Bokrecension: ”Navigatören” av Clive Cussler med Paul Kemprecos

Beräknad lästid: 5 minuter ⏳

Damm förlag, tryckt 2012

ISBN 978-91-7351-828-4

Vid pennan

Navigatören är den sjunde boken i serien ”Ur NUMAs arkiv” om äventyraren Kurt Austin och hans kollega Joe Zavala. Tidigare titlar är Ormguden, Det blå guldet, Tsarens krona, Vita döden, Den förlorade staden och Polskifte. Eftersom Clive Cussler är min favoritförfattare har jag läst alla dessa, liksom alla hans andra böcker (med undantag för Skelettkusten som står på min Att läsa-lista). Samtliga böcker är fristående äventyr som kan läsas i vilken ordning man vill.

Precis som jag förväntar mig inleder författaren med en prolog som utspelar sig i historisk tid. Det är något av hans signum att böckerna börjar med ett skepp som går i kvav eller med en skatt som går förlorad. Äventyrarna från organisationen NUMA (Nationella byrån för undervattens- och marinarbeten) får därefter i uppdrag att söka efter skeppet, skatten eller bådadera, gärna i kamp mot ett gäng skurkar eller mot en maktberusad galning.

Handlingen i Navigatören gör mig inte besviken. Kurt Austin och Joe Zavala är ute och bogserar isberg, när de snubblar över ett mysterium som rymmer både sjunkna skepp och förlorade skatter. Den här gången är det en ganska komplicerad historia som har att göra med feniciska skepp, Salomos guldgruvor, drottningen av Saba, president Thomas Jefferson, förbundsarken och kronärtskockor. Nyfiken på hur det hänger ihop? Ja, då får du allt läsa boken!

Personteckningen i Clive Cusslers böcker är enkel på gränsen till schabloniserad. Personerna presenteras, beskrivs ganska kortfattat och sätts snabbt in i sitt sammanhang. Av naturliga skäl är det många personer i NUMA som återkommer från bok till bok och då är det bra att deras egenskaper inte blir uttjatade. Eftersom varje bok är ett fristående äventyr kan man inte räkna med att karaktärerna ska utvecklas, i stället förblir de samma hjältar från bok till bok. Man kan också vara rätt säker på att de kommer att överleva!

Boken är skriven i tredje person imperfekt och skiftar perspektiv mellan huvudpersonerna och olika bipersoner. Då och då lägger författaren även in ett allvetande perspektiv för att peka ut en fara som hjältarna ännu inte blivit medvetna om. Replikerna är snabba och träffsäkra och huvudpersonerna blir ibland kaxiga, vilket bara är charmigt. Någonstans i handlingen brukar också Cussler själv dyka upp, så håll utkik efter honom!

De här äventyrsböckerna tar oss med till spännande platser, men beskrivningarna är kortfattade och sakliga. Själv är jag mer förtjust i målande beskrivningar som sätter fart på fantasin och gör att man kan se scenen framför sig. Men i dessa böcker är själva handlingen och platserna så spännande i sig att fantasin inte behöver någon extra skjuts. De tekniska manickerna och konstiga fordonen tillför också extra krydda och humor.

Clive Cusslers böcker skulle kunna delas in i tre kategorier beroende på vilken huvudperson böckerna handlar om. De tidigaste böckerna handlar om Dirk Pitt och hans vän Al Giordino. I de senare böckerna har dessa hjältar ersatts av Kurt Austin och Joe Zavala. Den tredje kategorin böcker, skrivna tillsammans med Craig Dirgo, handlar om actionhjälten Juan Cabrillo och hans besättning.

Över huvud taget har jag svårt att hitta någonting negativt med boken Navigatören. Men för att den skulle vara en tiopoängare skulle den ha haft Dirk Pitt i huvudrollen och haft ännu mer scener i eller på vattnet. Inte för att jag inte gillar Kurt Austin, men han är något av en typisk amerikansk actionhjälte, och kan inte riktigt leva upp till den mystik som Dirk Pitt gärna omger sig med. Den som läst böckerna vet vad jag menar.

Om du gillar äventyr och fortfarande inte ska stiftat bekantskap med Clive Cusslers böcker så avundas jag dig. Clive Cussler är nämligen en av världens största äventyrsförfattare och har producerat en gedigen lista av spännande böcker!

Navigatören får åtta kakor av tio möjliga.

Källa: https://bookiecookiez.wordpress.com/2012/03/20/navigatoren-av-clive-cussler-med-paul-kemprecos/

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇