Bokrecension: Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: Norra Latin
Författare: Sara Bergmark Elfgren
Förlag: RebĂ©n & Sjögren
ISBN: 978-91-2968-852-8
Antal sidor: 578
Finns hos: Adlibris Bokus

Handling:Tamar drömmer om att bli skĂ„despelare. Clea Ă€r uppvuxen pĂ„ teatern och filminspelningar. 
En regnig augustidag börjar de första Äret pÄ teaterprogrammet pÄ Norra Latin i Stockholm. De gÄr i samma klass, men lever helt olika liv. Tamar har flyttat till en ny stad utan vÀnner och familj. Clea har bott i Stockholm hela sitt liv och har en sjÀlvklar position pÄ skolan.
Men Norra Latin Ă€r en plats med en mörk hemlighet. En hemlighet som förĂ€ndrar allt och flĂ€tar samman Tamars och Cleas liv pĂ„ ett sĂ€tt de aldrig kunnat förestĂ€lla sig. 

Kommentar: Denna tegelsten tog mig endast ett par dagar att lĂ€sa ut, kunde inte lĂ€gga ifrĂ„n mig den. Tyckte verkligen om den. I författarens historia Ă€r Norra Latin fortfarande ett gymnasium, numera Ă€r det en konferensanlĂ€ggning. HĂ€r finns landets mest prestigefulla teaterlinje dĂ€r Clea och Tamar börjar.
Det Àr tvÄ negativa saker jag har att sÀga om boken. Den ena Àr att den Àr lite för lÄng, det blev lite för utdraget, den hade vunnit lite pÄ att kortas ner en aning men visst flyger jag ÀndÄ förbi sidorna. Det andra som stör mig Àr ordet hen som anvÀnds för en enda person i hela boken. Egentligen bör jag strunta i om Sam Àr tjej eller kille, men hela den dÀr hen grejen bara störde min lÀsning av nÄgon anledning. MissförstÄ mig rÀtt hen Àr ett ord som jag anvÀnder men hÀr kÀndes det som att det skulle bevisa nÄgot, nÄgot som inte behövdes bevisas.

NÄgot som sticker ut hÀr Àr miljön och författarens sprÄk, det Àr som de Àr egna karaktÀrer. Miljöbeskrivningarna Àr helt fantastiska och sprÄket lika sÄ. Jag fastnade för de övernaturliga inslagen ocksÄ, de var perfekta, inte för mycket och inte för lite.
Kapitlen hoppar mellan Tamars och Cleas perspektiv, jag gillar dem bÄda. I vanliga fall brukar man ju fastna för den ena men hÀr gillar jag verkligen bÄda. De kÀnns sÄ verkliga. Jag undrar dock hur det Àr möjligt att Clea stÄr ut sÄ mycket med den dÀr Tim Helander. Var lÀnge sedan jag avskydde en karaktÀr sÄ mycket som jag avskydde honom.

Rekommenderas verkligen.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇