Bokrecension: Recension: Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Jag köpte Metro 2033 pÄ ren kÀnsla. Jag sÄg den pÄ hyllan i bokhandeln, lÀste baksidestexten och blÀddrade lite i den och kÀnde direkt att denna ska jag chansa pÄ. Och det var en chans jag Àr glad att jag tog.
Metro 2033 Àr en annorlunda bok och Àven omstÀndigheterna kring dess ursprungliga publicering skiljer sig frÄn de traditionella vÀgar en bok brukar ta för att nÄ ut till lÀsarna. Författaren Dmitrij Gluchovskij gjorde den tillgÀnglig för gratis nedladdning via sin hemsida 2002 och först tre Är senare som ett förlag gav ut den pÄ traditionellt sÀtt.
Sedan dess har den blivit en internationell bÀstsÀljare som översÀtts till ett flertal sprÄk samt blivit ett populÀrt dataspel. Och fÄr man tro ryktena sÄ finns det nog en chans att den dyker upp vÄra biografer inom den nÀrmsta framtiden.
Metro 2033 Àr post-apokalyptiskdystopi som utspelar sig i Moskvas tunnelbana, vars tunnlar och stationer sÀgs kunna motstÄ ett kÀrnvapenanfall. Runt tvÄ decennier före romanen tar sin början har Moskva förstörts i ett förödande kÀrnvapenkrig. De fÄ överlevande har flytt ner i tunnelbanan och dÀr bosatt sig pÄ de olika tunnelbanestationer.

Med tiden har de mĂ€nniskorna anpassat sig och bildat stater nere i underjorden. Vissa, som den mĂ€ktiga Hansan, bestĂ„r av flera stationer, medan andra stationer stĂ„r helt ensamma. Mitt i denna vĂ€rld fĂ„r vi möta den unge Artiom, som bor pĂ„ den fristĂ„ende stationen VDNCh (uttalas Vedencha) i den norra delen av tunnelsystemet.
Anfall av mĂ€rkliga mutanter frĂ„n ytan tvingar ut Artiom pĂ„ ett uppdrag genom hela tunnelbanan dĂ€r han fĂ„r uppleva hela det mikrokosmos som uppstĂ„tt i jorden under Moskva. Varje stadsstat eller federation har anammat en dominerande ideologi. Exempelvis sĂ„ Ă€r Hansan en kapitalistisk stat medan stationerna lĂ€ngs den röda linjen har slutit sig samman i en hĂ„rdför stalinistisk diktatur.
Men det finns Ă€ven grupper som rör sig utanför det etablerade statssystemet, till exempel ett gĂ€ng trotskistiska rebeller. Genom att vi fĂ„r följa Artioms jakt pĂ„ frĂ€lsning frĂ„n det onda som hotar mĂ€nniskorna i tunnelbanan fĂ„r vi ocksĂ„ en resa och analys av bĂ„de Ryssland, bĂ„de dess nuvarande styre och tidigare regimer.
SprĂ„ket Ă€r drivet och man sugs in i den dystopiska stĂ€mningen. Dmitrij Gluchovskij skapar ocksĂ„ en nĂ€rvaro som gör att man befinner sig i de mörka tunnlarna och kĂ€nner doften, hör ljuden och ryser till av ett plötsligt iskallt vinddrag.
Bokens slut Àr paradoxalt nog bÄde slutet och öppet pÄ samma gÄng. För vi ges en pÄ ett sÀtt definitiv avslutning samtidigt som rÀtt frÄgor lÀmnas tillrÀckligt obesvarade sÄ jag blir nyfiken pÄ hur historien fortsÀtter eller skulle kunna fortsÀtta. Det viktigaste Àr att jag kÀnner ingen frustration över att vissa frÄgor och hÀndelser lÀmnas öppna.
Lyckligtvis sĂ„ Ă€r en uppföljare pĂ„ vĂ€g, behĂ€ndigt nog kommer den fĂ„ titeln Metro 2034, som sĂ€kerligen kommer besvara en del funderingar. Fast frĂ€mst vill jag lĂ€sa den för att Ă„terse Artiom och Ă„ter besöka hans vĂ€rld i tunnlarna under Moskva.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇