Bokrecension: RESTEN FÅR DU TA REDA PÅ SJÄLV

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Jag har läst “Resten får du ta reda på själv”, skriven av Lauren Oliver år 2010.

Samantha Kingston har för tillfället allt. Snyggaste pojkvännen, de roligaste vännerna man kan ha, pengar, och hon är dessutom en av de populäraste på Thomas Jefferson High. Men efter en av alla miljoner fester försvinner allt. Hon är med i en bilolycka, och man vet inte riktigt om hon dör eller inte, allt man vet är att hon lever om samma dag om och om igen. I början tror hon att hon drömmer, men hon vaknar inte ur drömmen så hon börjar tro att hon har blivit galen. Tillslut kommer tanken om att hon har hamnat i koma eller något liknande tillstånd upp. Kanske måste hon göra något för att allt ska bli som vanligt igen?

När man läser boken förstår man ganska snabbt att det är hennes beteénde som måste förändras, men samtidigt skriver Lauren Oliver det så att man förstår varför hon inte fattar.

Samantha hade en jobbig uppväxt där hon blev mobbad, och är kanske egentligen lite rädd för att komma tillbaka dit. Men även om hon blivit mobbad själv märker hon inte hur taskig hon är mot andra. Inte föränn nu när hon har stannat upp och går igenom samma saker hela tiden, och ser hur ett litet ord kan förändra så mycket. Samantha såg mer på det som att det var de andras fel, för de får ju skylla sig själva när de går klädda på det viset! Och att det ändå var Lindsays idé, därför kan det väl inte vara hennes fel?

Lauren Oliver ger dessutom en annan bild av att vara populär. Den bilden av vänner som sviker en, föräldrar som dricker och bråkar, känslan av att alltid behöva hitta på något spännande för att vara få med, med mera, finns också där, men den roliga sidan av att vara populär visas mer än i vanliga fall. Det käns lite mer värklighetstroget än i de böcker där de populära alltid har det pissjobigt.

Jag hatade Samantha när jag läste boken, men ändå ville jag på nåt sätt vara med henne. Hon har ju ett roligt liv, och det är klart att alla vill ha det. Men hon gör väldigt taskiga saker. Vilket gör att man hatar henne.

Nu när jag lite noggrannare kollar igenom boken kommer jag ihåg att den bitvis var ganska långtråkig. Men jag rekomenderar den ändå starkt med tanke på slutet. För det var helt oväntat, och man hann inte smälta det, eftersom boken var slut sedan. Så man behövde gå och fundera över det ganska länge.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇