Bokrecension – Enders spel

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Svensk titel: Enders spel
Original titel: Ender’s game
Skriven av: Orson Scott Card
497 sidor

Är du en sĂ„n person som gillar Sci-Fi?
För i sÄ fall sÄ mÄste du lÀsa den hÀr boken, det Àr ett mÄste!
Den Àr sÄ fantastisk, sÄ spÀnnande, sÄ awesome helt enkelt.

För att utveckla ett sĂ€kert försvar mot en attack frĂ„n en fientlig, utomjordisk ras, föder staten upp barngenier och trĂ€nar dem till soldater. Andrew “Ender” Wiggin, bor med sina snĂ€lla men distanserade förĂ€ldrar, sin sadistiske bror Peter och sin Ă€lskade syster Valentine, och vĂ€rvas till stridsskolan för att genomgĂ„ rigorös militĂ€r utbildning. Enders förmĂ„gor skĂ€nker honom respekt och gör honom till en ledare i skolan. Samtidigt plĂ„gas han av kĂ€nslor av ensamhet, rivalitet, press frĂ„n de vuxna lĂ€rarna och rĂ€dsla för de invanderande utomjordingarna. Är han den general jorden behöver? Kriget har rasat i hundra Ă„r, och jakten pĂ„ den perfekta generalen har pĂ„gĂ„tt nĂ€stan lika lĂ€nge. Hans tvĂ„ Ă€ldre syskon Ă€r precis lika speciella som han. Tillsammans har de tre förmĂ„gor som krĂ€vs för att bygga upp en ny vĂ€rld- Om vĂ€rlden överlever, vill sĂ€ga
 -Bokens baksida.

Boken handlar om Andrew Wiggin Àven kallad Ender som Àr ett av flera barngenier som staten lÄter födas för att de ska kunna vÀrva dem till stridsskolan. Redan pÄ vÀg till stridsskolan visar Ender upp att han Àr smartare Àn de andra barnen. I striddskolan stÀlls Ender inför en massa svÄra beslut och stor press av alla vuxna. Samtidigt som han blir ogillad av de andra barnen pÄ stridsskolan.

“Det finns bara en pojke i den hĂ€r skytteln som har tillstymmelse till hjĂ€rna, och det Ă€r Ender Wiggin. Ta en ordentlig titt pĂ„ honom, smĂ„ gossar. Han kommer att föra befĂ€l medan ni fortfarande gĂ„r i blöjor dĂ€r uppe. För han vet hur man ska tĂ€nka i nollgravitation, och ni vill bara krĂ€kas.” -Citat sidan 53.

Ender Àr en vÀldigt intelligent pojke. Han förstÄr sig pÄ saker de andra barnen inte förstÄr och det Àr vÀldigt svÄrt att förstÄ att han egentligen Àr ett barn. Han Àr snabb pÄ att fatta vettiga beslut och lyckas alltid hitta ett nytt sÀtt att klara det omöjliga.

Den Àr boken övertrÀffade verkligen mina förvÀntningar. Jag hade inte förvÀntat mig att jag skulle fastna sÄ mycket i den. Speciellt inte precis i mitten dÀr den vart lite lÄngtrÄkig. Men sÄ fort man var förbi det lÄngtrÄkiga sÄ var det verkligen en fantastisk upplevelse att lÀsa boken med sÄ mycket saker som hÀnder hela tiden, och sÄ mycket spÀnning att man blir övervÀldigad.

InlÀgg senast uppdaterat: 14 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇