Bokrecension: RECENSION: DJÄVULEN HJÄLPTE MIG AV CAROLINE ERIKSSON

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

I sin debutroman Djävulen hjälpte mig tar Caroline Eriksson sig an ett av de mest väldokumenterade och kända fallen i svensk brottshistoria; Yngsjömordet. Den 28 mars 1889 mördades den unga Hanna Johansdotter av sin make, Per Nilsson, och dennes mor Anna Månsdotter. Både Per och Anna dömdes till döden för mord (Per benådades senare) och vid domstolsförhandlingarna uppkom det också att modern under flera år utsatt sonen för incest.

I boken får vi följa Per genom livet; från barndomen till döden. Han växer upp tillsammans med sin omtyckte och hårt arbetande far och sin psykiskt instabila och dominanta mor. När fadern dör tvingas Per att axla ansvaret för gården och i samband med detta inleder han ett förhållande med sin mor. Varken mor eller son tycks lida några större samvetskval över detta, men när det börjar pratas på bygden bestämmer dock Anna att Per ska ta sig en hustru för att få slut på skvallret. Valet faller på den vackra och naiva Hanna Johansdotter som upp över ögonen förälskad i sin make flyttar in på gården, fullkomligt omedveten om det helvete som väntar.

Det råder inga tvivel om att Caroline Eriksson gjort ett både grundligt och bra researcharbete. Hon skildrar både miljöer och karaktärer på ett utmärkt sätt. Språket är ledigt och har en gammaldags prägel som stärker historien ytterligare. Däremot misslyckas hon med att fängsla mig. Viktiga händelser behandlas lite för fort och för odramatiskt. Kanske beror detta på att jag är väl förtrogen med mordet och hade förväntat mig något mer? Det blir liksom lite avslaget. Det är dock en spännande och intressant historia och en riktigt bra romandebut.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇