Bokrecension: Recension: Tunneln av Ernesto Sabato

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

”Det fĂ„r rĂ€cka med att sĂ€ga att jag Ă€r Juan Pablo Castel, mĂ„laren som mördade MarĂ­a Iribarne; jag antar att alla har rĂ€ttegĂ„ngen i fĂ€rskt minne och inte behöver nĂ€rmre upplysningar om min person.”
Detta Àr den inledande meningen av den argentinske författaren Ernesto Sabatos första roman Tunneln, som gavs ut 1948. Dessutom kanske en av de bÀsta inledningarna pÄ en roman jag nÄgonsin lÀst. För Sabato placerar mig som lÀsare direkt i handlingen och lÄter mig uppslukas i det som i grund och botten Àr en förklarande monolog av den dömde mördaren Juan Pablo Castel.
I Tunneln berÀttar Castel hur han pÄ en utstÀllning av sina verk möter María Iribarne och hur han genast kÀnner sig dragen till henne, men hon försvinner innan han hinner prata med henne. Under de följande mÄnaderna fantiserar han om hur det skulle vara att trÀffa henne igen, vilket de slutligen gör av en slump. María och Castel inleder ett förhÄllande som snabbt förgiftas av Castels svartsjuka och tvÄngstankar. Tills allting slutar med det vansinnesdÄd Juan Pablo Castel precis har dömts till i början av boken.

Det Àr ingen lÄng roman Ernesto Sabato skrivet, den Àr pÄ drygt 120 sidor och med vÀldigt korta kapitel. BerÀttelsen Àr dock sÄ intensiv och sÄ fylld av passion att det blir som en riktigt mÀktig chokladkaka, man orkar bara med en liten smula Ät gÄngen, sedan blir mÀttnaden för stor.
Förutom det sĂ„ fylls man dessutom av en avsky mot huvudpersonen Juan Pablo Castel, sĂ€rskilt nĂ€r Ernesto Sabato pĂ„ allvar lĂ„ter lĂ€saren vandrar genom hans febriga psyke. Det Ă€r Ă€ven dĂ„ kopplingen till bokens titel blir extremt tydlig. 
För huvudpersonen Castel utvecklar dels ett extremt tunnelseende efter det att han mött María Iribarne för första gÄngen, dels för att nÀr han vÀl börjar sin jakt efter sina drömmars kvinna rör han sig genom en tunnel som isolerar och leder honom fram till den katastrofala kulmen pÄ hela passionsdramat.
En annan intressant iakttagelse jag gjorde nĂ€r jag lĂ€ste Tunneln var att hade jag inte vetat vem författaren var, sĂ„ hade jag nog Ă€ndĂ„ gissat att han var latinamerikansk. SprĂ„ket och berĂ€ttarstilen ingav mig samma kĂ€nsla som jag fick nĂ€r jag lĂ€st böcker av till exempel Gabriel GarcĂ­aMĂĄrquez och Jorge Luis Borges.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇