LĂ€sordning: P D James om Adam Dalgliesh

BerĂ€knad lĂ€stid: 9 minuter ⏳

Ordning pÄ P.D. James deckarserie med kommissarie Adam Dalgliesh

Slut hennes ögon (Del 1)

Frid rÄder över herrgÄrden Martingale. Den Ärliga kyrkobasaren har blivit en succé och Mrs Maxie pustar ut efter dagens alla bestyr. DÄ fÄr hon veta att hennes son, doktor Simon Maxie, förlovat sig med hennes kammarjungfru Sally Jupp; ett arrangemang som inte gÄr för sig.

Morgonen efter hittas Sally död i sin sÀng, med blÄmÀrken runt den liljevita halsen. Kommissarie Dalgliesh finner snart att i den lantliga idyllen döljer sig vÄldsamma passioner, vilka mordet kastar sitt sken över.

Mord i sinnet (Del 2)

Miss Bolam – korrekt, lojal, pedantisk, men inte sĂ€rskilt populĂ€r förestĂ„ndare pĂ„ en privat psykiatrisk klinik i London – blir brutalt mördad. SĂ„ enkelt det hade varit om man kunnat lasta en psykotisk patient för den tragiska hĂ€ndelsen.

Men Adam Dalgliesh kan snart visa att mördaren mĂ„ste vara en av Miss Bolams arbetskamrater – nĂ„gon av lĂ€karna eller sköterskorna. Och det visar sig att under klinikens yta av lugna, effektiva rutiner finns en vĂ€rld av girighet, svartsjuka, hat och utpressning.

Onaturlig död (Del 3)

Richard Shepherd Ă€r en internationell berömdhet inom rĂ€ttspatologin. Han har utfört över 26 000 obduktioner och utrett flera kĂ€nda fall – frĂ„n prinsessan Diana till 9/11, men ofta Ă€r det fallen som aldrig blir tidningsrubriker som Ă€r de mest komplicerade.

För Richard Shepherd börjar varje jobb som ett mysterium han mÄste lösa. Hans uppdrag Àr att utreda plötsliga eller oförklarliga dödsfall för att faststÀlla om dödsorsaken varit onaturlig. Hans arbete har skickat mördare i fÀngelse, frikÀnt oskyldigt anklagade och helt vÀnt upp och ner pÄ tillsynes solklara fall.

Onaturlig död tar Richard Shepherd lĂ€saren med i sitt arbete – frĂ„n mordplatser till rĂ€ttegĂ„ngssalar – och förklarar inte bara arbetet utan Ă€ven den pĂ„verkan det haft pĂ„ honom. Han berĂ€ttar bland annat om hur han plötsligt drabbades av post-traumatisk stressyndrom nĂ€r han flög över en amerikansk smĂ„stad dĂ€r han mĂ„nga Ă„r tidigare utredde en massaker.

Onaturlig död ger en avslöjande och kĂ€nslosam inblick i rĂ€ttsmedicinens vĂ€rld och Richard Shepherd visar att han behĂ€rskar pennan med samma skicklighet som skalpellen.

Döden gÄr ronden (Del 4)

NÀr Muriel Beal, Socialstyrelsens inspektör för sjuksköterskeskolorna, ska besöka John Carpendarsjukhuset vÀntar hon sig inget annat Àn en vanlig rutininspektion. Men mitt under en pÄgÄende förevisning blir en ung sjuksköterskeelev mördad inför hennes ögon.

Detta Àr början pÄ en rad gÄtfulla och vÄldsamma hÀndelser pÄ sjuksköterskeskolan och Scotland Yard skickar kommissarie Dalgliesh att leda utredningen. Han blir snabbt medveten om att skolan Àr en sluten vÀrld med mörka hemligheter. Och att mördaren skriver ut mord som botemedel mot alla sorters missgÀrningar.

Det svarta tornet (Del 5)

Ett expertvittnes död (Del 6)

Den grymma baronessan… NĂ€r den unga Phyllis Dorothy James första gĂ„ngen hörde barnkammarramsan om Humpty Dumpty som föll ner frĂ„n en mur och slog ihjĂ€l sig, frĂ„gade hon storögt: Ramlade han eller blev han knuffad? Det blev upptakten till en framgĂ„ngsrik författarkarriĂ€r: sedan debuten med Slut hennes ögon (1962) har P. D. James skrivit tretton detektivromaner och dessutom blivit adlad för sin gĂ€rning.

Smak för döden (Del 7)

Böjelser och begÀr (Del 8)

Arvssynd (Del 9)

Ett slags rÀttvisa (Del 10)

Yttersta domen (Del 11)

I mördarens rum (Del 12)

De tre Àgarna till Dupaynemuseet i London, specialiserat pÄ mellankrigstiden, mÄste enligt stadgarna vara överens om alla viktiga beslut. NÀr hyreskontraktet ska förnyas blossar frÄgan om museets framtid upp och Àgarna Àr inte ense. NÀr en av Àgarna hittas innebrÀnd i sin bil kallas Adam Dalgliesh in för att utreda fallet som visar sig vara mer kÀnsligt Àn man först trott.

Det dröjer inte lÀnge förrÀn Ànnu ett mord i museet uppdagas och liksom det första dödsfallet har det obehagliga likheter med nÄgra av de mord som förevisas i museets mÀrkliga Mordrum. För Dalgliesh kompliceras utredningen av hans relation till Emma Lavenham ? ju nÀrmare han rör sig mördaren, desto lÀngre kommer han ifrÄn kvinnan han Àlskar.

P. D. James fyrtioÄriga författarskap har befÀst hennes stÀllning som den kanske frÀmsta av de engelska deckarförfattarna. Mest Àlskad har hon blivit för sina kriminalromaner med den originelle, poetiske polisintendenten vid Scotland Yard ? Adam Dalgliesh. De mÄnga filmatiseringarna av hennes böcker har ocksÄ bidragit stort till hennes popularitet. Nu Àr hon tillbaka med en ny Dalglieshdeckare, av klassiskt engelskt snitt. Senast var hon aktuell med Den yttersta domen, som kom ut i Sverige 2001.

Fyren (Del 13)

P. D. James debuterade först i 40-ÄrsÄldern, men har med sitt författarskap prÀglat den brittiska kriminallitteraturen sÄ till den grad att hon 1991 adlades till baronessa. Med en sÀllsam förmÄga att levandegöra sina gestalter utan att för den skull tappa driv och spÀnning, fortsÀtter James att visa hur en god deckare ska berÀttas.

Combe Island utanför Cornwalls kust Àr en fridfull ö som erbjuder lugn och ro för personer i samhÀllets toppskikt. En tillflyktsort dÀr sekretessen Àr total. HÀr Àr mobiltelefoner förbjudnaoch den olÀndiga terrÀngen som omger ön omöjliggör att nÄgon kan ta sig i land pÄ egen hand. Men friden bryts tvÀrt dÄ en av gÀsterna, en uppburen men illa omtyckt författare, hittas hÀngd uppe i fyren.

Adam Dalgliesh tillkallas för att sÄ snabbt och diskret som möjligt reda ut mordet innan öns anseende blir förstört. Dalgliesh sjÀlv har det lite turbulent i sitt privatliv eftersom han inte vet hur han ska utveckla sitt förhÄllande med sin Àlskade Emma. Men snart fÄr han annat att tÀnka pÄ nÀr ett nytt mord begÄs. Mördaren Àr fortfarande mitt ibland dem, kvar pÄ ön.

Patienten (Del 14)

Klassisk Àlskad englandsdeckare

Rhoda Gradwyn, en av Londons mer beryktade undersökande journalister, skriver in sig pÄ den berömde plastikkirurgen Chandler-Powells exklusiva privatklinik för att lÄta avlÀgsna ett missprydande Àrr i ansiktet. Alla förutsÀttningar finns för ett lyckat ingrepp, följt av en veckolÄng behaglig konvalescens pÄ ett av de vackraste godsen i hela Dorset. Operationen genomförs som planerat, utan nÄgra som helst komplikationer.

Men dagen dÀrpÄ hittas hon död pÄ sitt rum. Polisintendent Adam Dalgliesh och hans kollegor vid Scotland Yard kallas in för att utreda fallet. Rodha Gradwyn var en fruktad undersökande journalist som förstört mÄngas goda rykte. Men vilken hÀmnare skulle osedd kunnat ta sig in i den lÄsta herrgÄrden?

Eller var hennes död avsedd att sabotera klinikens anseende? NÀr sedan en vÀn till Rhoda ocksÄ hittas omkommen blir hÀrvan Àn mer tilltrasslad och Dalgliesh stÀlls inför svÄrare frÄgor Àn vem som egentligen Àr skyldig.I Patienten möter vi Äterigen Adam Dalglish och P. D. James bjuder Àn en gÄng pÄ en spÀnnande mordgÄta med kÀnslomÀssigt djup levande miljöskildringar.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!