Bokrecension: En kort berättelse om traktorer på ukrainska av Marina Lewycka

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Titel: En kort berättelse om traktorer på ukrainska
Författare: Marina Lewycka
Förlag: Prisma (Norstedts)

Inlägg skrivet av Hanif.

Marina Lewycka är en brittisk författarinna (född i Tyskland) med rötter i Ukraina. I den här boken driver hon med kulturkrockar mellan öst och väst. Boken har en rolig ton, men ändå är det ett stråk av ironi och svärta som gör att boken känns äkta.

På ett ytligt plan handlar boken om den yngre systern i en familj i England. Hennes far är 84 år och mamman har dött några år tidigare. Nu har han bestämt sig för att gifta sig med en kvinna från Ukraina som är 36 år gammal som vill komma till England. Nadezjda blir naturligtvis orolig och tillsammans med sin storasyster, som hon inte har haft en så bra relation med, undersöker de saken.

Den ukrainska kvinnan visar sig vara en lycksökerska som tränger sig in i deras liv och får pappan att ge henne mycket pengar, allt från flygbiljetter till bilar. När hon och hennes son flyttar in i hans hus spenderar hon pengar på nya saker och givetvis kläder, smink och underkläder. Gubben blir i alla fall rejält uppspelt ett tag och Nadezjdas man och andra män tycker att pappan gott kan få ha lite kul. Men systrarna tycker att pappan bör räddas ur kvinnans grepp.

Till slut havererar det och gubben blir rädd för Valentina som puttar den bräcklige mannen, som petar hårt på hans kropp med gula gummihandskar och snärtar till honom med kökshandduken. Nadezjda känner att hon kanske får lite för mycket information när kvinnan vägrar ha oralsex med pappan och kallar honom för slippe-slappe slake-knake. Men ändå kan Nadezjda inte sluta fascineras av Valentina som med sina stora bröst drar in män i sitt garn klädd i minikjol, babyrosa jumper och tålösa sandaletter. Nadezjdas smyger på kvinnan och försöker luska ut vad hon håller på med. Hon går igenom hennes rum och rapporterar om allt kvinnan har för sig till sin syster – ner till den halvätna skinksmörgåsen hon hittat i ett par trosor i kvinnans underklädeslåda.

Det här är en tankeväckande historia som ställer frågor om etik och moral i samhället. Kvinnor från öst utnyttjas idag i sexindustrin och vart går gränserna? I den här boken är man lite osäker på vem som utnyttjar vem egentligen – är pappan en generös person som hjälper en landsmaninna att få komma till väst och som betalar för att bota sin ensamhet? Och Valentina – är hon en otäckt monster som är ett resultat av den postsovjetiska eran? Gör hon vad som helst för att få ett glamoröst liv i väst? Eller är det tvärtom? Är pappan en bock som utnyttjar en yngre kvinnas utsatta situation och drömmar och Valentina ett offer? Huvudpersonen verkar inte riktigt ha svaret på det hela själv.  

Boken får 8 kakor, en av dem för de intressanta små mellantexterna om traktorer. Pappan i boken skriver nämligen på en bok om deras historia och textutdrag finns insprängda här och var i kursiv text. Det kanske inte verkar så spännande, men det är det. Man får också lära sig lite om Ukrainas historia genom att läsa boken.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇