Bokrecension: Där inget vissnar mera

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Jag visste inte det, men Ambrose Parry är en pseudonym för det gifta författarparet Chris Brooksmyre och Marisa Haetzman. Jag har läst deras bok Där inget vissnar mera.

Året är 1847, staden är Edinburgh. Den unge läkarlärlingen Will skall börja arbete hos den berömda läkaren Dr Simpson. Simpson är en framsynt läkare, intresserad av att utveckla smärtlindring och bedövning, så att inte patienterna ska behöva lida. Visserligen har ett ämne upptäckts som fungerar, eter, men det är inte optimalt, faktiskt dödligt ibland. Dr Simpson har sin mottagning hemma. På första våningen är de fattigas mottagning och den tredje är för de välbärgade och ansedda. Husjungfrun Sarah hjälper till på första våningen. Hon är klipsk och har läst en hel del så hon kan vara behjälplig i arbete.

Så påträffas på kort tid flera döda unga kvinnor och de verkar ha dött en utdragen och plågsam död. Will och Sarah har skäl att undersöka dödsfallen närmare och motvilligt samarbetar dom. Mördaren är precis som staden, visar två ansikten: ett utåt och ett helt annat inåt.

Historien som sådan är bra uppbyggd, men tempot är segt, vilket jag tycker är synd för romanen har potential att vara riktigt spännande och bra. Tyvärr är den bitvis seg och tråkig. Språket är det inget fel på, inte miljö- och personbeskrivningarna heller, men – det fattas något. Tempo, liv.

Fast omslaget är riktigt vackert.
Jag har haft otur nu ett tag, eftersom jag hittat någon bok som riktigt fängslat mig. Ju mer jag läser desto svårare tycks det vara att hitta pärlorna. Eller har det kanske att göra med att man blir mer kräsen ju mer man läser?

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇