4 barnböcker om ADHD du bör läsa

Det är inte alltid lätt att förklara för ett barn vad ADHD är för något, varför vi tagit oss friheten att sammanställa en lista med böcker som kan vara bra att köpa för ett barn som vill lära sig mer om ADHD.

Det vi tycker är positivt med majoriteten av böckerna i listan nedan är just mängden färger som används för att kommunicera med barnen. Inte nog med det – i vissa fall ser man även ADHD som något coolt vilket är grymt!

1. Coolt med ADHD av Malin Roca Ahlgren, Susanne Israelsson Stenberg (2014) (9-12 år)

Hon försöker verkligen titta på siffrorna. Försöker att inte lyssna på alla de små små ljuden som ingen annan hör. I hennes huvud är volymen mycket högre än hos alla andra. Det vet hon. För ingen annan hör nåt. De sitter ju oberörda. Som robotar.

Hon kan inte vara som dem, även om hon vill. Och hon vill inte att fröken ska bli arg hela tiden. Alice, 11 år, gillar inte att hon har ADHD, men hon förstår att det finns fördelar.

Detta är en bok om ADHD som även lyfter fram styrkorna. Det är alltså coolt med ADHD. Boken är tänkt som ett stöd för barn och deras föräldrar, samt lärare i grundskolan.

2. Jag vill inte vänta! Har jag adhd? av Jessica Stigsdotter Axberg (2014/2018) (6-9 år)

Linnéa har alltid haft svårt att sitta still och tycker det är tråkigt att vänta. Linnéas mamma säger att det är för att hon tog jättelång tid på sig att komma ut ur mammas mage. Så efter det har hon alltid haft bråttom.

Så börjar boken om Linnéa. Hon är en otroligt glad och energirik tjej som har massor av ”vill-inte-vänta-förmågor”. Har Linnéa adhd för att hon inte kan sitta still? Vad hittar Linnéa på när hon inte vill vänta?

Linnéa behöver också stunder när hon drar sig tillbaka och ”stänger av” omvärlden en stund. Får hon den kvarten/halvtimmen – är hon snabbt tillbaka och har energi för lek och bus igen. 1:a upplagan av boken kom ut 2014, 2:a upplagan 2018.

Boken innehåller också
• Har man adhd om man inte kan sitta still?
• ”Kurragömma-pauser”och tips på rörelse- och hjärnpauser
• Fakta om flickor med adhd – det skiljer sig från pojkar

3. Jag har ADHD av Malin Roca Ahlgren, Susanne Israelsson Stenberg (2015) (9-12 år)

Alice från boken ”Coolt med ADHD ” har nu blivit 12 år och har fått en styvpappa och en yngre styvbror. Omgivningen förstår inte alltid varför Alice gör som hon gör, och själv funderar den lite äldre Alice mer över sin diagnos.

Hon vet att det finns fördelar med att ha ADHD men hon tycker ibland att det är lite väl lätt för andra att lyfta fram de positiva sidorna.

Precis som föregångaren “Coolt med ADHD” är detta en bok som lyfter fram styrkorna i diagnosen. Denna förmedlar även att öppenhet och kunskap är viktigt. Boken är tänkt som ett stöd för barn och deras föräldrar, samt lärare i grundskolan.

4. Jippie! Jag har ADHD. av Jessica Stigsdotter Axberg (2012/2016) (6-9 år)

“Victor har så mycket spring i benen. På samlingen sitter alla barnen i ring och sjunger. Victor måste absolut röra på sig. Det gör nästan ont att sitta still.”
Boken handlar om Victor, som alltid varit vild, glad och nyfiken. I boken får vi följa med tiden innan Victor utreds för ADHD, hur han kom till utredning och hur det blev efteråt. Victor var i alla fall jätteglad och ropade Jag har ADHD!!! på skolan när han kom dit dagen efter att han fått sin diagnos. 1:a upplagan av boken kom ut 2012, 2:a upplagan 2016.

Författaren vill “ADHD-frälsa” världen. Hon tror att ökad förståelse för sin egen diagnos och från utomstående är avgörande för ett bra liv. Och att vi alla vinner på det. Boken är illustrerad med färgstarka, tydliga och talande bilder. Boken riktar sig till såväl barnet med ADHD som föräldrar och närstående.

Boken innehåller också fakta
Varför behövs en diagnos? samt
Vad är ADHD och diagnoskriterier.


Vanliga frågor & svar om ADHD hos barn

 1. Vad är ADHD för något hos barn? 🤔

  Ibland har alla barn problem med att vara uppmärksamma, lyssna, sitta stilla eller vänta på sin tur. Men barn med ADHD har problem med dessa saker nästan hela tiden.

  Barn med ADHD är inte så medvetet. ADHD är ett medicinskt tillstånd som påverkar deras uppmärksamhet och självkontroll. På grund av ADHD har de svårare att hålla fokus. ADHD kan också göra barnen mer spralliga än andra barn i deras ålder.

  Barn med ADHD kan ha svårt att kontrollera sitt beteende och får därför mer problem. Detta kan göra det svårt att göra saker som att vara uppmärksam i klassen eller komma överens med andra.

  ADHD står för hyperaktivitetsstörning med uppmärksamhetsunderskott. Det är den medicinska termen för svårigheter med uppmärksamhet och självkontroll som kan få barn att känna sig spralliga och röra sig väldigt, väldigt mycket mer än vad som är vanligt — i korta drag.

 2. Hur kan en läkare se att ett barn har ADHD? 🤔

  Om föräldrar tror att deras barn kan ha ADHD kan de prata med sin läkare om det.

  Det finns inga laboratorietester eller blodprov för ADHD. Men läkare är utbildade för att veta vilka tecken man ska leta efter.

  Om dina föräldrar tar dig för att undersöka dig för ADHD kommer läkaren att ställa frågor om vad som händer i ditt liv och i skolan. Läkaren kommer att fråga saker som om du har problem med att göra läxor, sitta stilla, sitta ner eller lyssna – och hur länge det har pågått.

  Läkaren kommer att kontrollera att ett annat hälso- eller lärandeproblem inte är orsaken. Läkaren kommer förmodligen att be dina föräldrar och lärare att fylla i diverse checklistor.

 3. Vilka symptom visar barn som har ADHD? 🤔

  Barn med ADHD kan:

  – ha problem med att lyssna och vara uppmärksamma
  – behöva massor av påminnelser för att göra saker
  – bli distraherade väldigt lätt
  – verka frånvarande
  – vara oorganiserade och förlora saker
  – inte sitta stilla, vänta på sin tur eller ha tålamod
  – rusar igenom läxor eller andra uppgifter eller gör slarviga misstag
  – avbryter mycket och pratar eller ropar i klassen när de inte borde
  – gör saker som de inte borde, även om de vet bättre
  – känner sig ofta rastlösa, krångliga, frustrerade och uttråkade

 4. Hur behandlas ADHD hos barn? 🤔

  Om en läkare finner att ditt barn har ADHD kommer du att få förslag på behandlingar för att hjälpa dig. Detta kan vara en stor lättnad. Det kan vara svårt att känna att du alltid kämpar med saker som andra barn verkar ha inga problem med.

  För att hjälpa barn med ADHD kan läkare:

  Skriva ut medicin: Läkare kan ge barn medicin som ökar hjärnans förmåga att vara uppmärksam, sakta ner och vara mer tålmodig, även kända som serotoninmedel (SSRI).

  Ge terapi: Terapeuter kan hjälpa barnen att lära sig att vara mer tålmodiga, hantera känslor och få självkontroll. De kan hjälpa barnen att se det bästa i sig själva och ta reda på vad de är bra på och hur man använder sina styrkor.

  Hjälpa föräldrar att lära sig vad de ska göra: Föräldrar kan göra saker för att hjälpa barnen att lyssna bättre, som att berätta för barnen en sak i taget. De kan hjälpa barnen att organisera sina saker hemma. De kan ge uppmuntran, kärlek och stöd.

  Det är inte bara läkare och föräldrar som hjälper barn med ADHD. Ibland ger skolor barnen en inlärningsplan som kallas en IEP som är utformad bara för dem.

 5. Hur kan en lärare hjälpa ett barn med ADHD? 🤔

  Lärare kan också göra dessa saker för att hjälpa barn med ADHD att klara sig bra i klassen:

  – Dela upp skolarbetet.
  – Hjälp barnen att organisera sina saker.
  – Se till att barnen sitter där de är mindre benägna att distraheras, som borta från ett fönster eller dörr.
  – Ge barnen snabba raster för att gå upp och röra sig under lektionen.

 6. Hur kan barn med ADHD klara sin vardag bättre? 🤔

  Det finns även saker som barn med ADHD kan göra för att hjälpa sig själva, som att:

  – Äta hälsosam mat.
  – Få tillräckligt med sömn.
  – Vara aktiv varje dag.
  – Öva på mindfulness-övningar och andningsövningar.

 7. Vad orsakar ADHD hos barn? 🤔

  ADHD orsakas av skillnader i hjärnans förmåga att vara uppmärksam, sakta ner och ha tålamod. Det är inte klart vad som orsakar dessa hjärnskillnader, men läkare vet att ADHD finns i en persons gener. De flesta barn som har ADHD har en förälder eller släkting med ADHD.

  ADHD orsakas inte av att äta för mycket socker. Och det är inte något ett barn gör medvetet.

 8. Hur är det att ha ADHD som barn? 🤔

  Ibland kan det vara svårt att ha ADHD. Barn kan bli retade för saker de inte riktigt kan styra över än – som att inte lyssna, tappa fokuset eller göra saker för snabbt. Det kan få barn att må dåligt över sig själva. Ibland kan de felaktigt beskylla sig själva för ADHD. Men ADHD är inte ett barns fel.

  Föräldrar, lärare och terapeuter kan hjälpa barn att bli bättre på att uppmärksamma, sakta ner och få självkontroll. De kan lära barnen att använda sina styrkor och energi på bra sätt.

  Barn med ADHD kan förbättra sin uppmärksamhet och självkontroll, göra bra ifrån sig i skolan och aktiviteterna de tycker om och må bra på samma gång.

Sammanfattningsvis är detta vad vi anser vara de bästa barnböckerna om ADHD.

Vi hoppas de hjälper förklara för ditt barn att hen helt enkelt är lite annorlunda men att detta kan vara en superkraft i det långa loppet. Stort lycka till!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇