Bokrecension: Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Förra Äret lÀste jag min första bok av Chimamanda Ngozi Adichie, En halv gul sol som jag genast föll för.

Jag visste redan dÄ att jag ville lÀsa mer av henne, och dessutom rekommenderar jag varmt att kolla upp hennes TED-talks We Should All Be Feminists och The Danger of a Single Story.

Som ung studentska fĂ„r Ifemelu chansen att lĂ€mna Nigeria för att studera pĂ„ universitet i USA. Flytten till en annan vĂ€rldsdel blir omvĂ€lvande pĂ„ flera sĂ€tt – inte bara orsakar kulturskillnaderna problem, men det Ă€r först i USA som Ifemelu blir tilldelad epitetet “svart”.

Hon blir medveten om alla de sÀtt som rasism tar sig uttryck, bÄde i det öppna och i det dolda, och startar en uppmÀrksammad blogg som fokuserar pÄ rasfrÄgor.

Men bakom sig i Nigeria har hon ocksÄ lÀmnat sin tonÄrskÀrlek Obinze, som hon verkar oförmögen att slÀppa hur lÄng tid som Àn gÄr.

Jag vÀntade med att lÀsa den hÀr rÀtt lÄnga romanen tills jag var pÄ semester och verkligen behövde en lÄng bok att ha med mig pÄ planet och pÄ stranden.

Men precis som En halv gul sol Àr Americanah inte en bok som kÀnns sÀrskilt lÄng, trots att den Àr pÄ mer Àn femhundra sidor och spÀnner över mÄnga Är.

Det beror mest pÄ hur skicklig Adichie trots allt Àr pÄ att skriva, pÄ att levandegöra sina karaktÀrer in i minsta detalj och hÄlla lÀsaren kvar i det engagemang som det skapar. Det gör boken förvÄnansvÀrt lÀttlÀst.

Dock tycker jag att det Àr svÄrt att hÄlla isÀr Americanah frÄn En halv gul sol medan jag lÀser. Det mÀrks tydligt att det Àr samma författare, samma stil och samma stuk, trots att romanerna skiljer sig mycket Ät i handling. Jag försöker verkligen att inte jÀmföra de tvÄ, men det Àr vÀldigt svÄrt.

Men medan En halv gul sol fokuserar pÄ Biafra-krisen och Àr nÀstan helt bunden till Nigeria, Àr Americanah en bok som pendlar mellan USA och Nigera, och som fokuserar pÄ kulturskillnader, rasism och de krockar som uppstÄr nÀr Ifemelu konfronteras med USA:s bÄde bra och dÄliga sidor.

Det hela Ă€r intressant och aktuellt, men jag upplever Ă€ndĂ„ att Americanah pĂ„ vissa sĂ€tt Ă€r en mindre engagerande lĂ€supplevelse Ă€n vad En halv gul sol var. Kanske beror det pĂ„ att jag den hĂ€r gĂ„ngen hade sĂ„ hemskt uppskruvade förvĂ€ntningar att jag faktiskt blivit en smula besviken – inte mycket, men lite.

Kanske beror det pĂ„ att boken hoppar fram och tillbaka i tiden en hel del, vilket gör att vissa vĂ€ndningar i handlingen tappar sin spĂ€nning – man vet redan att Ifemelu kommer att Ă„tervĂ€nda till Nigeria, man vet att hon kommer Ă„teruppta kontakten med Obinze redan efter ett par sidor.

Jag upplever det som smÄtt klumpig berÀttarteknik eftersom det tar udden av resten av handlingen, och det Àr vÀldigt synd.

ÄndĂ„ kan jag inte pĂ„stĂ„ att Americanah pĂ„ minsta sĂ€tt Ă€r en dĂ„lig bok – tvĂ€rtom. Den Ă€r vĂ€ldigt, vĂ€ldigt bra, och bĂ€rs upp av Adichies fantastiska sprĂ„k, de vĂ€lutvecklade karaktĂ€rerna som alltid fĂ„r stĂ„ i fokus, de knivskarpa betraktelserna av USA i kontrast mot Nigeria.

Romanen skĂ€r igenom bilden av Afrika som frodas i vĂ€stvĂ€rlden och lyckas vara kritisk och arg utan att bli bitter. Det Ă€r genombra lĂ€sning som verkligen fĂ„ngar in lĂ€saren och det har varit en perfekt bok att lĂ€sa pĂ„ planet, pĂ„ stranden – och överallt annars ocksĂ„.

“Americanah”, 2013

InlÀgg senast uppdaterat: 21 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇