Bokrecension: Chris Cleave: Alla hjältar blir förlåtna

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Bokens titel: Alla hjältar blir förlåtna 
Författare: Chris Cleave 
Originalets titel: Everyone Brave is forgiven
Översättare: Jessica Hallén
Förlag & år: Brombergs förlag 2016
Antal sidor: 450
Läst format: e-bok
Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandelnDitoCDON
Boktipset förväntat betyg: 2.3
Betyg: 4/5

Handling

Boken handlar om Mary som bor i London under andra världskriget. Hon har anmält sig frivillig med förhoppning om att bli agent, men får istället till uppgift att vara lärarinna. Via skolan träffar Mary Tom som är skolinspektör och de inleder ett förhållande. Då Toms kompis Alistair som tagit värvning kommer på permission är det starten på ett kärleksdrama mellan de tre.

Recension

Boken är lättläst och underhållande. I början känns den som något mellanting mellan en chiclitbok och en historisk roman, men allteftersom man läser vidare så blir den bättre och på något sätt seriösare. Den väcker tydligt djupare tankar om hur kriget kan förändra människor och karaktärerna i boken diskuterar även denna förändring till en viss grad.

Jag har läst väldigt många böcker om andra världskriget, och det är alltid intressant om än sorgligt. Jag gillade att den här boken beskrev det på ett personligt sätt, man fick en inblick i hur det var att vara en ung 19-åring i London under kriget. Eller ett krigsbarn som skickades tillbaka från tryggheten på landet för att man blev ratad av landsborna. Eller som hungrig, rädd och ibland uttråkad soldat i kriget. Eller som en som inte blev soldat och lider av samvetskval på grund av det. Och på nåt sätt försöker alla ändå göra rätt, på sitt sätt och i sin egen situation.

“Det här hjälpsamma kriget. Det gör oss till bättre människor och sedan försöker det döda oss”  -Alistair

Boken har flera oväntade vändningar och tar upp många olika problem som finns kvar i svårt samhälle än idag, såsom förväntningar, klasskillnader, fördomar och rasism.  

När boken tog slut kände jag mig lite sorgsen, vemodig, omtumlad och glad. På ett bra sätt. Jag tyckte alltså boken var väldigt bra och att den handlade om så mycket mera än bara ett kärleksdrama under krigstiden. Att jag gillade boken var inte så oväntat då jag också tyckte om Chris Cleave förra bok Little Bee väldigt mycket.

 Andra världskriget, Betyg 4, E-bok

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇