Läsordning: Lee Childs böcker om Jack Reacher

22:a boken i serien om Jack Reacer — Midnattslinjen

Här är ordningen på böckerna i Lee Childs bokserie om den före detta militärpolisen Jack Reacher.

Dollar (originaltitel: Killing Floor) (Del 1)

När Jack Reacher, f.d. militärpolis, hoppar av Greyhoundbussen i en sömnig liten håla i Georgia, USA, har han inga planer på att stanna. Men inom loppet av en timme har han gripits och kastats i fängelse, misstänkt för mord.

Reacher är den ende främlingen i stan och det första mordet som inträffat i Margrave på trettio år sätts omedelbart i samband med honom.

Men Reacher är ingen vanlig lösdrivare. Långa, tuffa år som militärpolis har format hans psyke och kropp och tränat honom att tänka snabbt och handla ännu snabbare.

När så rykten och detaljer om den skoningslösa konspiration som ligger bakom mordet börjar läcka ut, sprider sig paniken och händelseutvecklingen tycks okontrollerbar. Snart blir det också allt mer uppenbart för gärningsmännen att Jack Reacher är en livsfarlig motståndare.

Gisslan (originaltitel: Die Trying) (Del 2)

Det var i Chicago. Mitt i staden, på en myllrande gata, en måndag vid lunchtid. Hela situationen hade uppstått på några sekunder.

Det hade hänt på ett sätt som aldrig skulle ha kunnat koreograferats.Jack Reacher hade promenerat längs gatan, utan något särskilt mål.

Han hade närmat sig ingången till en kemtvätt. Dörren hade öppnats rakt i ansiktet på honom och en krycka hade skramlande landat på trottoaren.

I dörröppningen stod en kvinna med famnen full av kläder i kemtvättsplast. Hon var exklusivt klädd, mörk, vacker, självsäker. Det var något fel på hennes ena ben. Reacher såg på hennes hållning att skadan var smärtsam.

Han plockade upp kryckan och gav henne en stödjande hand. Han höll fortfarande tag i hennes arm när han plötsligt stod öga mot öga med två män.

Deras osäkrade automatpistoler hölls lågt och stadigt riktade mot Reacher och den okända kvinnan.

Jack Reacher hörde ett eko ur sitt förflutna. Han hade gott om förflutet, och ekot kom från den värsta biten.

Bränd (originaltitel: Tripwire) (Del 3)

Hook Hobies hela tillvaro byggde på en trettio år gammal hemlighet. Hans frihet, hans ställning, hans pengar; allt.

Och i likhet med varje försiktig person som lever under sådana förhållanden, var han beredd att göra vad som helst för att hans hemlighet inte skulle avslöjas.

För han hade mycket att förlora. Hela sitt liv.

Jack Reacher dras ofrivilligt in i den malström av brutalt våld som omger Hook Hobie.

Och när han kommer hemligheten på spåren inser han snart att man inte ostraffat gräver i Hobies förflutna.

Besökaren (engelsk titel: The visitor, amerikansk titel: Running blind) (Del 4)

Sergeant Amy Callan och löjtnant Caroline Cook har mycket gemensamt. Båda är i början av en lovande militär karriär, båda har blivit utsatta för sexuella trakasserier från överordnade och båda har tvingats begära avsked från armén.

Och båda är döda.

Deras nakna kroppar påträffas hemma i badkaret, utan några som helst märken eller skador. Men det är inte vatten kvinnorna ligger i, utan färg liter på liter med grön kamouflagefärg.

FBI:s experter jagar en seriemördare med anknytning till armén. En iskall och intelligent ensamvarg, någon som båda kvinnorna kände och som har en räkning att göra upp.

Jack Reacher, den före detta militärpolisen och frihetstörstande vagabonden, blir inledningsvis jämförd med FBI:s gärningsmannaprofil och sedan ofrivilligt indragen i utredningen.

Reachers militära bakgrund och sakkunskap gör honom till en värdefull om än ostyrbar samarbetspartner.

Hetta (originaltitel: Echo burning) (Del 5)

Jack Reacher ? en tuff, tystlåten individualist som går sina egna vägar utan att väja för någonJack Reachers rastlösa själ har fört honom till Texas.

Efter ett oönskat mellanhavande med en civil polis i Lubbock bestämmer han sig för att det är klokast att lämna staden.

I den dallrande, 40-gradiga sommarhettan försöker han snabbt ta sig därifrån genom att lifta.

Förmodligen det sämsta sättet för en 1,93 lång, kraftigt byggd och orakad man som inte verkar upplagd för småprat.Han har därför inte väntat sig att någon som Carmen ska ta upp honom. Hon är ensam och kör en stor Cadillac.

Hon har en liten dotter, Ellie, och en våldsbenägen make som snart kommer ut från fängelset.

Se även  Läsordning: Första lagen-trilogin av Joe Abercrombie

Reacher har aldrig kunnat motstå en kvinna i svårigheter. Och på Carmens ranch finns det gott om den varan: lögner, fördomar, hat och död.

Hennes mans familj är fientligt inställd och polisen vågar hon inte lita på. Om inte Reacher kan hjälpa henne, vem kan?

Livvakten (originaltitel: Without fail) (Del 6)

Jack Reacher – en tuff, tystlåten individualist som går sina egna vägar utan att väja för någon.

Den f.d. militärpolisen Jack Reacher är en kringflackande ensamvarg. Han har inget jobb, inga ID-handlingar, ingen känd adress.

Han har liftat till ett isande kallt Atlantic City med ett åldrigt syskonpar som spelar blues på sjaskiga barer men funderar nu på att ta sig tillbaka till Kaliforniens värme.

Men han hinner aldrig dit.

En kvinna spårar upp honom och ger honom ett uppdrag. Hon ansvarar för livvaktsskyddet av vicepresidenten ochvill testa säkerheten i sitt team.

Plötsligt befinner sig Reacher i maktens centrum i Washington.

Den uppgift som väntar honom kräver hans kunnande, hans intuition men även hans brutalitet.

Dubbelspel (originaltitel: Persuader) (Del 7)

Aldrig förlåta. Aldrig glömma.

Det är den före detta militärpolisen och vagabonden Jack Reachers enkla paroll. Och Francis Xavier Quinn var den mest skoningslöse man Reacher någonsin stött på.

En man som begått de mest oförlåtliga handlingar.

Så Reacher var glad över att Quinn var död – till den dag han ser honom livs levande på en gata i Boston.

Aldrig be om ursäkt. Aldrig förklara.

När Reacher blir vittne till en brutal kidnappning av en ung student i samma stad, ser han sin chans och bestämmer sig för att ta lagen i egna händer.

Men den här gången begår han ett stort misstag – han skjuter ihjäl en polis.

Har Reacher slutligen gått för långt? Det enda han vet är att nu är det personligt …

Fienden (originaltitel: The enemy) Utspelar sig i tid före Dollar  (Del 8)

I Fienden går Lee Child tillbaka till den tid då Reacher var en ung militärpolis, en Reacher som fortfarande tillämpade arméns stränga disciplin – om än på ett mycket speciellt sätt…

1990. Årets första skälvande minut. Jack Reacher, militärpolis i 110:e specialenheten, sitter på sitt kontor i Fort Bird i USA, dit han oförklarligt förflyttats från Panama. I Fort Bird händer ingenting.

När telefonen ringer tror Reacher att det är någon som vill önska honom gott nytt år. I stället får han veta att en soldat hittats död på ett sjaskigt motellrum.

Rutinärende. Reacher bollar det vidare men beordras en stund senare av sitt befäl att åta sig fallet.

Den döde soldaten visar sig vara en tvåstjärnig general. Definitivt inget rutinärende. Och inte blir det lättare för Reacher när han inser att generalen dött under ett topphemligt uppdrag som skulle kunna förändra hela den amerikanska arméns framtid.

Prickskytten (originaltitel: One Shot) (Del 9)

I en småstad i Indiana ligger en ensam krypskytt gömd i ett parkeringshus. Mitt under rusningstid börjar han skjuta rakt mot folkmassan på torget nedanför.

Fem personer mister sina liv i detta blodbad. Skytten lämnar tydliga spår efter sig och polisen får snabbt fast honom. Han heter James Barr och det verkar bli ett solklart fall.

Samtidigt arbetar Jack Reacher på sin solbränna i Miami med en norsk blondin som sällskap. Men han är rastlös. Reacher tycker inte om att vara för länge på en och samma plats.

Han är van att vara behövd och nu, helt plötsligt, vill ingen längre ha hans tjänster.James Barr förs till häktet men han vägrar envist att prata.

Det enda han säger till sin advokat är: ”Se till att Jack Reacher kommer hit.” Polisen känner sig förvirrade – för vad kan denna uppen-bara psykopat ha gemensamt med en f.d. militärpolis?

Misstaget (originaltitel: The hard way) (Del 10)

Detta är den tionde boken om Jack Reacher ? mannen som är så hård att man kan åka skridskor på honom!

Den här gången blir han indragen i ett kidnappningsdrama som för honom till den sömniga engelska landsbygden.

Allt går dock inte som han har tänkt sig och han begår ett misstag, ett fatalt misstag” Lee Child är engelsman, men efter tjugo års arbete inom brittisk television flyttade han till USA och började en ny karriär som thrillerförfattare.

Hans tuffe actionhjälte Jack Reacher har blivit en stor internationell succé med böcker som sålt i över tjugo miljoner exemplar.

Trubbel (originaltitel: Bad luck and trouble) (Del 11)

Den 11 september 2001 förändrades den före detta militärpolisen Jack Reachers tillvaro. Han var en onåbar vagabond med endast en tandborste som bagage.

Nu måste han bära ID-kort. Men är fortfarande så anonym som det går att vara i USA. Trots det lyckas en före detta kollega spåra honom. Och få fram ett meddelande.

Samla ihop vår gamla enhet igen!

Reacher inser genast situationens allvar.

Ingen, absolut ingen, jävlas med militärpolisens utredare. Och Reacher var den främste av dem. De har alltid stöttat varandra och nu har en av dem hittats död.

Av de övriga sex finns inte ett spår.

Ingen, absolut ingen, jävlas med Reacher. Eller hans vänner. Jävlas med Reacher och Reacher jävlas tillbaka.

Inget att förlora (originaltitel: Nothing to lose) (Del 12)

Jack Reacher har bestämt sig för att resa diagonalt över USA, från Maine till Kalifornien.

Se även  Läsordning: Sigge och Teddy-böckerna

Just nu befinner han sig i Colorado, mitt emellan städerna Hope och Despair.

Det enda som skiljer dessa sömniga hålor åt är några kilometer tom enslig väg.

I brist på lift promenerar Reacher in i Despair.

Allt han vill är att få något att äta i väntan på ny skjuts. Men istället hamnar han i trubbel med stadens polis som vill åtala honom för lösdriveri om han inte frivilligt lämnar staden.

Då Reacher vägrar går poliserna mer handgripligt till väga de kör honom till stadsgränsen och lämnar honom där.

Det skulle de aldrig ha gjort!

Reacher har inget jobb, ingen adress, inget bagage. Han har inget förutom en jäkla envishet. Och nu har poliserna gett sig på fel person.

Uppenbarligen har Despair någonting emot främlingar och Reacher bestämmer sig för att ta reda på varför.

Det ögat inte ser (originaltitel: Gone tomorrow) (Del 13)

Det finns tolv kännetecken för en självmordsbombare som alla som jobbar inom polisväsendet lärt sig och alla kan dem utan och innan.

Platsen är New Yorks tunnelbana klockan två på morgonen. Jack Reacher sitter trött och studerar sina medpassagerare. Fyra är okej.Den femte är inte det.

Tåget kommer att passera Grand Central Station. Reacher är övertygad om att det sitter en självmordsbombare framför honom.

En kvinna som, en efter en, avger de signaler han så väl känner igen efter sina år inom militären. Ska han våga ingripa? Tänk om han har fel?

61 timmar (originaltitel: 61 hours ) (Del 14)

Nedräkningen börjar … Utan vinterkängor, utan varm jacka och utan handskar … Reacher befinner sig i en livsfarlig snöstorm och ändå är det ingenting mot de skräckupplevelser han snart kommer att stå inför.

61 timmar till deadline En buss överraskas av en kraftig snöstorm och kanar av vägen i South Dakota. Längst bak i bussen sitter Jack Reacher … 31 timmar till deadline En modig kvinna kämpar för rättvisa.

Om hon ska överleva fram till en viktig rättegång skulle hon behöva Reacher vid sin sida – för hon har sin mördare efter sig … Deadline!

Den ende som befinner sig mellan kvinna och mördaren är Jack Reacher. Har Reacher slutligen mött sin överman?

Värt att dö för (originaltitel: Worth dying for) (Del 15)

För tio år sedan försvann en åttaårig flicka i Nebraska. Nu befinner sig Reacher där och utan att ha bett om det blir han involverad i fallet.

Han märker dock snart att det är många som inte vill att hans undersöka saken närmare och det tar inte lång tid förrän Recher inser att han befinner sig i en mycket hotfull och märklig stad.

Dold identitet (originaltitel: The affair) Utspelar sig i tid efter Fienden och före Dollar (Del 16)

Mars 1997. En kvinna hittas våldtagen och mördad bakom en bar i Carter Crossing, Mississippi.

En bit därifrån ligger en arméförläggning, så det är inte omöjligt att en militär begått mordet.

Pentagon skickar dit major Jack Reacher för att i hemlighet undersöka fallet.

Reacher byter uniformen mot vanliga kläder, låter skägget växa, dumpar sina id-handlingar och sätter sig på en buss mot staden.

Lögner (originaltitel: A wanted man) (Del 17)

Nebraska, USA. Jack Reacher försöker få lift till Virginia vilket visar sig vara svårt med en bruten näsa, provisoriskt omplåstrad med silvertejp.

Två män och en kvinna erbjuder honom till slut skjuts. Men resan visar sig innebära långt mer än en gratis biltur. Väl inne i bilen försöker kvinnan meddela Reacher något utan männens vetskap.

Kan det vara så att hon tvingats med på färden?Snart inser Reacher att han inte kan lita på någon i bilen och att skälet till att de överhuvudtaget plockade upp honom kan vara en del av en större plan.

Men Reacher ger sig gärna in i leken.

Ingen återvändo (originaltitel: Never go back) (Del 18)

Reacher är tillbaka i militärpolishögkvarteret, men väl där blir han anklagad för att några år tidigare ha slagit ihjäl en beryktad gangster.

Dessutom påstås han ha en fjortonårig dotter från tiden i Korea. Ingen av anklagelserna ringer några klockor hos Reacher, som ger sig ut för att rentvå sitt skamfilade rykte. Och få veta varför.

Svaret visar sig finnas högre upp i hierarkin.

Personligt (originaltitel: Personal) (Del 19)

”Jack Reacher är dagens James Bond, en thrillerhjälte vi inte kan få nog av. Jag kastar mig över varje bok så snart den kommit ut.” – Ken Follett

Frankrikes president har blivit utsatt för ett mordförsök. Någon har skjutit skarpt och avståndet mellan skytten och målet är häpnadsväckande stort. Det finns bara en man som kan skjuta från den distansen – och Jack Reacher är den ende som kan veta vem det är.

De har träffats förr, och då fick Jack Reacher skytten i fängelse. Motvilligt blir Jack Reacher kallad tillbaka till sin gamla arbetsgivare hos den amerikanska militärpolisen för att jaga rätt på skytten.

Se även  Läsordning: Begravningsbyrån Tranan-böckerna av Ewa Klingberg

Trots att Jack Reacher helst arbetar ensam, blir han ihopföst med Casey Nice, en nyutexaminerad analytiker som behåller lugnet med antidepressiva medel. Tiden är knapp om de ska lyckas hitta den skyldige innan G8-mötet, där världens ledare ska samlas.

Tvinga mig (originaltitel: Make me) (Del 20)

Nytt pulshöjande äventyr med Jack Reacher

”Varför kallas staden Mothers Rest?” Det är det enda Reacher vill veta när han kliver av tåget i den lilla hålan, gömd bland tusentals kvadratkilometer vetefält, men ingen vill berätta det för honom.

I Mothers Rest stöter han ihop med detektiven Michelle Chang, som letar efter sin försvunne kollega. Chang tror att utredningen kollegan var inblandad i kan ha fått ett dödligt utfall. Reacher, som inte har någonstans han behöver vara och all tid i världen att ta sig dit, bestämmer sig för att hjälpa Chang.

Snart befinner de sig på andra sidan landet och på upptäcktsfärd genom de dolda delarna av Internet. Reacher och Chang möter nya faror vart de än rör sig, och sökandet efter sanningen leder dem slutligen tillbaka till det hemlighetsfulla Mothers Rest. Där måste Reacher konfrontera en mardröm värre än han någonsin hade kunnat föreställa sig.

Under radarn (originaltitel: Night school) (Del 21)

Året är 1996 och vi möter en ung Jack Reacher som fortfarande befinner sig i armén.

Han har precis återvänt från ett lyckat uppdrag i Balkan och belönas med en medalj och en stor förmögenhet.

Direkt efter ceremonin får han order om att återvända till skolbänken.

Reacher, tillsammans med en FBI-agent och en CIA-analytiker, ställer sig alla frågan: vad i helvete gör de där?

Snart förstår de att det rör sig om en täckmantel.

Var och en, den bästa inom sitt område, har handplockats för ett topphemligt uppdrag: att hitta en amerikan som försökt sälja ett föremål till en islamistisk terrorcell i Hamburg, för hundra miljoner dollar.

Både föremålet och förrädarens identitet är ett stort mysterium. Det är upp till gruppens enade krafter att hitta dem båda, innan det är för sent.

Midnattslinjen (originaltitel: The midnight line) (Del 22)

I en panthandel i en liten stad i Mellanvästern ser Reacher en klassring från West Point, arméns officershögskola.

Ringen är en kadettkvinnas och Reacher som själv har varit student på West Point vet vad hon har gått igenom för att få ringen.

Varför skulle hon göra sig av med den? Steg för steg spårar Reacher ringen tillbaka till dess ägare, och sökandet för honom till Wyomings ödsliga vildmark.

Det enda han vill är att hitta kvinnan. Om hon mår bra är hans uppdrag avklarat. Om inte så kan inget stoppa honom från att skipa rättvisa. Det bästa rådet: stå inte i hans väg.

En annan tid (originaltitel: Past tense) (Del 23)

”Lee Child ger ordet bladvändare en ny innebörd.” Michael Connelly

Jack Reacher planerar att följa höstsolen på en storslagen roadtrip genom USA, från Maine till Kalifornien. Han kommer inte långt.

På en landsväg djupt inne i New Englands skogar ser han en skylt som leder till en plats han aldrig har varit på – staden där hans pappa är uppvuxen.

Han bestämmer sig för att göra en avstickare dit. I stadshuset morgonen därpå frågar Reacher var hans gamla familjehem ligger. Han får då höra att ingen vid namn Reacher någonsin har bott i staden. Reacher vet att hans far aldrig återvände till sin hemstad.

Nu är frågan om han var där över huvud taget. Så inleds ännu ett adrenalinfyllt nagelbitaräventyr för vår hjälte Jack Reacher.

På fiendens mark (originaltitel Blue moon) (Del 24)

Jack Reacher sitter på en buss. Några säten bort ser han en äldre man nicka till. Ett tjockt kuvert fullproppat med pengar är på väg att ramla ur hans ficka.

Reacher ser också en annan passagerare iaktta mannen, uppenbarligen någon som hoppas på att snart bli rik. Samtidigt som tjuven ska ta tillfället i akt, ger sig Reacher in i leken.

Den gamle mannen är tacksam för Reachers hjälp, men han är rädd och verkar befinna sig i en besvärlig situation. Ändå avböjer han Reachers erbjudande om att få hjälp hem. Vilken hållhake har de krigande gängen i staden på gamlingen? Och kommer Reacher lyckas se till att ingenting dumt händer?

En sak är säker. Oddsen är bättre med Reacher med i matchen.

Lee Child är en av världens främsta thrillerförfattare. Hans romaner om actionhjälten Jack Reacher når alltid topplistorna i England och USA och har totalt sålt i över 90 miljoner exemplar.

Dessutom finns en samling med tolv historier, Berättelser om Jack Reacher (original: No middle name). Se bok omslag nedan.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇