Bokrecension: Recension: Bring Up the Bodies av Hilary Mantel

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Att öppna upp Bring Up the Bodies och börja lÀsa var som att Äterse en gammal och god vÀn. Samtalet fortsatte precis dÀr vi slutade förra gÄngen vi trÀffades. Bring Up the Bodies tar vid i princip exakt dÀr föregÄngaren WolfHall slutade.
I denna andra bok om Thomas Cromwell följer vi honom frÄn hösten 1535, precis nÀr Henry VIII fÄtt upp ögonen för den unga JaneSeymour, till sommaren 1536, precis efter Anne Boleyns fall och efterföljande avrÀttning. Det finns egentligen inte mycket mer att sÀga om handlingen. Historien Àr ju redan kÀnd, men det Àr heller inte det viktiga med Hilary Mantels romansvit om Thomas Cromwell.

Det viktigaste Àr att hon ger röst Ät en av Englands mest hatade historiska figurer genom tiderna. En person som stÀndigt har varit den slemme skurken, men nu för första gÄngen fÄr lov att vara hjÀlten i sin egen historia. För historien Àr aldrig enbart svart och vit, utan mÄlad i oÀndliga nyanser av grÄtt.
Det nÀst viktigaste Àr sÀttet Hilary Mantel ger röst Ät sin protagonist. För precis som Wolf Hall Àr boken konsekvent skriven i tredje person ur endast Thomas Cromwells synpunkt. Vilket bÄde ger en otrolig nÀrvaro och ett sug som bara drar in mig som lÀsare till 1500-talets England.
Fast samtidigt ger denna berÀttarteknik ocksÄ en nödvÀndig distans till huvudkaraktÀren. För i slutÀndan blir jag aldrig Cromwell, jag bara följer varje steg han tar, hör allt han sÀger och ser allt han ser. Utan för den delen vara tvungen att dela hans tolkning av den information han tar in.

Fast det Àr inte bara de stora skeenden Mantel skildrar, som lÀsare fÄr man Àven ta del av Cromwells personliga historia, hans sorg efter frun och döttrarna som dog och hans faderliga oro över sonen Gregorys framtid.
Att skriva en roman om en tid i historien som Àr sÄ vÀlkÀnd, sÄ omskriven och sÄ dramatiserad som Tudoreran i engelsk historia hade kunnat bli ett spektakulÀrt magplask. Alla vet ju vad som ska hÀnda och nÀr dessutom ambitionen Àr att göra sin roman historisk korrekt Ànda in i detaljerna, dÄ gÀller det att kunna balansera pÄ en slak lina.

Hilary Mantel har Ă„terigen lyckats med konststycket. För precis som Wolf Hall Ă€r Bring Up the Bodies spĂ€nnande och korrekt. Dessutom pĂ„pekar författaren i sitt efterord att kĂ€llorna kring Anne Boleyns sista dagar i livet Ă€r mycket skissartade, sĂ„ dĂ€r har hon anvĂ€nt sin konstnĂ€rliga frihet.
Fast Ä andra sidan Àr det inget som mÀrks och Hilary Mantel kan uppenbart sitt kÀllmaterial sÄ vÀl och kÀnenr sina karaktÀrer att hennes gissningar kring dessa dagar i maj 1536 nog hamnar sanningen vÀldigt nÀra.
Ett problem som kan intrĂ€ffa med historiska romaner Ă€r att de Ă€r jĂ€ttespĂ€nnande men Ă€r faktamĂ€ssigt inkorrekta. Eller sĂ„ Ă€r de korrekta och trĂ„kiga sĂ„ klockorna stannar. Hilary Mantel lyckas med att fĂ„ till en roman som Ă€r bĂ„de korrekt och spĂ€nnade. Jag skulle vilja gĂ„ sĂ„ lĂ„ngt att med sitt romanprojekt om Thomas Cromwell har Mantel satt en ny standard för hur historiska romaner bör skrivas.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇