Läsordning: Vilhelm Mobergs serie Utvandrarna

Komplett läsordning för Utvandrarserien av Vilhelm Moberg

Utvandrarserien handlar om den långa och jobbiga vägen för en grupp svenskar som emigrerade till Minnesota under mitten av 1800 talet. Här är den kompletta läsordningen för serien.

1. Utvandrarna (1949)

Utvandrarna är den första delen om Kristina, Karl Oskar, Robert, Arvid och alla andra i Ljuder socken som lämnar fattig-Sverige för ett drägligare liv i USA. Efter många svältår och andra umbärande bestämmer de sig för att emigrera till Amerika och en strapatsrik resa tar sin början.

Vilhelm Moberg skrev sig rakt in i den svenska folksjälen med sitt Utvandrarepos. Utvandrarna gavs ut första gången 1949 och har lästs och älskats allt sedan dess. Serien har också levt vidare genom både Jan Troells rosade filmer och Björn Ulvaeus och Benny Anderssons hyllade musikal ”Kristina från Duvemåla”. Utvandrarserien är en tidlös kärlekshistoria kantad av hungersnöd, drömmar och längtan.

Omslagen till de fyra böckerna är formgivna och broderade av brodösen Karin Holmberg. Med de skickligt gjorda omslagen blåser hon liv i traditionell svensk hantverkstradition från Kristinas och Karl Oskars dagar. Genom omslagen får vi följa deras resa från fattiga Sverige med få glädjeämnen och färger till ett rikare och bättre liv i USA. Ju längre serien fortskrider och ju bättre vi lär känna personerna, desto mer detaljerade blir också omslagen. Linneaslingan, som finns på baksidan på alla böckerna, visar på den ständiga längtan tillbaka till Sverige och hembygden.

Se även  Läsordning: Robert Langdon av Dan Brown

Med förord av Björn Ulvaeus.

2. Invandrarna (1952)

Ständigt aktuellt Utvandrarepos

När Karl Oskar och Kristina kommer fram till New York möter de ett land som tar emot dem med öppna armar. Och omgående börjar de den långa färden till Minnesota, där de ska bygga sitt nya hem. Som sällskap har de sina reskamrater från Ljuder socken och de blir också en stor trygghet.

Som del två i Utvandrarserien gavs Invandrarna ut första gången 1952 och har sedan dess lästs och älskats av många.

Omslaget är formgivet och broderat av brodösen Karin Holmberg. Genom omslagen får vi följa Kristinas och Karl Oskars resa från fattiga Sverige med få glädjeämnen och färger till ett rikare och bättre liv i USA. Ju längre serien fortskrider och ju bättre vi lär känna personerna, desto mer detaljerade blir också omslagen. Linneaslingan, som finns på baksidan på alla böckerna, visar på den ständiga längtan tillbaka till Sverige och hembygden.

Med nyskrivet förord av Linda Olsson.

3. Nybyggarna (1956)

Ständigt aktuellt Utvandrarepos

För andra gången ska Karl Oskar och Kristina bygga upp ett hem, men denna gång är det i ett nytt land och på en ny kontinent. Tillsammans kämpar de med den nya gården och bygger med grannarna upp en ny gemenskap.

Se även  Läsordning: Nele Neuhaus böcker om Bodenstein Kirchhoff

Vilhelm Moberg fortsätter i Nybyggarna att berätta om svensk-amerikanernas liv, fyllt av såväl glädje som motgångar.

Omslaget är formgivet och broderat av brodösen Karin Holmberg. Genom omslagen får vi följa Kristinas och Karl Oskars resa från fattiga Sverige med få glädjeämnen och färger till ett rikare och bättre liv i USA. Ju längre serien fortskrider och ju bättre vi lär känna personerna, desto mer detaljerade blir också omslagen. Linneaslingan, som finns på baksidan på alla böckerna, visar på den ständiga längtan tillbaka till Sverige och hembygden.

Med nyskrivet förord av Jan Troell.

4. Sista brevet till Sverige (1959)

Nu finns alla fyra delar i Vilhelm Mobergs Utvandrarserie på lättläst!

Nordamerika i slutet av 1800-talet. Karl Oskar och Kristina har bott länge i det nya landet. Livet är bättre än när de var fattiga bönder i Ljuders socken i Småland. Skördarna är stora och barnen är friska och kan hjälpa till. Men Karl Oskar och Kristina möter också motgångar. Siouxerna som hade marken först svälter och vill ha tillbaka sitt land. Samtidigt är det inbördeskrig i Amerika. Kristina blir allt sjukare och bara Karl Oskar kan rädda hennes liv.

Johan Werkmäster har återberättat Vilhelm Mobergs klassiker på lättläst svenska.

Sista brevet till Sverige är den fjärde och avslutande delen i serien.

5. Din stund på jorden (1963)

Vilhelm Moberg flyttade från sin småländska hembygd redan när han var några och tjugo, men i sitt författarskap lämnade han den aldrig. De romaner som utspelas bortom Värendsbygden handlar nästan alltid om längtan tillbaka dit, till jorden, till ursprunget.

Se även  Läsordning: Böckerna i John Adderley-serien

Din stund på jorden (1963) kan läsas som ett avsked till den utvandrarvärld som sysselsatte Moberg i över tio år. Affärsmannen och svenskamerikanen Albert Carlson sitter i början av sextiotalet på ett hotellrum i Kalifornien och försöker få syn på sitt eget liv.

Bruset från Stilla havet blandas i hans fantasi med sorlet från Bjurbäcken intill fädernehemmet, och Carlson minns sin älskade storebror Sigfrid som dog när han var pojke. Broderns uppmaning att ta väl vara på livet, på ”din stund på jorden”, blir romanens sorgsna credo.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇