4 barnböcker om ADHD du bör läsa

Det är inte alltid lätt att förklara för ett barn vad ADHD är för något, varför vi tagit oss friheten att sammanställa en lista med böcker som kan vara bra att köpa för ett barn som vill lära sig mer om ADHD.

Det vi tycker är positivt med majoriteten av böckerna i listan nedan är just mängden färger som används för att kommunicera med barnen. Inte nog med det – i vissa fall ser man även ADHD som något coolt vilket är grymt!

1. Coolt med ADHD av Malin Roca Ahlgren, Susanne Israelsson Stenberg (2014) (9-12 år)

Hon försöker verkligen titta på siffrorna. Försöker att inte lyssna på alla de små små ljuden som ingen annan hör. I hennes huvud är volymen mycket högre än hos alla andra. Det vet hon. För ingen annan hör nåt. De sitter ju oberörda. Som robotar.

Hon kan inte vara som dem, även om hon vill. Och hon vill inte att fröken ska bli arg hela tiden. Alice, 11 år, gillar inte att hon har ADHD, men hon förstår att det finns fördelar.

Se även  3 barnböcker om blommor att spana in

Detta är en bok om ADHD som även lyfter fram styrkorna. Det är alltså coolt med ADHD. Boken är tänkt som ett stöd för barn och deras föräldrar, samt lärare i grundskolan.

2. Jag vill inte vänta! Har jag adhd? av Jessica Stigsdotter Axberg (2014/2018) (6-9 år)

Linnéa har alltid haft svårt att sitta still och tycker det är tråkigt att vänta. Linnéas mamma säger att det är för att hon tog jättelång tid på sig att komma ut ur mammas mage. Så efter det har hon alltid haft bråttom.

Så börjar boken om Linnéa. Hon är en otroligt glad och energirik tjej som har massor av ”vill-inte-vänta-förmågor”. Har Linnéa adhd för att hon inte kan sitta still? Vad hittar Linnéa på när hon inte vill vänta?

Linnéa behöver också stunder när hon drar sig tillbaka och ”stänger av” omvärlden en stund. Får hon den kvarten/halvtimmen – är hon snabbt tillbaka och har energi för lek och bus igen. 1:a upplagan av boken kom ut 2014, 2:a upplagan 2018.

Boken innehåller också
• Har man adhd om man inte kan sitta still?
• ”Kurragömma-pauser”och tips på rörelse- och hjärnpauser
• Fakta om flickor med adhd – det skiljer sig från pojkar

3. Jag har ADHD av Malin Roca Ahlgren, Susanne Israelsson Stenberg (2015) (9-12 år)

Alice från boken ”Coolt med ADHD ” har nu blivit 12 år och har fått en styvpappa och en yngre styvbror. Omgivningen förstår inte alltid varför Alice gör som hon gör, och själv funderar den lite äldre Alice mer över sin diagnos.

Se även  3 barnböcker om universum att spana in

Hon vet att det finns fördelar med att ha ADHD men hon tycker ibland att det är lite väl lätt för andra att lyfta fram de positiva sidorna.

Precis som föregångaren “Coolt med ADHD” är detta en bok som lyfter fram styrkorna i diagnosen. Denna förmedlar även att öppenhet och kunskap är viktigt. Boken är tänkt som ett stöd för barn och deras föräldrar, samt lärare i grundskolan.

4. Jippie! Jag har ADHD. av Jessica Stigsdotter Axberg (2012/2016) (6-9 år)

”Victor har så mycket spring i benen. På samlingen sitter alla barnen i ring och sjunger. Victor måste absolut röra på sig. Det gör nästan ont att sitta still.”
Boken handlar om Victor, som alltid varit vild, glad och nyfiken. I boken får vi följa med tiden innan Victor utreds för ADHD, hur han kom till utredning och hur det blev efteråt. Victor var i alla fall jätteglad och ropade Jag har ADHD!!! på skolan när han kom dit dagen efter att han fått sin diagnos. 1:a upplagan av boken kom ut 2012, 2:a upplagan 2016.

Se även  2 barnböcker om identitet värda att läsa

Författaren vill ”ADHD-frälsa” världen. Hon tror att ökad förståelse för sin egen diagnos och från utomstående är avgörande för ett bra liv. Och att vi alla vinner på det. Boken är illustrerad med färgstarka, tydliga och talande bilder. Boken riktar sig till såväl barnet med ADHD som föräldrar och närstående.

Boken innehåller också fakta
Varför behövs en diagnos? samt
Vad är ADHD och diagnoskriterier.


Vanliga frågor & svar om ADHD hos barn

Sammanfattningsvis är detta vad vi anser vara de bästa barnböckerna om ADHD.

Vi hoppas de hjälper förklara för ditt barn att hen helt enkelt är lite annorlunda men att detta kan vara en superkraft i det långa loppet. Stort lycka till!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇