Bokrecension: MAKTEN ÖVER KLIMATET av Christian Azar, Bonnier Pocket 2009

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Ja, det är ju en rätt gammal bok jag har läst. Skriven 2008 är väl inte så farligt i litterära sammanhang men när man behandlar ett ämne som klimatet så går ju saker och ting rasande fort. Ändå tycker jag att detta är en mycket läsvärd bok. Åtminstone för oss som inte fördjupat oss speciellt mycket i klimatförändringarna.
Författaren är inte vem som helst i sammanhanget. Christian Azar, född 1969, blev Chalmersprofessor redan vid 31 års ålder och räknas som en ledande expert på klimatfrågan. Det innebär inte att han tynger boken med siffror och diagram även om allt finns i referenslistan. För oss nybörjare guidar han oss varsamt och begripligt genom hela processen som leder fram till den så kallade växthuseffekten. Och inte bara det. Genom sin roll som rådgivare åt politiker och medlem i klimatpanelen har han förvärvat en stor förståelse för den internationella politiska beslutsprocessen. Som den beläste akademiker han är drar han också historiska paralleller till slaveriet för att visa på möjligheterna att förändra vår tillsynes totala bundenhet till fossila bränslen.
Jag kan inte bedöma om hans syn på klimatförändringar är riktiga eller ej. Han har dock en enorm trovärdighet. Inte bara för sin bakgrund utan också för sitt sätt att resonera. Att alltid försöka sätta sig in i vad den andra sidan tänker. I synnerhet gillar jag hans sätt att diskutera individens betydelse. Har det någon betydelse att jag som enskild individ minskar utsläppen genom att avstå långflygningar och köttätande? På ett okomplicerat sätt ger han svaret att det har väldigt liten direkt påverkan men att det kan betyda oerhört mycket för trovärdigheten i agerandet. Och det är här bokens verkliga styrka ligger. Även om Azar argumenterar för att vi måste kraftfullt och snabbt minska utsläppen av växthusgaser är det ingen politisk pamflett han skrivit. Den belyser problemet sakligt från flera håll och borde därför läsas av både miljöaktivister och klimatskeptiker.
Som jag nämnde inledningsvis är det givetvis en bok som redan är för gammal och kanske borde han uppdatera den. Men de grundläggande frågeställningarna och, de basala beslutsprocesserna är desamma.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇