Bokrecension: Recension: The Vertical Hour av David Hare

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

The Vertical Hour Ă€r den fjĂ€rde och sista boken jag lĂ€ser till min kurs (halleluja), och den enda av dem som inte Ă€r en roman, utan en pjĂ€s. Jag har inte lĂ€st pjĂ€ser sedan sist jag pluggade litteraturvetenskap, för fem-sex Ă„r sedan. DĂ„ var det klassiker som Shakespeare, MolierĂ© och Ibsen pĂ„ schemat, och det gör The Vertical Hour till det första moderna drama jag lĂ€ser.

Philip har Äkt tillbaka frÄn Amerika till England med sin flickvÀn Nadia för att introducera henne för sin pappa Oliver. Philip och hans pappa har en bitter och lÄngt ifrÄn bra relation; i bakgrunden ekar ett krossat Àktenskap och en olycklig barndom. Nadia Àr en före detta krigsreporter som numera Àr akademiker, och hon och Oliver hamnar genast i en het debatt om Irakkriget, dÀr de tvÄ har olika synpunkter. Visiten hos Oliver vÀcker tankar och kÀnslor bÄde om politik, ansvar, kÀrlek och familj.

Innan jag ger mig in i den hĂ€r recensionen pĂ„ riktigt Ă€r det kanske lika bra att erkĂ€nna en grej – jag har aldrig varit pĂ„ teater. Jag har aldrig sett en riktig, professionell pjĂ€s. Varför Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga, för jag skulle nog vilja egentligen, men det Ă€r helt enkelt ingenting som funnits i min uppvĂ€xt eller i min skolgĂ„ng, och det har inte varit nĂ„got jag aktivt sökt upp heller. DĂ€rför kĂ€nner jag mig vĂ€ldigt frĂ€mmande inför dramatik, trots att jag vet att mĂ„nga av litteraturens största verk Ă€r just pjĂ€ser.

Men Ă€ven om det kĂ€nns ganska ovant att lĂ€sa en pjĂ€s, sĂ„ tycker jag om det. Det Ă€r, till och med nĂ€r det Ă€r Shakespeare, eller, som i det hĂ€r fallet, om krig, vĂ€ldigt avslappnande lĂ€sning. Det beror pĂ„ att det Ă€r sĂ„ luftigt – nĂ€stan uteslutande dialog, med mycket utrymme för tolkning, för lĂ€saren att lĂ€sa in egna uppfattningar, och för en publik. Jag Ă€r imponerad av sĂ€ttet att kunna berĂ€tta en historia med sĂ„ begrĂ€nsade medel, enbart genom dialog och smĂ„, smĂ„ karaktĂ€rsbeskrivningar. Det Ă€r intressant och det Ă€r imponerande, men jag kĂ€nner inte riktigt att jag har kunskap eller tillĂ„telse att nĂ€rma mig dramer pĂ„ samma kritiska vis som jag kan med romaner, och det gör bĂ„de min lĂ€sning och den hĂ€r recensionen smĂ„tt enbent.

Att jag kĂ€nner mig ganska oförmögen att analysera The Vertical Hour beror ocksĂ„ pĂ„ de teman som pjĂ€senbehandlar; jag Ă€r inte en vĂ€ldigt politiskt övertygad mĂ€nniska och jag har svĂ„rt att reda ut politiska begrepp och stĂ„ndpunkter. Det faller jag pĂ„ som lĂ€sare, eftersom det hĂ€r Ă€r en pjĂ€s som explicit handlar om politik. Nadia och Oliver utgör olika stĂ„ndpunkter till krigföringen i Irak, och Ă€mnet ligger hett i all deras interaktion. Jag Ă€r inte helt sĂ€ker pĂ„ att jag förstĂ„r dem fullt ut. Tur Ă€r dĂ„ att pjĂ€sen ocksĂ„ Ă€r ett relationsdrama, för dĂ€r landar den för mig. Det Ă€r nĂ€mligen ocksĂ„ en berĂ€ttelse om familj, om att vara prĂ€glad av sitt förflutna och om att ta sitt professionella liv in i sitt privata. Det Ă€r hemskt intressant, ocksĂ„ nĂ€r jag inte helt förstĂ„r, och jag ser fram emot seminariet jag ska ha om den hĂ€r pjĂ€sen, bara för att kunna upptĂ€cka fler nyanser och vĂ€ndningar i den som jag Ă€r övertygad om att jag har missat.

Tekniskt sett Ă€r The Vertical Hour en skicklig karaktĂ€rsskildring, centrerad kring tre huvudkaraktĂ€rer, Philip, Nadia och Oliver, men kanske trots allt mest kring Nadia och Oliver, för det Ă€r mellan de tvĂ„ som bokens alla teman ligger spĂ€nda, som pĂ„ en trĂ„d mellan dem. Dialogen Ă€r djup och intellektuell pĂ„ en nivĂ„ som jag visserligen uppfattar som ganska icke-trovĂ€rdig, men som samtidigt Ă€r vĂ€lskriven och vĂ€lformulerad – och inte minst vĂ€ldigt tankevĂ€ckande.

Under lÀsningen undrar jag nÀstan allra mest: varför lÀser jag inte pjÀser oftare? Jag skulle vilja slÄ ett slag för att iallafall försöka, ocksÄ för er som liksom jag tror att det inte alls Àr er grej.

“The Vertical Hour”, 2008

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇