Opera House i Covent Garden nÀr han konfronteras av ett vittne till dÄdet. Det enda problemet Àr att vittnet Àr ett spöke och Grant Àr den enda som kan se honom. Detta drar in Peter Grant i en undre vÀrld han inte visste existerade.

Den hĂ€r boken plockade jag ut under ett besök pĂ„ SF-bokhandeln i Malmö. Jag hade gĂ„tt mellan hyllorna en lĂ„ng stund innan jag slutligen bestĂ€mde mig för Rivers of London. Det var Karin, som stod i kassan, som slutligen övertygade mig med meningen: “Det Ă€r som en blandning mellan en brittisk tv-deckare och Harry Potter”. SÅLD!

Turligt nog motsvarade boken min högt uppskruvade förvÀntningar. Jag skrattar högt flera gÄnger Ät bokens vÀndningar och formuleringar. För det Àr en vÀldigt rolig bok som Àr skriven med en vÀldigt stor glimt i ögat. Utan att det för den skull blir överdrivet löjligt. Ben Aaronovitch utnyttjar genrens humoristiska potential utan att det gÄr över grÀnsen till barnsligt förlöjligande.

Ben Aaronovitch visar ocksÄ att han behÀrskar bÄda genrerna han har svetsat samman i sin bok, nÀmligen urban fantasy och pusseldeckare. De övernaturliga inslagen smÀlter in bra i den moderna Londonmiljön och samtidigt leder han bÄde lÀsaren och sin huvudkaraktÀren villovÀgar och sidospÄr innan fallet slutligen Àr löst. Att boken dessutom inkluderar ett upplopp av vÀrldens kanske mest ovÀntade upprorsmakare gör ju inte saken sÀmre.

Jag kan varmt rekommendera Rivers of London för alla som gillar fantastik och/eller deckare. Den har nĂ„got för alla. Och framförallt Ă€r den rolig. FrĂ„ga bara de som satt i den tysta kupĂ©n med mig under tĂ„gresan frĂ„n Göteborg i söndags. En del skratt undslapp mig, de flesta lyckades jag omvandla till rejĂ€la skakningar pĂ„ överkroppen.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇