Bokrecension: ännu mer varulvar, parasoller och te

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Jag vet att jag kanske borde sluta tjata om Alexia Tarabotti, men efter att ha läst fjärde, och näst sista, boken i serien, älskar jag den bara ännu mer. Därför finns det risk för en och annan spoiler här!

Men alltså, när så ni senast en höggravid hjältinna som svingar både parasoll och revolver utan att tveka? Som ger sig på såväl vampyrer som zombiepiggsvin utan att blinka och som aldrig skulle drömma om att låta sin otympliga kroppshydda hindra henne från att göra det som måste göras. Att vara storögd och hjälplös är knappast Alexias grej (Bella Swan, du är såååå utklassad!) Alexias själlösa cynism och pratiska handlag gör henne till en frisk fläkt bland hjältinnorna i paranormal romance-genren. Därmed inte sagt att hon är någon actionhjältinna a lá Buffy eller Anita Blake. Alexia har stil och håller på konventionerna, artighet och gott uppförande är A och O, även då man råkar vara i närkamp med en mordisk vampyr. Och om man ändå tvingas ge efter och av nödvändiga, för att inte säga livsviktiga skäl, måste tillåta sig att vara en liten smula skandalös, ja, då får man ju ta det. Även om det blir pinsamt. Men Alexia vet att bara man håller huvudet högt och ryggen rak så ordnar sig det mesta till slut.

Egentligen räknas väl serien i strikt mening inte alls till paranormal romance-genren, däremot får jag en känsla av att den parodierar nämnda genre ganska ofta. Ta Alexias käre make till exempel. Lord Maccon är visserligen både adlig, snygg, rik och övernaturlig och skulle platsa i vilket Harlequin-äventyr som helst. Om det inte vore för det faktum att han är ganska korkad. Och helt saknar stil. Och det där med gott uppförande och takt ska vi inte ens tala om. Alexia är förstås väl medveten om allt detta, hon är ju själlös gubevars, det går inte att slå rosa romantiska dunster i ögonen på henne. Hon idealiserar aldrig sin make, men hon älskar honom faktiskt. Bara en sån sak känns ju väldigt fräsch i genresammanhanget.

Alldeles nyligen kom den femte och avslutande delen ut. Den ska jag införskaffa på lördag. Sen blir det nog läskoma i några dagar.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇