Bokrecension: EN GOD MAN av Ulf Lindström, Wahlström och Widstrand 2011

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Ulf Lindström har skrivit en roman som handlar mycket om känslor, förträngda såväl som visade, och där frågeställningen – Finns godhet / ondska och i så fall, vad består den av.
Jag började läsa boken redan i somras men den ville inte riktigt hugga tag i mig. Men det är inte många böcker som har sin utgångspunkt i Borås och då det råkar vara min uppväxtort så har den legat framme som ett dåligt samvete. Uselt novemberväder gjorde att jag samlade mig och började om från början.
EN GOD MAN handlar om två personer som båda brottas med sin egen (oförmåga till) godhet – brottslingen och advokaten. Lindström bollar växelvis kapitlen mellan dessa mäns utgångspunkter i en story som utgår från mord med kraftigt övervåld. Advokaten ger sig den på att försöka förstå mördaren för att kunna ge honom någon form av försvar.
Boken är författarens debut som romanförfattare men han har tidigare gett ut en diktsamling. Den har hittills undgått mig men hans sätt att använda språket kanske kan härledas från poesin. Känslostämningarna flödar verkligen i boken och den bygger hela tiden successivt vidare. Dessa halva meningar och upprepningar blir väldigt suggestiva men, ibland upplever jag att han tar i för mycket. Så mycket att det hackar lite och boken förlorar tempo. Lindström har också en stor kärlek för ”mustiga” liknelser och metaforer vilket verkligen man kan gotta sig i. Även här kan det dock bli för mycket av det goda. Annars är språket definitivt den stora behållningen när man läser EN GOD MAN. Jag ser verkligen fram emot att läsa kommande böcker av Ulf Lindström.
Hur fungerar då Borås som exteriör? Tja, exteriören har i boken väldigt liten betydelse men Lindström får klart godkänt för sina beskrivningar. Visst kan man komma på en och annan felaktighet men inget som stör storyn. Det är ju en roman för 17. Då skall man väl hitta på lite.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇