Bokrecension: En underjordisk dagbok

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Dostojevskijs dagboksskrivande person i En underjordisk dagbok Àr en mÀnniska som Àr djupt olycklig och dÀrför ocksÄ arg pÄ samhÀllet, pÄ andra mÀnniskor och pÄ sig sjÀlv. Han passar inte in, han Àr en cylinder i ett fyrkantigt samhÀlle, i en fyrkantig mÀnsklighet.

Frihet och vilja Ă€r i ryskan förenade i ett ord, volja. Att ha en vilja Ă€r att kunna vĂ€lja, sann frihet innebĂ€r alltsĂ„ att man har en viss makt över sitt liv. Det kollektivistiska tĂ€nkandet i Ryssland har mycket gamla traditioner och att ha en egen vilja, utanför kollektivets gör en visserligen fri, men ocksĂ„ utanför. Man tar sig alltsĂ„ friheten att följa sin vilja.  Den dagboksskrivande mannen Ă€r fri, men utanför. Titeln antyder detta utanförskap; att vara under jorden Ă€r att vara gömnd, dold för omvĂ€rlden. Liksom omvĂ€rlden Ă€r dold för en sjĂ€lv. I sin dagbok gĂ„r mannen till doms över mĂ€nniskan – sig sjĂ€lv inberĂ€knad.  Boken Ă€r ganska tunn, men med hög litterĂ€r densitet. Det Ă€r en bok man inte kan bara tugga och svĂ€lja, utan man idisslar den. 

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇