Bokrecension: Minecraft av Daniel Goldberg och Linus Larsson

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Titel: Minecraft: Block, pixlar och att göra sig en hacka
Författare: Daniel Goldberg och Linus Larsson
Förlag: Norstedts

Inlägg skrivet av

Framgångssagan kring det svenskutvecklade spelet Minecraft har nog gått få av oss förbi. Personen bakom det hela är Markus ”Notch” Persson, och det är om honom och hans skapelse som den här boken främst handlar. Men den är även en intressant historik och översikt över datorspelens historia i Sverige. Den som, i likhet med mig, har ett stort intresse för tv- och dataspel har mycket att hämta här. Den är även en intressant berättelse om hur en underdog slog världen med häpnad med en idé som ingen först trodde på.

Problemet med den här boken är dock att den är så pass splittrad. Den tar upp väldigt skilda ämnen, som exempelvis Perssons komplicerade uppväxt med missbruksproblematik i familjen samt ett finskt experiment med Minecraft som pedagogiskt hjälpmedel i skolorna. I en bok som blott består av 236 sidor blir det ganska splittrat. Författarna borde ha försökt fokusera litet snävare. Sedan lider den av ett problem som även många andra biografier lider av, nämligen att ”bäst före-datumet” hunnit passera redan innan boken lämnat tryckeriet. I skrivande stund läser jag en artikel på en av kvällstidningarnas hemsidor som gör att i princip hela sista kapitlet i boken redan blivit inaktuellt. Det är svårt att skildra ett händelseförlopp som egentligen inte är avslutat.

Författarna borde ha fokuserat på att skriva om den svenska dataspelsbranschen, det hade blivit en minst lika intressant bok, som inte hade dragits med de problem som den här boken har. Mycket av det som tagits upp i den här boken känns mer som ämne för ett tidningsreportage snarare än för en bok. Dock pluspoäng för att författarna faktiskt påpekar att det finns olika versioner kring hur somliga händelser egentligen gick till. Det är något som jag stött på alltför sällan i biografier.

Betyget blir sex kakor av tio. En förutsättning för att du ens ska fundera på att läsa den här boken är dock att du är helsåld på dataspel.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇