Bokrecension: Familjen Kennedy av Lennart Pehrson

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Familjen Kennedy har kallats för Amerikas kungliga familj. Ingen annan politisk dynasti har varit sÄ uppmÀrksammade och omskrivna som just denna Àtt. I sin bok gÄr Lennart Pehrson systematiskt genom Kennedyfamiljens historia. FrÄn det att anfadern Patrick föds pÄ Irland fram till dags dato.
Lennart Pehrson har delat upp boken i tre delar. Första delen handlar om de tidiga generationerna, andra delen om den kanske mest kÀnda generationen av familjen. För hÀr avhandlas John F. Kennedy, Robert Kennedy och Ted Kennedy. I den sista delen berÀttas det om familjens yngre generationer.
Boken Àr skriven pÄ en rak och informativ prosa. Förutom att det Àr en ordentlig genomgÄng av familjen Kennedys historia och pÄverkan pÄ det amerikanska samhÀllet. För mycket av fascinationen kring familjen gÄr ut pÄ att vi aldrig kommer att fÄ reda pÄ vad som hÀnt om till exempel JFK ochRFK inte mördats. Om Ted hade valts till president eller John-John gett sig in i politiken.
Styrkan Àr den ingÄende redogörelsen för Kennedymyten skapades, bÄde medvetet och omedvetet. Till exempel hur Jackie O medvetet planterade begreppet Camelot som en metafor för hennes makes presidentskap i det allmÀnna medvetandet.
TyvÀrr Àr bokens svaghet dess sista del. BerÀttelsen om generationen som kommer efter JFK, RFK och Ted Àr trÄkig. Inte sÄ mycket Lennart Pehrsons fel. Ingen i den generationen, med möjligt undantag för John-John, har lyckats fascinera i samma utstrÀckning. Annat Àn att de har omfattats av den allmÀnna Kennedymyten.
Trots detta Àr det i grunden en mycket intressant bok om ett intressant fenomen. För det Àr just det familjen Kennedy har lyckats förvandla sig till. Ett nutidshistoriskt och populÀrkulturellt fenomen som femtio Är efter skotten i Dallas uppenbarligen lyckas fÀngsla mÀnniskors fantasi.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇