I den hÀr ordningen lÀser du Laila Brendens serie FjÀllrosor

BerĂ€knad lĂ€stid: 37 minuter ⏳

Den hÀr bokserien som innehÄller hela 43 böcker passar alla som gillar lÄnga serier. I bokserien FjÀllrosor följer man tvÄ förÀldralösa systrar frÄn den norska fjÀllen.

Böcker i rÀtt ordning för bokserien FjÀllrosor.

Systrar för livet (Del 1)

Det Ă€r den mörkaste tiden av vintern 1860. NĂ€r Anna och Rises mor dör tvingas de lĂ€mna fjĂ€llgĂ„rden dĂ€r de har vĂ€xt upp för att ta arbete pĂ„ en storgĂ„rd. Systrarna Ă€r fast beslutna att hjĂ€lpa varandra och Ă€r övertygade om att de kan klara allt – sĂ„ lĂ€nge de har varandra.

Oskyldigt dömd (Del 2)

Anna sörjer över att ha förlorat den ende som varit snĂ€ll mot henne och Rise pĂ„ Torgilstad Övre, men sĂ„ möter hon den trevlige och charmerande Viljar. Han blir genst betagen av den Ă€ldsta av systrarna frĂ„n Knatten och anar ingenting om att nĂ„gon har helt andra planer för honom…

– Jag har tĂ€nkt lite pĂ„ giftermĂ„l för Johanne, sa Siv medan hon rĂ€ttade till kjolen och fick hucklet pĂ„ plats. Snart sĂ„g hon ut som om hon kom direkt frĂ„n morgontoaletten. – Hur vore det med Viljar frĂ„n Garmo?
Han Àr dÄ ett gott gifte.
– Ragnas systerson? Halldor rynkade nĂ€san. Han hade inte lust att blanda blod med nĂ„gon frĂ„n Övre.

FörrÀdaren (Del 3)

Torgil serverar Ragna sprit sĂ„ hon blir full och uppmuntrar henne till att dansa pĂ„ tunet. Alla Ă€r förskrĂ€ckta över husfruns upptrĂ€dande, och ingen misstĂ€nker Torgil för att ha onda avsikter…

– Vad i all vĂ€rlden Ă€r det som försiggĂ„r? Plötsligt stod Sverre pĂ„ trappan och sĂ„g förfĂ€rat pĂ„ modern som dansade runt pĂ„ gĂ„rdsplanen. HĂ„ret fladdrade nĂ€r hon svĂ€ngde runt, och klĂ€nningslivet höll pĂ„ att glida ner. – Pappa?
– Jag försökte fĂ„ henne att lĂ„ta bli…Det var för sent.

Samtidigt tillbringar lord Sommerville sommaren pĂ„ Torgilstad Övre. Han blir snabbt fascinerad av Anna och kommer med ett ovĂ€ntat förslag…

Skilda vÀgar (Del 4)

Torgil har bestĂ€mt att Rise ska bo ensam i fjĂ€llet med korna hela vintern, sĂ„ att de slipper föra ner fodret frĂ„n sĂ€tern. Rise ser fram emot att Ă€ntligen komma bort frĂ„n Torgilstad Övre och vet ingenting om att Torgil ocksĂ„ har planer för systern…

Som ett vilddjur försökte Anna kÀmpa sig fri. Hon vred sig som en orm och sparkade med fötterna, men alla försök att komma loss var lönlösa, och hon lyftes ut ur köket med vÄld. Blodet susade i öronen och hjÀrtat hamrade sÄ det sprÀngde i bröstet. Vad ville de henne?

PÄ uppdrag av advokat Valle Dale reser Viljar till Kristiania, och nÀr han nu ÀndÄ Àr i huvudstaden, vill han gÀrna besöka Ragna pÄ sinnessjukhuset.

Under samma himmel (Del 5)

Trots att Rise saknar systern, trivs hon med att bo ensam tillsammans med korna och hunden Rask. Det Àr emellertid inte sÀkert att hon Àr sÄ ensam som hon tror.

– Jag tĂ€nkte vi kunde hjĂ€lpa varandra den hĂ€r vintern, fjĂ€skade Fred. – Det Ă€r lĂ€ttare att klara sig nĂ€r man Ă€r tvĂ„.
– Jag behöver ingen hjĂ€lp, svarade Rise och ryckte Ă„t sig armen. I detsamma kĂ€nde Fred att nĂ„got stramade om smalbenet, och nĂ€r han sĂ„g ner, var det Rask som sakta slöt kĂ€ken över hans ben.

Torgil önskar att Viljar skulle gifta sig med Johanne pÄ Midtre, och ser till att Anna blir bortskickad.
LĂ„ngt bort…

Farlig fiende (Del 6)

I England tar paret Sommerville vĂ€l hand om Anna, men hon har börjat förstĂ„ att inte alla Ă€r lika förtjusta i gruvĂ€garen…

– SĂ„ fröken Ă€r ute och promenerar? Ensam?
Anna vÀnder sig förskrÀckt om. Hon drog efter andan dÄ hon stirrade rakt pÄ frun frÄn igÄr. Millie. Hon som hade startat grÀlet efter processionen. Ville hon skapa mer osÀmja?

MÄnaderna pÄ fjÀllet vid Gjende har inte varit som Rise hade tÀnkt sig. Men dÄ hon Àntligen tror att hon Àr trygg, kommer det Ànnu en objuden gÀst till sÀtern.

Vittnet (Del 7)

Huvudbyggnaden pĂ„ Övre stĂ„r övertĂ€nd, och barnen pĂ„ gĂ„rden hĂ„ller pĂ„ att bli fĂ„ngade av lĂ„gorna…

– Hoppa, Jo! Morten ropade sig hes, men till ingen nytta. Pojkvaskern stod stel som en pinne och stirrade ut genom fönstöppningen medan lĂ„gorna flammade upp precis bakom honom. Snart skulle han bli slukad av de djĂ€vulska eldtungorna.

Samtidigt börjar nÀtet snöras Ät runt Torgil, och Rise kommer ner frÄn sÀtern för att vittna mot storbonden.

Återförening (Del 8)

Anna besöker den stora katedralen i Durham nĂ€r hon blir överraskad av en munk som inte har vĂ€nliga avsikter…

Anna vÀnde sig hastigt om och sÄg pÄ munken, men han hade munkhuvan dragen sÄ lÄngt fram i ansiktet att hon inte sÄg honom klart. Varför talade han om lord Sommerville? undrade hon. Och plötsligt mindes hon vad Alice hade sagt. Munken Àr ingen munk. Passa dig för munken!

Rise kommer tillbaka till Torgilstad Övre tillsammans med Ragna, och Ă€ven om hon fortfarande Ă€r osĂ€ker, tycker hon att husfrun har blivit mildare i blicken. Men sĂ„ föreslĂ„r Ragna att Rise ska flytta in i Övre huset…

SpÄdomar (Del 9)

Anna Ă€r sjĂ€laglad över att vara tillbaka hos Rise, men hur ska hon förhĂ„lla sig till Viljar – och Malcom?

LĂ€nge efter att Malcom hade stĂ€ngt lagĂ„rdsdörren bakom sig, lĂ„g Anna och kĂ€nde vĂ€rmen frĂ„n hans hĂ€nder. Hon tyckte bra om skotten, och han hade norska anor. DĂ„ skulle han sĂ€kert trivas i Norge. Men han kom frĂ„n en rik familj, han ocksĂ„, precis som Viljar…

Rise trivdes bĂ€ttre pĂ„ Övre Ă€n tidigare. Om bara inte Torgil hade varit pĂ„ fri fot…

Mörka skuggor (Del 10)

Anna och Rise Ă€r fĂ„ngade i en fĂ€lla pĂ„ logen tillsammans med Viljar. Tattarna Ă€r i fĂ€rd med att bryta upp dörren, och bakom sig har de den öppna likkistan…

Rise flĂ€mtade och slog handen för munnen nĂ€r hon förstod att de hade fiender pĂ„ var sida. För hon kĂ€nde genast igen mannen i kistan. Även om skĂ€gget var stort och hĂ„ret lĂ„ngt, fick hon en glimt av ögonen. Det var Torgil!

Anna har fler saker Àn Torgil att bekymra sig över. Hon ska stÄ inför prÀsten den hÀr hösten, och sÄ mÄste hon göra ett val som hon har skjutit upp lÀnge. Ett val som kommer att ha betydelse för resten av hennes liv, och inte minst; ett val som ocksÄ kommer att prÀgla lillasysterns framtid.

OvÀntat besök (Del 11)

Anna fÄr fort mÀrka hur svÄrt det kan vara att vÀlja make utanför sitt stÄnd, nÀr det blir kÀnt att hon har gett Malcom sitt ja.

– JasĂ„, engelsmannen har köpt sig kĂ€rring.
Rösten var lÄg och kom frÄn en som flÄsade sig upp vid sidan av Anna. Anna svalde och saxade extra stort medan hon försökte sÀtta upp farten. Hon kÀnde igen rösten meddetsamma.
– Du fĂ„r inte tro att du blir fin fru bara för att du gifter dig med en utlĂ€nning.

Rise stöttar systern nu nĂ€r valet Ă€r gjort, men hon Ă€r lite bekymrad över nĂ„got hon ser i kaffesumpen – ett paket med ett stort moln över sig. Hon har en kĂ€nsla av att det kommer att föra med sig oro och sorg…

Förbannelse (Del 12)

Det blir ett stort uppröjningsjobb pÄ Gjel efter förödelsen, och Anna Àr rÀdd att de inte ska bli fÀrdiga i tid till bröllopet.

Hon slöt ögonen och andades in djupt medan hon lĂ€t tĂ„rarna strömma. Allt hade gĂ„tt sĂ„ fort. Förödelsen, hoten, mordförsöket… Kunde de vĂ€nta sig mer?
Hade Malcom farit ofint fram nÀr han köpte Gjel? undrade hon.

Rise har lĂ€nge undrat hur Skuggan klarar att försvinna i tomma luften. Han Ă€r vĂ€l av kött och blod som alla andra – eller?

Familjehemligheter (Del 13)

Rise har glömt Alices varning om att passa sig för Ben, och nu Àr det för sent.

SkrÀckslagen höll hon hÄrt i kuvertet med Annas namn medan hon stirrade mot Ben. Lord Sommervilles personlige betjÀnt log mot henne, men det var inget vÀnligt leende.
– Jag gick fel, stammade Rise. – Jag skulle hĂ€mta lordens cigarrer.
– Det Ă€r inte sĂ€rskilt likt cigarrer det du har dĂ€r. Ben nickade mot kuvertet. – Hittade du nĂ„got intressant?

I Lillehammer försöker Viljar finna lycka och ro i livet. Men vad ska han göra med Ebba och stölderna? Och hur ska han kunna betala boten som prÀsten har Älagt honom, utan att bli ruinerad?

Skuggan (Del 14)

Anna önskar sig sÄ innerligt barn, men allt oftare kommer Malcom med kommentarer som inte hjÀlper mycket.

Anna sÄg ut som om hon hade fÄtt ett slag i ansiktet, och Rise sÀnde svÄgern en strÀng blick.
– Det blir inget bĂ€ttre av att ni tĂ€nker för mycket pĂ„ det, sa hon bestĂ€mt.
– Och det dummaste ni gör, Ă€r att anklaga varandra.
– Jag vill bara att Anna ska ta det mer lugnt, ursĂ€ktade Malcom sig…
– Ingen tar skada av vanligt gĂ„rdsarbete, mumlade Rise. Dessutom Ă€r ni vĂ€l tvĂ„ om saken.

Dessutom börjar Anna bekymra sig lite för Malcoms dryckesvanor. Var det kanske det hÀr de dolda antydningarna frÄn hans familj rörde sig om?

I skydd av mörkret (Del 15)

PrÀsten vÀgrar lÄta Viljar vara i fred, och en mörk kvÀll kommer han för att hÀmta barnen.

Viljar satt med bankande hjĂ€rta nĂ€r han körde nerĂ„t. De frĂ€mmande körljusen nĂ€rmade sig söderifrĂ„n, och snart skulle följet dyka upp runt den sista kröken innan gĂ„rdsvĂ€gen. Tack och lov för mörkret, tĂ€nkte han och skyndade pĂ„ hĂ€sten. Och i samma ögonblick som han körde ut pĂ„ postvĂ€gen och svĂ€ngde norrut, kom ljusen frĂ„n en hĂ€stskjuts till synes bakom honom…

PĂ„ Torgilstad sliter Rise med att vĂ€nja sig vid tanken pĂ„ att hon ska styra gĂ„rden. Hur ska hon klara det, och vad ska ske med Ragna – och med förbannelsen?

Oroliga tider (Del 16)

Rise blir fullstÀndigt överrumplad av kÀnslorna Edvin vÀcker i henne. Hon har aldrig mött nÄgon som han.

Edvin tog Rises hand för att tacka för kaffet, men innan han visste ordet av, hade han dragit henne intill sig och slagit armarna om henne.
– Jag vill gĂ€rna trĂ€ffa dig igen…
– Se dĂ€r, ja! LĂ€ttsinniga flicka! Plötsligt gick dörren upp med ett brak, och tillsammans med iskall luft svepte Ragna in i Övre huset.

Det Ă€r inte lĂ€tt för Rise att hantera allt runt övertagandet av gĂ„rden och ryktena som efter hand uppstĂ„r. Ragna har i alla fall inga planer pĂ„ att underlĂ€tta saker för henne…

Silverringen (Del 17)

Det Àr en fruktansvÀrd syn som möter lagÄrdspigan pÄ Gjel nÀr hon trotsar stormen för att ta hand om mjölkningen som vanligt.

Det var tĂ€mligen dunkelt i rummet, och Tora tĂ€nde en lampa innan hon gick mot eldstaden för att tĂ€nda upp. En tjock, vit fĂ„rfĂ€ll lĂ„g precis intill hörnet pĂ„ eldstaden, och nĂ€r hon kom dit bort, flĂ€mtade hon och slog handen för munnen. Ett svall av mörkt fuktigt hĂ„r stack ut under fĂ€llen…

Storm och VĂ„rin kommer snabbt över det som har skett, men Malcom syns inte till nĂ„gonstans…

Äntligen din (Del 18)

Ragna och urmakaren vĂ€grar ge upp kampen om Torgilstad Övre. Rise tĂ€nker inte lĂ„ta dem slippa undan med orent spel, men det Ă€r svĂ„rt att stĂ€lla dem mot vĂ€ggen.

Rise kÀnde att allt rasade samman omkring henne. Tönnes vittnesmÄl blev avvisat med en axelryckning, och hon var rÀdd för att dra fram det slutliga beviset ifall de tre skulle förstöra det och sÀga att det aldrig hade existerat. Hon kanske skulle kalla in Morten och Sigbjörn sÄ de kunde vara vittnen? Och sÄ fick allt bli upp till lÀnsman.

Det Ă€r bra att hon har resan över fjĂ€llet till Edvin att se fram emot. Snart ska hon Ă€ntligen fĂ„ lite ledigt…

Hemliga möten (Del 19)

Anna njuter av dagarna i Lillehammer tillsammans med Viljar och barnen. Det Àr nÀstan otroligt att de snart ska fÄ vara tillsammans som en riktig familj.

– Betyder det att du kommer hit? Viljar höll igen hĂ€sten nerför backarna och vĂ€nde sig hoppfullt mot Anna. – Vi bör bli överens om vĂ„ra planer innan du far.
– Har jag nĂ„got val? Anna log retsamt. – HĂ€r i Lillehammer Ă€r jag visst mycket nĂ€rmare den Knatten jag har i mitt hjĂ€rta, Ă€n nĂ€r jag Ă€r pĂ„ Gjel, och sĂ„ Ă€r det hĂ€r du Ă€r. Det sista betyder mest.

Medan Anna Ă€r pĂ„ resa, hĂ„ller de dop för lilla Liv pĂ„ Torgilstad Övre. Rise fruktar att det inte Ă€r lĂ€nge till prĂ€sten tar ungen ifrĂ„n henne, och sĂ€tter all sin lit till att Edvin ska sĂ€ga ja till att ta henne med sig.

Av samma slÀkt (Del 20)

Det nÀrmar sig bröllop pÄ Torgilstad, men nÀr det lyses för Edvin och Rise i kyrkan, reser plötsligt en frÀmmande karl sig pÄ raden lÀngst bak.

– Jag har god orsak att tro att Rise Torolfsdatters slĂ€ktskapsförhĂ„llande Ă€r sĂ„dant att hon inte kan ingĂ„ Ă€ktenskap förrĂ€n vissa saker Ă€r klarlagda. Å familjen Torgilstads vĂ€gnar krĂ€ver jag att bröllopet mĂ„ste avlysas, i bĂ€sta fall skjutas upp.

Rise kan inte tro att det fortfarande ska vara krÄngel runt Àgarskapet av gÄrden. Vad Àr det Hallvard har hÄllit dolt för henne? Det Àr ÀndÄ bra att hon har besöket frÄn England att trösta sig med.

Resan (Del 21)

Jo Àr stolt som en tupp efter att ha fÀllt tvÄ rentjurar, medan Rise Àr betÀnksam. Vem var mannen som sköt pÄ dem? Och Àr han fortfarande i nÀrheten?

Edvin stannade och höll andan. Han hade hört en rörelse, och det var inte ett djur. Det var fotsteg som avlÀgsnade sig.
– Vi Ă€r visst inte helt ensamma i fjĂ€llet, viskade han.
– NĂ„gon har hĂ„llit ett öga pĂ„ oss.
– Det mĂ„ste vara densamma som sköt efter oss tidigare idag, svarade Rise och ryste.

Efter allt som har skett den senaste tiden, ser Edvin och Rise fram emot besöket pĂ„ Ley. De glĂ€der sig Ă„t resan och nya intryck i England – men saker och ting blir aldrig riktigt som man tĂ€nker sig…

Stormigt hav (Del 22)

Rise och Edvin Àr lÀttade över att fru Edel kom till rÀtta efter bortförandet, och de fÄr god tid till att roa sig med bÄde rÀvjakt och konserter den sista tiden de Àr i England. Och med varandra.

– Tack för nĂ„gra fina dagar, viskade Edvin. – Tack för allt du har visat mig, och tack för att du Ă€r Rise. Jag Ă€lskar dig bara högre och högre.

I Lillehammer njuter Anna av julförberedelserna tillsammans med Viljar och barnen, men hon blir orolig allteftersom tiden gĂ„r och systern inte kommer tillbaka frĂ„n resan. – Rise som var sĂ„ angelĂ€gen om att hinna hem till jul …

PortrÀttet (Del 23)

Äntligen kan Rise slĂ„ armarna runt systern och slĂ€ppa loss kĂ€nslorna. Hon Ă€r hemma i Norge, och alla Ă€r trygga och glada.

– Rise! Är det du? Å, Rise och Edvin! Anna störtade ner till slĂ€den, och systrarna kastade sig om halsen pĂ„ varandra medan Edvin och kusken fortfarande var i slĂ€den. Anna och Rise omfamnade varandra sĂ„ innerligt att de sĂ„g ut som ett i ljuset frĂ„n körlyktorna.

Men pÄ Torgilstad Àr det oroliga tider. Samma natt som Jo försvinner ut i mörkret, packar Tulla sina saker och lÀmnar gÄrden. Hon orkar inte med tanken pÄ att vara en börda för Rise, men hur lÄngt mÄste hon bege sig för att komma undan sitt dÄliga rykte?

Amandas arv (Del 24)

NÀr Anna kommer tillbaka frÄn besöket pÄ prÀstgÄrden, möts hon av en uppslitande syn. Hon har haft objudna gÀster medan hon var borta.

– Åh, det blĂ„ fönsterglaset med tranorna Ă€r krossat!
Anna hoppade ner frÄn vagnen och sprang bort till hallfönstret. DÀr konstverket hade varit, var det bara ett gapande hÄl och en tom fönsterram kvar.

Viljar Ă€r i fĂ€rd med att avsluta resan, och vet ingenting om det som har skett hemma pĂ„ Nyheim. Han har trĂ€ffat pĂ„ en ilsken företagsledare pĂ„ sitt sista stopp, och försöker hjĂ€lpa en trevlig glasarbetare…

Naturens gÄng (Del 25)

Det Àr vackert vÀder i fjÀllet under olsmÀssfesten, och Rise njuter av kvÀllen och inte minst den goda nyheten Edvin har kommit med. Men om natten blÄser det upp, och dagen efter blir bÄtfÀrden över Gjende anstrÀngande.

– Vi gĂ„r under! ropade Alf nĂ€r han sĂ„g hur lĂ„gt bĂ„ten lĂ„g i vattnet. Plötsligt var allt hans högmod som bortblĂ„st. – FĂ„ rĂ€tat upp bĂ„ten, dĂ„!
Edvin orkade inte svara. Han bet ihop tÀnderna och var ett ögonblick rÀdd för att Ärorna skulle brytas tvÀrs av. BÄten lÄg fortfarande med bredsidan mot vÄgorna. Den enda trösten för honom som kunde simma, var att de inte fördes lÀngre bort frÄn land.

I Lillehammer trivs Tulla med arbetet, och Ă€ntligen ser det ut som att hon ska fĂ„ hyrt ett bra husrum Ă„t sig och lille Erik. Men sĂ„ dyker folk frĂ„n dalen upp pĂ„ hotellet…

Orosmoln (Del 26)

Även om det efter hand blir tydligare att tattarna inte har gett upp kravet pĂ„ Övre, tĂ€nker Rise inte ge upp kampen. Men hoten skapar en otrygg stĂ€mning pĂ„ gĂ„rden.

– Tattarfolket Ă€r bra pĂ„ att gömma sig och att osedda smyga sig pĂ„ folk. Men vad vill de? undrade Torodd.
– Ha gĂ„rden. Rise suckade och förklarade kort vad som lĂ„g bakom kraven. Sigbjörn och Morten sĂ„g pĂ„ varandra och skakade pĂ„ huvudet.
Nu nĂ€r det Ă€ntligen var frid och goda dagar pĂ„ Övre, skulle det alltsĂ„ dyka upp nya problem.

Som tur Ă€r har Rise och Edvin ett bröllop i Skjolden att glĂ€dja sig Ă„t, och Torodd fĂ„r hjĂ€lp av Tulla för att komma över sorgen efter Lisa. Men det Ă€r fler Ă€n Torodd som visar intresse för Tulla…

Uppbrott (Del 27)

Viljar fÄr en fin stund pÄ Garmo, tillsammans med modern, men han oroar sig för hur Lill-Borghilds uppvÀxt kommer att bli ensam pÄ gÄrden tillsammans med fadern.

Viljar reste sig och stod rakryggad framför brodern. – Du Ă€r inte lĂ€mpad till att ta hand om ett barn, och det har jag vittnen pĂ„. Vi var flera som sĂ„g och hörde dig idag.
– Du har ingen rĂ€tt till att ta jĂ€ntungen ifrĂ„n mig! Even for upp och knöt nĂ€ven, men Viljar var lĂ€ngre och smidigare, sĂ„ det stannade med den tysta hotelsen.
– Inte jag, nej, men det finns prĂ€st och fattigvĂ„rdskommission som ska sörja för att ungar fĂ„r det de behöver.

Tulla kĂ€nner en strimma hopp om att Ă€ntligen fĂ„ dottern tillbaka dĂ„ domaren frĂ„n Lillehammer dyker upp pĂ„ Övre och erbjuder sin hjĂ€lp. Om hon gifter sig med honom, kan han nog övertala myndigheterna till att ge dem vĂ„rdnaden om Lill-Borghild. Men Ă€r det honom hon vill ha?

Nya chanser (Del 28)

Rise har planerat för att kunna fira jul med barnen frĂ„n Olderbua sĂ„ gott och tryggt som det gĂ„r. De som har mist sin mor förtjĂ€nar all glĂ€dje de kan fĂ„. Men Even frĂ„n Garmo vill nĂ„got annat, och julkvĂ€llen 1868 blir dramatisk pĂ„ Torgilstad Övre.

Dolda avsikter (Del 29)

Det var jobbiga tider pĂ„ Övre innan det var dags för flytten till sĂ€tern, men vĂ€l uppe pĂ„ fjĂ€llet Ă€r det ljust och milt. SjĂ€lva sĂ€terstugorna Ă€r i bĂ€ttre skick Ă€n de brukar vara efter en lĂ„ng vinter.

– Det Ă€r nystĂ€dat. Björg tittade i grytor och skĂ„p, men dĂ€r fanns inte sĂ„ mycket som lite spindelvĂ€v. HĂ€r kan vi flytta rakt in.
– Fint, sa Rise bara, och Björg frĂ„gade inte hur det kunde komma sig. Hon sĂ„g pĂ„ husfrun att det var bĂ€st att lĂ„tsas som ingenting.

Rise stannar inte sÄ lÀnge uppe pÄ sÀtern. Hon och Edvin reser till England för att fira Alices bröllop, och Rise Àr sÄ glad för att vÀninnan Àntligen ska fÄ uppleva lycka och goda dagar. Men det finns nÄgon som har helt andra planer.

Budskapet (Del 30)

Festen fortsÀtter under kvÀllen vid Visa, och de fÀngslande tonerna frÄn fiolspelet fÄr bÄde den ena och den andra att vara med i dansen.

Line kastade huvudet bakÄt och skrattade. Reier Dahl hade mer krafter Àn hon hade trott, och han höll i henne som om han aldrig ville slÀppa. SÀkert manövrerade han mellan de andra paren, och han luktade bÄl och hÀst.
Herregud, det hÀr var sÄ lÄngt frÄn Bjarte Meyer, köpmanssonen i Bergen, som hon kunde komma.

Rise glĂ€der sig över att Barnhuset gĂ„r bra, och hon ser fram emot tillökning i familjen pĂ„ gĂ„rden. Men ovĂ€sendet i Övre huset har börjat igen, och nu tĂ€nker hon finna en lösning pĂ„ problemen, en gĂ„ng för alla.

Lögnen (Del 31)

Rise och barnen trÀffar pÄ en pojkvasker som frÄn första stund skapar brÄk. Men Rise tÀnker inte lÄta en bortskÀmd ÄttaÄring förstöra deras vistelse i Trondhjem.

Anna sÄg oförstÄende pÄ Ole. Ingen har knuffat nÄgon utför kajkanten.

-Jo dÄ, jag sÄg det. Han dÀr knuffade. Han Àr elak. Han mÄste straffas.
– Dumheter, fnyste Rise. Om du vĂ„gar komma med en lögn till, ska jag personligen hĂ€nga upp dig i toppen av den högsta bĂ„tmasten. Och du vet att jag Ă€r stark, inte sant?

I Böverdalen Àr det dags för sÀterliv, och Hallvard drar till fjÀlls dÀr han kan kasta masken. Han tycker han mÀrker en förbÀttring efter att ha anvÀnt den hemgjorda salvan ett tag, och det visar sig att det Àr fler som Àr intresserade av det hemliga receptet.

Hemligt begÀr (Del 32)

Rise vill inte göra nÄgot som kan skapa svÄrigheter för familjen, men hon mÄste verkligen kÀmpa hÄrt för att stÄ emot kÀnslorna prÀsten frÄn Nidaros vÀcker i henne.

Adrians blick var förtvivlad dÄ han böjde sig ned och la lÀpparna mot Rises panna. Han höll henne i ett fast grepp, och bröstet höjde och sÀnkte sig i snabb takt.

-Jag vet inte vad som hÀnder med mig, mumlade han. Jag bara vet att jag

Rise svalde, men hon gjorde inte nÄgot försök pÄ att dra sig undan. DÄ hans ena hand vilade ett ögonblick pÄ hennes höft innan den gled ner över kjolen, höll hon andan och vÀntade.

Viljar har en sista uppgörelse med minnet av fadern och ber en kamrat att följa med till jaktstugan som han Àrvt. Men de har knappt kommit fram förrÀn de fÄr ovÀntat besök pÄ fjÀllet.

Torgils hÀmnd (Del 33)

Ett par mÄnader innan Jo trÀffar Torgil pÄ fjÀllet, tar Rise och Edvin barnen med sig pÄ cirkus i Frankrike. DÀr möter de en norsk familj som har nÄgot att dölja.

-Det var en ung flicka som hade ohyggliga, blÄ ögon under en rÀttegÄng för elva Är sedan Han svalde, och blicken flackade. Och samma unga kvinna avslöjade en idiot till urmakare som försökte att förfalska dokument

-Hartvig, det Àr historia, sa Lilly.

-Den unga flickan Àr en vuxen kvinna idag. Urmakaren höjde ögonbrynen och sÄg frÄgande pÄ Rise. Och med ens förstod hon.

För Jo blir turen ner till dalen en regelrÀtt jakt. Men den hÀr gÄngen Àr det inte varg han jagar

OvÀntad hjÀlp (Del 34)

Bockhornsljudet ekar illavarslande över bygden, och Rise skickar ivÀg karlarna för att komma Torodd till undsÀttning. Hon vet inte vad som sker pÄ Gjel, men förstÄr att det brÄdskar.

NÄgon har kommit pÄ besök, viskade Edvin. HÀstarna utanför Men var Àr allihop?

Efter att ha kastat en sista blick omkring sig i stallet sprang han ut mot logdörren. SlÄn var hÀktad av, sÄ han tog tag och skulle skjuta upp den, men upptÀckte att den satt fullstÀndigt fast. NÀr Hallvard försökte öppna den andra halvan av logdörren, skedde detsamma. Dörren var stÀngd frÄn insidan.

Torodd fruktar för sonens liv, och karlarna letar förgÀves efter pojkvaskern. Men Rise har vÀnner bÄde i bygden och pÄ fjÀllet.

Genom sorgen (Del 35)

Rise har svÄrt för att inse att Edvin Àr borta. Mannen som gjorde henne komplett, barnens far hur skulle hon kunna fortsÀtta utan honom? Som tur Àr sÄ Àr det mÄnga som vill hjÀlpa henne under den svÄra tiden, och vissa mer Àn andra.

Adrian sĂ„g pĂ„ Rise med en blick som var full av medkĂ€nsla och respekt, men det var ocksĂ„ nĂ„got annat dĂ€r nĂ„got som han mĂ„ste tygla. För Rises skull hoppades Torodd att prĂ€sten klarade att hĂ„lla sig till sitt kall, sĂ„ att hans kĂ€nslor inte var sĂ„ uppenbara den dagen det var begravning. Det skulle inte förvĂ„na honom om Adrian Hansen efter en tid skulle fria till frun pĂ„ Övre.

Torodd kÀnde sig underligt nedstÀmd vid tanken pÄ att Rise och Adrian kunde bli ett par. Han unnade sin vÀninna allt det bÀsta i vÀrlden, men Adrian, prÀsten frÄn Nidaros, var han den rÀtte?

Till Kristiania (Del 36)

Stormen rasar pÄ fjÀllet, och Rise och Adrian mÄste kÀmpa hÄrt för att rÀdda bÄde sig sjÀlva och hÀsten.
Du ger inte upp nu! Rise borstade bort snön frÄn hÀstens huvud och la munnen intill hans öra. Du ska snart fÄ vÀrme och god skötsel.

HĂ€sten rörde lite pĂ„ öronen, men annars gjorde den inget försök till att komma loss. Ögonfransarna var fulla av is, och djuret sĂ„g ut som en snöfigur.

Rise och Adrian kÀmpade tills illamÄendet vÀllde upp inom dem, och det flimrade av röda prickar för ögonen, men till slut fick de ner bordskivorna i snön, framför hingstens ben.

I Lillehammer blir Anna uppsökt av Karoline Enger. Mannen Àr pÄ vÀg att förslösa hela förmögenheten, menar hon, men Anna kÀnner att det Àr svÄrt att lita pÄ vÀninnan efter allt som har skett.

Tvivlet (Del 37)

Adrian blir orolig nÀr han rÄkar höra ett samtal mellan Rise och Anna. Rise försöker lugna honom, men hon mÄste vara Àrlig om sina tankar, och sanningen Àr att hon inte Àr sÀker pÄ om de kommer att fÄ ett lyckligt Àktenskap.

Rise drog upp fötterna under kjolen och lade huvudet pÄ knÀna. Bara tanken pÄ Adrian fick henne att bli varm om kinderna. Hon var vÀldigt fÀst vid honom, och de hade det bra tillsammans.

Vad han sa och tyckte nÀr han var tillsammans med andra prÀster, behövde hon strÀngt taget inte bry sig om, bara han inte försökte forma henne. SÄ varför hade hon betÀnkligheter?

Men nĂ€r det kommer i dagen att granngĂ„rden har tagit ut timmer pĂ„ Torgilstad Övres mark, fĂ„r Rise andra saker att tĂ€nka pĂ„. Ska verkligen den gamla fiendskapen blossa upp?

Glatt Ă„terseende (Del 38)

Även om Rise och Edvin fĂ„r en obehaglig överraskning under sjĂ€lva vigseln, kan de Ă€ndĂ„ njuta av firandet och av att de Ă€ntligen har varandra.

Bara vi tvĂ„. Äntligen. Han satte sig vid hennes sida och tog hennes ansikte mellan sina hĂ€nder. Det Ă€r svĂ„rt att förstĂ„ att du nu Ă€r min fru. SvĂ„rt, men underbart. Han böjde sig nĂ€rmare och kĂ€nde hennes andetag mot ansiktet. Jag mĂ„ste vara den lyckligaste mannen pĂ„ denna sidan av fjĂ€llet.

Rise hann inte svara förrÀn hon hade hans lÀppar mot sina, och med slutna ögon besvarade hon kyssen lÀnge och innerligt.

I Skjolden fÄr Sivert och Ulrik veta att ringen som stals frÄn Rise, redan Àr sÄld vidare, och de ser den som förlorad. Nu kÀmpar de hÄrt för att inte andelarna i Issellskapet ocksÄ ska försvinna, men de har motstÄndare som inte drar sig för att anvÀnda hÄrda tag för att fÄ sin vilja igenom.

Ett överraskande möte (Del 39)

Med tiden blir det uppenbart att nÄgra av tjÀnarna pÄ Ley förser sig sjÀlv av godsets överskott. Rise och de andra Àr pÄ sin vakt nÀr lord Sommerville bjuder till bal i deras Àra, men de vuxna fÄr hjÀlp frÄn ovÀntat hÄll.

Svein Ulrik brydde sig inte om alla de frÄgande blickarna och att folk reste sig halvvÀgs upp frÄn stolarna för att se. Han bara stirrade pÄ mannen och pekade pÄ hans ficka medan han utropade med hög röst.

Du tog halsbandet frÄn damen. Jag sÄg det. Du stoppade det i fickan!

NÄgra av tjÀnarna som har stulit, klarar sig undan, och Rise förbarmar sig över Susie, som insisterar pÄ att hon Àr oskyldig. Men hur ska de kunna bevisa att hon talar sanning?

Ingen utvÀg (Del 40)

Det finns ingen vÀg ut, och sakta men sÀkert gÄr det upp för Rise att hon svÀvar i livsfara. Bror tÀnker inte lÄta henne gÄ förrÀn hon undertecknar papperet som ger honom alla andelarna i Issellskapet. Men om hon skriver under, har han ju fÄtt det han behöver.

– Kanske hon behöver lite hjĂ€lp med att fatta pennan?

Det var knappt att Rise hörde vad Ola sa, och hon rös dÄ han fortsatte:

– Glödande törestickor eller brutna fingrar
– Vi fĂ„r se. Hur som helst sĂ„ brinner nog det hĂ€r huset bra.
Rise slog handen för munnen. SjÀlvklart. Om Bror hade satt fyr pÄ advokatens hem i Gaupne, drog han sig vÀl inte för att sÀtta fyr pÄ en liten sÀterstuga. Och om hon inte lyckades komma ut i tid, skulle hon brinna inne.

OkÀnt motiv (Del 41)

Det blir ett mycket mer dramatiskt bröllop för Jo och Åse Ă€n de hade önskat sig, men de unga tu bestĂ€mmer sig för att fortsĂ€tta festen trots det sorgliga som sker.

I Lillehammer upplever de ocksÄ dramatik, och Viljar Àr fast besluten om att fÄ tag i lymlarna som gÄng pÄ gÄng ödelÀgger för dem i glasmÀstarverkstaden.

Viljar var bekymrad, för han var sÀker pÄ att stenkastningen hade nÄgot med honom och familjen att göra. SjÀlvklart gick misstanken i en bestÀmd riktning, men han hade inga bevis för att det var sonen till storbonden DalgÄrd som försökte hÀmnas.

FlodvÄgen (Del 42)

Bendik, Jo, Hallvard och Torodd Àr uppe pÄ fjÀllet. Nu befinner de sig vid vÀstra sidan av Bövertonvatn, och det Àr Jo som först inser att de Àr i livsfara. Han skriker ut en varning sÄ att de ska hinna ta sig i sÀkerhet, men det Àr i senaste laget.

Anna och Viljar tar en kvÀllspromenad inÄt VeslÄdalen efter att de minsta kommit i sÀng. Det Àr inte ofta de fÄr en ensam stund tillsammans. Men kvÀllen Àr stilla och vacker, och de har inte ögon för nÄgot annat Àn varandra.

Hennes blick gnistrade av lidelse, och Viljar drog efter andan. SÄ eldig, sÄ brinnande öm och intensiv hade han aldrig sett henne. Det var ju hon som förförde honom!
– Se pĂ„ mig, Viljar. Se pĂ„ mig

Under regnbÄgen (Del 43)

Liv och Fredrik Trond Àr goda vÀnner och tillbringar mycket tid tillsammans nÀr de möts hemma pÄ gÄrden. Rise Àr glad för vÀnskapen, men samtidigt tÀnker hon att Liv hade mÄtt bra av att resa bort

Rise Àr pÄ fjÀllet tillsammans med Anna, Viljar och Torodd dÄ de upptÀcker tvÄ örnar som svÀvar pÄ luftströmmarna ovanför dem. De tre andra skÀmtar och skrattar, medan Rise Àr orolig.

Ja, hon var glad för att se fÄglarna, men det var ocksÄ nÄgot varnande vid den hÀr synen idag. De lite tungsinta vingslagen bar ett bud i sig, men hon visste inte vad det var. Hon visste bara att hon blev fylld av en tomhet, en inre oro

Detta Àr sista boken i serien FjÀllrosor.


The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!