Bokrecension: Löftet

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Han vill ha permission från fronten, för att få ett andrum, för att få se något annat än död. Hon blir lovad änkepension om han dör. Därför gifter dom sig med varandra och får en dryg vecka tillsammans, innan han ska tillbaka till fronten.  

Löftet av Audrey Magee (Lind&Co, 2016) handlar om två personers sammanlänkande öden under andra världskriget och deras löfte till varandra; att de ska vänta på varandra, för kriget kommer ju att vara över snabbt, eftersom tyskarna är överlägsna alla andra. Det är vad dom själva och deras omgivning tror. Men som alla vet, blev det ju inte riktigt så. Under krigsåren prövas deras trohet till varandra genom umbäranden och svält. Båda överlever kriget, men priset är högt. Frågan är om det är för högt för att deras löfte till varandra ska kunna hållas? Med ett enkelt och avskalat språk lyckas Magee skildra stora livsfrågor på ett konkret sätt. Visst, ibland kan det bli lite väl enkelt, nästintill simpelt, men ändå på något sätt charmigt. Jag gillade särskilt skildringarna från fronten, som med sina rappa repliker åskådliggjorde en fasansfull miljö. Personskildringarna – ja, ibland kanske de var lite väl schablonaktiga, men helhetsintrycket är ändå positivt.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇